Футбол, ЧЗ. Визначення нового чемпіона з Іршави перенесено в Довге або Пістрялово

Євген Свищо 10.10.2013 15:58 СПОРТ

У неділю 6 жовтня відбулись матчі 16 туру чемпіонату Закарпаття серед клубів вищої ліги.

Тур був позначений двома очними протистояннями сусідів по таблиці. Два виграші господарів були пов'язані з певними несподіванками – в одному випадку явний фаворит протистояння зустрів суттєвий опір, а в іншому – двобій рівних опонентів завершився розгромом гостей. Ще одне протистояння закінчилось бойовою нічиєю, яка суттєво вплинула долю бронзового комплекту нагород. Цієї неділі повторена хороша результативність тижневої давнини – у 4 матчах забито 15 голів (3.75 за гру проти 3.21 в сезоні). Більше клуби вищої ліги забили тільки в 5 та 6 турах – 5.25 та 4 м’ячі за матч.

Один із фаворитів «Поляна» в Іршаві екзаменувала місцеву «Бужору». Іршавці на рідному стадіоні в цьому році ще не вигравали і мають в активі один із найгірших домашніх доробків – 3 очки з 18 можливих при жахливій різниці голів – 4:14. Найкращим домашнім поєдинком була їх нічия в 8 турі з «Севлюшем» – 0:0, а найгіршим – повне фіаско в 13 турі від «Петрова» – 0:3.  

Набагато якісніші результати на чужих полях демонструють полянці, які здобули 13 пунктів із 18 можливих при добротній різниці м’ячів – 14:4. Найкращим їх виїзним поєдинком була перемога в 14 турі над клубом імені «Ференца Медвідя» – 2:0, а найгіршим – фіаско в 10 турі від «Севлюша» – 0:2. Можливості команд розцінювались як 20 на 80 % на користь гостей із можливим розгромом господарів.

Футболісти «Поляни» на правах фаворита, використовуючи швидких півзахисників Михайла Дячука-Ставицького, Павла Оржеховського, Михайла Реплюка та Василя Поповича, з самого початку заволоділи контролем над м’ячем. Це змушувало господарів більше фолити. Гості атакували рівномірно обома флангами та по центру, а господарі більше використовували правий край атаки, де діяв прудконогий Олексій Остафійчук. Та в дебюті гри захисники «полянської фурії» раз-за-разом залишали його в положенні поза грою. Гостям бракувало влучності під час завершення атаукувальних дій, а іршавці за перший тайм не завдали жодного удару навіть у бік воріт Мирослава Лютнянського. Не можна сказати, що вони цього не прагнули, а їм просто не дали бити захисники Юрій Береш та Дмитри Чубірка і Кошеля.

Із третьої спроби гості влучили в каркас воріт і це одразу принесло результат. Д. Чубірка підключився до атаки і середнім пасом вивів на ударну позицію вільного від опіки центрфорварда Романа Піцура. Той одразу пробив у правий кут, змусивши воротаря Василя Шестака вперше вийняти шкіряну кулю з сітки своїх воріт – 1:0. Цим пострілом нападник зняв «плиту переживань» зі свого наставника Михайла Кондрі. У цьому році перші голи його команді даються з великими труднощами.

Далі господарі вирівняли гру і на 10-й та 15-й хвилинах біля воріт М. Лютнянського було дуже гостро. Спочатку Михайло Чедрик зробив націлену прострільну передачу на Івана Ільницького, та тому не дали навіть обробити м’яч. У наступній атаці вже І. Ільницький на завершальній стадії атаки через центральну зону середнім пасом знайшов у штрафному майданчику М. Чедрика. Нападник зміг завдати прицільного удару, після якого м’яч влучив у ліву хрестовину, та до цього асистент арбітра зафіксував у центрфорварда офсайд. Крім того М. Чедрика, який був одним із найкращих у складі іршавців, на 38-й хвилині знову залишили в положенні поза грою, після того як партнери вивели його віч-на-віч з воротарем.

Зірки «Поляни» до перерви, на 17-й, 20-й, 37-й та 40-й хвилинах, відповіли на ці епізоди чотирма влучаннями в каркас воріт В. Шестака. У двох епізодах пострілам М. Реплюка з-за меж штрафного майданчика бракувало сили. Ще раз, після удару головою В. Поповича, хорошу реакцію продемонстрував воротар. А після виконаного Д. Кошелею штрафним ударом, господарів від другого голу врятувала права хрестовина воріт. Крім того, слід згадати кілька потужних пострілів з різних позицій В. Поповича. На щастя для опонентів приціл у цього майстра був дещо зміщений вправо, куди повз стійку й летів м’яч. Загалом полянці в першій половині завдали в сторону воріт В. Шестака 11 ударів, що більш ніж удвічі перевершило показник другого тайму.

Другу половину активніше розпочали господарі, які могли зрівняти рахунок вже на 47-й хвилині, коли розіграли чудову комбінацію через центр. Володимир Староста довгим пасом знайшов О. Остафійчука, а той п'ятою скинув м’яч під удар Юрію Глебі. Та півзахисник одразу не наважився на удар, а за мить опоненти вже винесли м’яч від нього з-під ніг. У наступній атаці його партнер Іван Бровді, який є вихованцем ільницької футбольної школи, яку колись пройшли його відомі земляки Віктор Пасулько, Іван та Сергій Гецко, показав як треба використовувати свої можливості. Партнери вивели півзахисника на оперативний простір і той вихрем увірвався в карну зону опонентів. Мирославу Лютнянському нічого не залишалось як знести з ніг нахабу. Арбітр без роздумів вказав на одинадцятиметрову позначку. М. Чедрик з точки хитнув воротаря в лівий кут, а сам пробив по центру і зробив рахунок рівним – 1:1. Цей гол подіяв на підопічних Михайла Кондрі як холодний душ. Вони одразу додали у швидкості. Як наслідок, їх опоненти почали більше порушувати правила і отримувати біля своїх воріт небезпечні стандарти. Та близько 20 хвилин господарям вдавалось відбиватись. Більше того, вони з початку другої половини і до 73-ї хвилини не дозволили опонентам жодного разу влучити в каркас своїх воріт. Єдине чого досягли полянці, двічі кволо пробили в сторону брами суперника. «Бужорці» навпаки вміло використовували контратакувальну зброю і на 60-й хвилині, зусиллями О. Остафійчука, завдали єдиного в матчі удару в площину воріт М. Лютнянського (не рахуючи голу з пенальті). Воротар не ризикуючи відбив м’яч перед собою, а захисники винесли його подалі від власного штрафного майданчика. Можна згадати ще гарматний постріл М. Чедрика під час виконання штрафного удару, право на який він дістав на 67-й хвилні. м’яч кулею просвистів повз ліву стійку і М. Лютнянський тільки поглядом спостерігав за його переміщенням .

Його партнери не надто хотіли дарувати 6 жовтня дострокове чемпіонство «Метеору» і з 70-ї хвилини задали такий темп, що суперник в прямому сенсі «висолопив язика» і почав грати навідбій. м’яч назрівав і визрів на 73-й хвилині. У «Бужори» знову стався провал в центрі захисту. О. Браєр, який до цього був не надто помітним, середнім пасом вивів на ударну позицію М. Реплюка і той ударом без підготовки запустив шкіряного в праву дев’ятку воріт – 2:1. Через сім хвилин стався курйозний гол П. Оржеховського. Півзахисник під пресингом наважився на удар з-за меж штрафного майданчика. М’яч летів повільно, трішки підстрибуючи, та Василь Шестак не зміг зреагувати на його політ, чим здивував і самого Павла – 3:1. До «повного щастя», під час атаки правим флангом на 86-й хвилині, М. Реплюк, отримавши пас від М. Дячука-Ставицького, забив голкіперу «Бужори в ближній кут і оформив дубль – 4:1. Після цього значна кількість уболівальників почвалала зі стадіону. Їх розпач можна зрозуміти. «Бужора» зазанала третьої розгромної поразки поспіль і не може здобути перемогу вже в 10 матчі поспіль. На трибунах залишились тільки найвідданіші фани, які перебувають разом із командою у найважчі хвилини. Та й вони споглядали завершення матчу в цілковитій тиші, коли гості комбінували біля воріт їх улюбленців. Завдавши три удари в другому таймі в площину воріт опонентів гравці «Поляни» забили три голи! Якби вони так реалізовували свої нагоди протягом всього чемпіонату, то були б значно попереду «Метеора». Поки ж вони тільки наблизились до нього на відстань одного очка.

Особливої радості від 5-ї поспіль перемоги підопічні Михайла Кондрі не випомінювали. У наступному турі вони будуть у якості глядачів на трибунах центрального стадіону в Довгому і молитимуться на місцеву «Боржаву», яка приймає пістрялівців. У разі нічиєї, «Поляні» для здобуття золота потрібно в 18 турі перемогти «реактивних» у Пістрялові, що в цьому році не вдавалось нікому. Якщо «Боржава» перемогла б 13 жовтня, а «Поляна» виграла б у Пістрялові 20 жовтня, то золоті нагороди, після врахуванням більшої кількості перемог та очних зустрічей (не думаю, що полянцям до снаги забити 4 м’ячі в Пістрялові), другий рік поспіль опиняться на Мукачівщині. З огляду на такі перспективи можливості клубів на здобуття обласної вершини залишаються незмінними – 80 на 20 % на користь підопічних Івана Ковача.

Ще в одному матчі, який іменуємо таким, у якому розігрувалось шість бронзових очок, клуб імені «Ференца Медвідя» приймав «Середнє». Новодавидківці до цього в домашніх матчах не завжди були переконливими, чередували перемоги та поразки і здобули 12 очок із 18 можливих при скромній різниці голів – 14:10. Найкращими з поєдинків був розгром у 2 турі «Петрова» – 5:1 та перемога в 6 турі над «Севлюшем» – 3:1, а найгіршим – ганебне фіаско 1 туру від «Метеора» – 1:5.  

Майже не здобувало на виїзді перемог «Середнє», в активі якого 6 гостьових залікових пунктів із 18 можливих при рівноцінній різниці м’ячів – 6:7. Найкращим матчем була їх бойова нічия в 11 турі з «Поляною» – 2:2, а найгіршим – поразка в 6 турі від «Боржави» – 0:1. З огляду на попередні здобутки можливості команд у «новодавидківській битві» оцінювались як 60 на 40 % на користь господарів. «Середнянцям», як ковток повітря, було необхідно чіплятись хоча б за нічию. Спочатку фортуна була не на їх боці. Вже в дебюті гри головний голеодор «Ференца Медвідя» скористався обрізкою опонентів і реалізував вихід віч-на-віч – 1:0. Та середнянці були готові до будь-якого розвитку подій. Вадим Дьордь миттєво змінив тактику клубу з обонної на наступальну і ще до перерви його підопічним вдалось відновити паритет. Юрій Кручаниця забив свій черговий найцінніший гол, замкнувши головою навіс з правого флангу тезки Шукаля – 1:1. Господарям нічого не залишалось як додавати в русі, однак їх опоненти маючи в активі якісних руйнівників Івана Бандуровича, Михайла Крьоку та Олександра Пакоша звели нанівець усі старання фаворита. Під завісу матчу у господарів опустились руки і опоненти повернулись до атакувальних дій. Під час одного з проривів господарі зустріли не за правилами у власному штрафному майданчику Чобо Кеменя, за що отримали пенальті у свої ворота. О. Пакош, знаючи про блискучу реакцію Голубицького з матчу першого кола, вирішив пробити під перекладину. Та фортуна відправила шкіряну кулю трохи вище в саму залізну опору, підсумувавши нічийний рахунок на користь гостей – 1:1.

Цим самим вони довели свою безпрограшну виїзну серію, яку започаткували ще в 8 турі, до 4 матчів поспіль. А от клуб імені «Ференца Медвідя» три матчі поспіль не може виграти, що вже виходить боком для підопічних Євгена Качура. Після 16 туру «новодавидківці» вже опинились у ролі наздоганяючих. У завершальних турах їм необхідно перемогти в Хусті місцеву «Оболонь» та на власному стадіоні довжанську «Боржаву» і очікувати на втрату очок від конкурента. На «Середнє» очікують трохи важчі суперники – домашнє протистояння з вмотивованим турнірною боротьбою «Петровом» та   виїзний бій за три пункти в Іршаві проти місцевої «Бужори». З огляду на це можливості команд приміряти бронзовий комплект оцінюються як 60 на 40 % на користь клубу з Ужгородщини.      

Не менш цікаве протистояння відбулось у «Петрові, де місцевий футбольний клуб приймав виноградівський «Севлюш». Команда з Пийтерфолва на власній футбольній арені до цього здобула тільки 5 очок із 18 можливих при жахливій різниці голів – 2:12. Однак, петрівці з кожним матчем прогресують. Не дивно, що найкращим матчем підопічних Олександра Розмана була домашня нічия в 11 турі з клубом імені «Ференца Медвідя» – 1:1, а найгірший відбувся дуже давно, коли вони в 4 турі поступились «Бужорі» – 0:3. Ахілесовою пятою «Петрова» залишається незіграність виконавців, які поповнили колектив нещодавно.

Майже аналогічні показники в матчах на чужих полях мав «Севлюш», який здобув 7 балів із 21 можливого при різниці м’ячів – 5:9. Найкращим гостьовим матчем підопічних Івана Білака була перемога в 14 турі над «Боржавою» – 2:0, а найгіршим – нічия в 8 турі з «Бужорою» – 0:0. З огляду на попередні здобутки та стан справ всередині колективів шанси команд на успіх оцінювались як 50 на 50 % . Та петрівці забили швидкий гол і до перерви оформили розгром над оппонентами – 3:0. Після перерви вони вміло засушили гру і зберегли рахунок. Цим самим підопічні Олександра Розмана, реваншувались за фіаско в першому колі – 0:6, продовжили свою безпрограшну домашнюю серію до трьох матчів поспіль і перервали триматчеву безпрограшну серію клубу з райцентру. Та навіть після цього успіху шанси на пяте місце залишились тими що й були – 20 на 80 % на користь «Севлюша». Причиною такого песимізму для «Петрова» є надважка виїзна гра, яка очкує на них у неділю в Середньому. Навряд чи навіть сучасному «Петрову» вдасться вивезти хоча б один бал із «середнянського пекла». Та й «Севлюш» у неділю на рідному стадіоні «Юність» зобовязаний перемогти «Бужору». Інший результат місцеві фани оцінюватимуть як провал.  

Набагато явнішим був фаворит у парі «Боржава» – «Оболонь». «Пивовари» залишаються однією з двох команд, які не знають смаку перемог на чужих полях і здобули тільки 2 очки з 18 можливих при відповідній різниці голів – 2:18. Найкращим їх виїзним матчем була сенсаційна нічия в 13 турі з «Севлюшем» – 1:1, а найгіршим – фіаско в 5 турі від «Середнього» – 0:7.

Довжанці левову частку своїх здобутків взяли на рідному стадіоні – 7 пунктів із 18 можливих при різнці голів – 4:7. Найкращим домашнім матчем «річкових» була звитяга в 6 турі над «Середнім» – 1:0, а найгіршим – фіаско в 14 турі від «Севлюша» – 0:2. З огляду на попередні здобутки та стан справ у командах їх можливості на успіх оцінювались як 70 на 30 % на користь господарів. Та провідний клуб Хустського району не звернув увагу на авторитет довжанців і дав бій малому чемпіону Закарпаття 2011 року (тоді «Боржава» здобула золото першої закарпатської ліги, випередивши в тому числі й «Оболонь»). Тільки в кінці матчу господарям вдалось зламати опір суперника і здобути третю мінімальну перемогу в сезоні – 3:2. Цим самим вони перервали восьмиматчеву безвиграшну серію, яка розпочалась ще 2 червня і забезпечили собі сьому підсумкову позицію в таблиці, вище якої їм піднятись не світить. Це можна сказати й про «Оболонь», у якої мізерні можливості випередити «Бужору».

Ознакою стабільності поточної таблиці є той факт, що в ній не відбулось жодних змін. Матчі передостаннього 17 туру пройдуть у неділю 13 вересня. У парах «Середнє» – «Петрово» та «Севлюш» – «Бужора» явними фаворитами є господарі, а в поєдинках «Оболонь» – «Ференца Медвідя» та «Боржава» – «Метеор» – гості. Початок ігор о 14.00.

16 тур
6 жовтня, неділя:
«Бужора» – «Поляна» – 1:4, «Петрово» – «Севлюш» – 3:0, «Ференца Медвідя» – «Середнє» – 1:1, «Боржава» – «Оболонь» – 3:2.

17 тур
13 жовтня, неділя:
«Оболонь» – «Ференца Медвідя», «Середнє» – «Петрово», «Севлюш» – «Бужора», «Боржава» – «Метеор».

18 тур
20 вересня, неділя:
«Метеор» – «Поляна», «Бужора» – «Середнє», «Ференца Медвідя» – «Боржава», «Петрово» – «Оболонь».

ТС: «Метеор» – 37, «Поляна» – 36 (на гру більше), «Середнє» – 24, «Ференца Медвідя» – 22, «Севлюш» – 19 (на гру більше), «Петрово» – 15, «Боржава» – 12, «Бужора» – 7, «Оболонь» – 4.

Євген Свищо

ТЕГИ : чемпіонат закарпаття

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СПОРТ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат