В ужгородському «Нео» визначать кращого більярдиста серед людей із обмеженими фізичними   можливостям

admin 19.11.2013 14:01 СПОРТ

 

Нещодавно гостями прес-центру «Нове Закарпаття» були голова Закарпатського обласного осередку Української федерації спорту інвалідів з ураженням опорно-рухового апарату Олександр Лизанець та заступник голови комісії з питань захисту прав ветеранів, інвалідів, чорнобильців та малозахищених верств населення Громадської ради при Закарпатській ОДА Віктор Шатров. На зустрічі з журналістами йшлося про відкритий турнір нашого краю з більярду серед інвалідів-опорників, який відбудеться в Ужгороді 21 листопада та багато інших проблемних питань.

Олександр Лизанець розповідає: «У минулому   році ми провели масштабний турнір з більярду,   на який приїхали близько 60 учасників з України. А у 2013-му — з настільного тенісу, де виступали навіть спортсмени з-за кордону. Загалом в Закарпатті більярдом займаються близько 50 інвалідів-опорників, з них десятеро в Ужгороді. Планувалося провести Чемпіонат України і цього разу. Однак в державі криза, тож вирішили обмежитись рамками обласного турніру».
За словами Олександра Михайловича, з цих же причин довелося відмовитися і від інших змагань, зокрема від фехтування, проведення якого обійшлося б приблизно у 12 тисяч гривень.
У свою чергу заступник голови комісії з питань захисту прав ветеранів, інвалідів, чорнобильців та малозахищених верств населення Громадської ради при Закарпатські ОДА Віктор Шатров зазначив, що Олександру Лизанцю, який очолив регіональне відділення федерації інвалідів-опрників у квітні минулого року вдалося зробити чимало. Посильну допомогу і підтримку йому надають Управління молоді і спорту департаменту освіти і науки, молоді і спорту Закарпатської ОДА (начальник В. Ерфан) і регіональний центр з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт» (голова А. Чегіль).
Звичайно, у   Федерації є чимало   проблем фінансово плану. Вона не належить до переліку   тих організацій, що мають   підтримку з боку   держави.   Документи подані на державну фінансову підтримку, але чи будуть якісь кошти у наступному році ще під питанням. Відмінено чимало Чемпіонатів України. Тож якщо і проводяться турніри, то великою мірою за спонсорські кошти. Не є винятком і теперішні змагання з більярду, заплановані на 21 листопада. Так, клуб «НЕО» безкоштовно надає зал для його проведення. «І хоча змагання будуть не такого високого рівня, як минулорічні, але, по можливості,   їм   буде приділена належна увага, а учасників забезпечено призами.   Сподіваємося, що наступного року ситуація покращиться», — зазначають учасники прес-конференції.
На жаль, не усі, хто бажає, зможуть дістатися на турнір до обласного центру, адже великою проблемою для інвалідів є транспорт, особливо це стосується інвалідів-візочників. Далеко не у всіх районах Закарпаття є такий спецтранспорт, у Федерації він також відсутній, хоча питання про його необхідність порушується не раз.  
Такий автомобіль, придбаний за спонсорські кошти, є у організації «Дорога життя». І хоча вона допомагає інвалідам-опорникам Ужгорода, цього замало навіть для міста. Віктор Шатров не виключає: «Можливо, буде проведено благодійну виставку творів одного художника, а виручені кошти від продажу полотен спрямують на вирішення   «транспортної» проблеми.
Олександр Лизанець та Віктор Шатров із сумом констатували: інваліди молодого віку не поспішають іти в спорт, для багатьох із них вагомішими є пошуки шляхів як вижити, як знайти роботу. Але й тут є позитивні зрушення. До прикладу, надійним роботодавцем і помічником у багатьох соціальних ініціативах виступає Закарпатське відділення «ПАТ А-Банк» (голова Інна Конар). Протягом року тут працевлаштовано понад 30 інвалідів, за що учасники прес-конференції висловили окрему подяку керівництву філії фінансової установи.
Торкнувшись теми соціалізації інвалідів, Віктор Шатров наголосив на гостроті проблеми, адже серед них є чимало одиноких людей. Заняття спортом для них — це можливість «вийти в люди», колектив, позитивні емоції. «Навіть коли проводимо змагання, ми не акцентуємо, що ти посів перше місце, а ти друге, третє... Ми вже всі переможці, адже прийшовши на змагання,   ми перемогли себе», — наголошує Віктор Шатров.
І це приносить свої плоди. «У нас 25 кандидатів у майстри спорту і десятеро майстрів спорту», — розповідає   Олександр Лизанець і додає, що закриття однієї з секцій призведе до поступово зникнення інших видів спорту. Наразі складною є ситуація навколо настільного тенісу, це у першу чергу викликано відсутністю закріпленого за інвалідами приміщення. Тож у мріях голови регіонального осередку Федерації відкриття Центру підготовки спортсменів-збірників області, щоб достойно виступати і посідати призові місця на всеукраїнській та міжнародній аренах. «А цього важко досягти, якщо нема відповідної підготовки», — каже Олександр Михайлович.
«Ми живемо спортом, якщо не будемо займатися, то можемо померти», — наголосив Олександр Лизанець. «Багато лікарів радять людям з ураженням опорно-рухового апарату як одну з форм реабілітації — заняття спортом. Серед всесвітньо відомих особистостей є люди, яких спорт фактично підняв з інвалідного візка. Олександру також в дитинстві казали, що він не буде ходити…», — розповідає Віктор Шатров.
На завершення прес-конференції її учасники підсумували, що окрім спортивної сфери, у людей з обмеженими можливостями, яких лише на Закарпатті понад 60 тисяч, є чимало проблем. Місцева влада надає допомогу, однак є багато питань, вирішення яких під силу лишень на державному рівні…
Нагадуємо, що турнір Закарпатської області з більярду серед інвалідів з ураженням опорно-рухового апарату відбудеться в Ужгороді 21 листопада у клубі «НЕО» (вул. Заньковецька, 89) . Урочисте відкриття заплановане на 10.00.
Спонсорську допомогу в проведенні змагань надали: ТОВ Дюті Фрі Трейдінг (Директор – Володимир Суліма), ТОВ «Фішер-Мукачево» (директор – Юлій Санто), ТОВ «Пластикові системи» (магазин «Водяний», директор – Ігор Пронін), а також «ТОВ Полюс Закарпаття», «Укрексімбанк», ПП «Єврофогель», готель «Прага», ПП «Комерцконсалт» (директор – Андрій Ганзел), депутат Ужгородської міської ради – Богдан Андріїв та деякі інші спонсори і благодійники.
Всім їм висловлюємо велику подяку. Також велике спасибі директору більярдного клубу «НЕО» Олександру Штайнеру за безкоштовне надання приміщення для проведення турніру, а також підприємству «Фантазія» за солодкий стіл для учасників змагання.

Шановні читачі, у Вас є можливість підтримати людей з обмеженими можливостями, та сприяти їх соціальній реабілітації, надавши посильну допомогу:
ПАТ “Креді агріколь банк”
п\р 26008500046694
Код ЄДРПОУ 14361575
МФО 300614
На фото: призер Чемпіонатів України та Закарпатської області Анатолій Панасенко готується до турніру

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СПОРТ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат