Нацбанк ввів у обіг кілька нових пам’ятних монет

admin 16.09.2013 12:17 ПОДІЇ

Прес-служба Управління Національного банку України в Закарпатській області повідомляє, що   12 вересня 2013 року Національний банк України ввів в обіг кілька нових пам’ятних монет.

Зокрема монету номіналом 5 гривень з нейзильберу, присвячену 100-річчу з моменту завершення будівництва Будинку Поета.
На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України та напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, у центрі – зображення   Будинку Поета та   силуетів людей перед ним, що уособлює   “гостинний дух” оселі господаря, під яким унизу напис БУДИНОК ПОЕТА М. ВОЛОШИНА, праворуч від якого позначення року карбування монети 2013; унизу –   логотип Монетного двору Національного банку України та номінал   П’ЯТЬ ГРИВЕНЬ.  
На реверсі монети зображено силует художника   за роботою на тлі морського пейзажу та рядки з його вірша, які   розкривають суть творчості Максиміліана Волошина як поета та художника – ДВЕРЬ ОТПЕРТА./ ПЕРЕСТУПИ ПОРОГ./ МОЙ ДОМ/ РАСКРЫТ/   НАВСТРЕЧУ/ ВСЕХ ДОРОГ…;   унизу   напис –   ДО  100-РІЧЧЯ.
Художники: Марія Скоблікова, Олександр Кузьмін.
Скульптори: Святослав Іваненко, Анатолій Дем’яненко.

Також введено в обіг пам’ятну монету номіналом 2 гривні з нейзильберу, присвячену 150-річчю однієї з найстаріших концертних організацій нашої держави. Біля колиски Київського філармонічного Товариства, заснованої у 1863 році, стояли відомі митці і прогресивні громадські діячі – композитор М. Лисенко, фольклорист   М. Рігельман, композитор-аматор   П. Селецький та багато інших.
                                           
На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України та напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, зображення виду Колонної зали   ім. Лисенка зі сцени, на якій стоїть рояль; рік карбування монет 2013 (праворуч), унизу –   2 гривні та   праворуч   – логотип Монетного двору.
На   реверсі монет на дзеркальному тлі зображено будівлю колишнього   Купецького зібрання (1882), у якій з 1944 року і до сьогодні розміщується Національна   філармонія України, під якою – герб та напис: НАЦІОНАЛЬНА/ФІЛАРМОНІЯ/УКРАЇНИ/150 РОКІВ.
Художник   і скульптор   –   Володимир Атаманчук.
 
Ще одна монета — номіналом 5 гривень виготовлена зі срібла, присвячена 150-річчю однієї з найстаріших концертних організацій нашої держави. Біля колиски Київського філармонічного Товариства, заснованої у 1863 році, стояли відомі митці і прогресивні громадські діячі – композитор М. Лисенко, фольклорист   М. Рігельман, композитор-аматор   П. Селецький та багато інших.

На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України та напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, зображення виду Колонної зали   ім. Лисенка зі сцени, на якій стоїть рояль; рік карбування монет 2013 (праворуч), унизу –   5 гривень та   праворуч   – логотип Монетного двору.
На   реверсі монет на дзеркальному тлі зображено будівлю колишнього   Купецького зібрання (1882), у якій з 1944 року і до сьогодні розміщується Національна   філармонія України, під якою – герб та напис: НАЦІОНАЛЬНА/ФІЛАРМОНІЯ/УКРАЇНИ/150 РОКІВ.
Художник   і скульптор   –   Володимир Атаманчук.

admin


За матеріалами Прес-служба Управління Національного банку України в Закарпатській області

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат