541 мільярд гривень отримали українці зі своїх банківських карток

admin 13.11.2013 11:04 СОЦІО

Обсяг безготівкових операцій з використанням платіжних карток збільшився на 75,3 % і становив понад 108 млрд. грн..


А операцій з отримання готівки — на 16,4 % і становив понад 541 млрд. грн. (83,3 % від загальної суми операцій за платіжними картками).

Частка безготівкових платежів за зазначений період становила 16,7 % від загальної суми операцій, тоді як за 2012 рік цей показник становив 12 %, а за 2011 рік — лише 8,1 %.
Заступник директора Генерального департаменту інформаційних технологій та платіжних систем Інна Тютюн наголосила: “Населення поступово звикає до розрахунків за товари, роботи, послуги з використанням різних платіжних інструментів, а це сприяє додатковому надходженню грошей в економіку України, прозорості таких розрахунків і їх безпеці та зменшенню суспільних витрат на підтримку готівкового грошового обігу”.

Кількість операцій з отримання готівки збільшилася лише на 3,0 % і становила понад 550 млн. операцій (56,8 % від загальної кількості операцій за платіжними картками), а безготівкових платежів — на 76,4 % і становила понад 418 млн. операцій (43,2 % від загальної кількості операцій за платіжними картками).
Загалом згідно зі статистичним даними за три квартали поточного року кількість платіжних карток становила понад 68 млн. шт., з них кількість активних платіжних карток, за якими була здійснена хоча б одна операція протягом трьох місяців, — майже 34 млн. шт. (75,2 % платіжних карток з дебетовою функцією і 24,8 % — з кредитовою).

“Показники ринку платіжних карток наочно демонструють успішність політики Національного банку України, спрямованої на розвиток та активізацію в Україні масових безготівкових платежів з використанням карткових та інших платіжних технологій”, — зазначила Інна Тютюн.
За станом на 1 жовтня 2013 року кількість банків — членів карткових платіжних систем становила 143 банки.

Протягом трьох кварталів 2013 року збільшилася кількість банкоматів та терманалів. Наразі банками встановлено майже 39 тис. банкоматів та близько 195 тис. терміналів (за станом на 1 січня 2013 року банками було встановлено понад 36 тис. банкоматів та майже 163 тис. терміналів).
Найбільшу кількість активних платіжних карток та інфраструктуру їх обслуговування за станом на 1 жовтня 2013 року мають Київська (включно з м. Київ), Дніпропетровська, Донецька, Харківська та Одеська області.

admin


За матеріалами прес-служби Управління Національного банку України в Закарпатській області

ТЕГИ : Нацбанк

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат