У Закарпатті відфестивалили свято шишкової «Віагри» (ФОТО)

Павло Білецький 16.08.2013 15:01 ДОЗВІЛЛЯ

 

Днями в Лопухові, що на Тячівщині, пройшов оригінальний фест «Брустурянська кедровиця», присвячений унікальному напою на основі молодих шишок — кедровиці. Навколо цього особливого трунку вже третій рік поспіль лопухівці влаштовують чимале свято з частуваннями шишковою настоянкою, куштуванням місцевої смаженини та запальними гуцульськими піснями й танцями.


Фестиваль уже третій рік поспіль розпочинається з центру села. Сільський голова Михайло Фіцай розповідає, що свято покликане не популяризувати алкоголь, як дехто вважає, а привернути увагу туристів до сільських звичаїв і заодно вчергове звернути увагу влади на дороги Брустурянської долини.

За словами пана Фіцая, кедровиця є напоєм скоріш лікувальним і вживати її у великих дозах не можна. А виготовляють її з шишок європейського кедра, що росте тільки у трьох місцях в Україні, серед них і Лопухів. Напій блідо-рожевого забарвлення має гіркуватий присмак сосни і міцність 38—40 градусів. На території місцевого лісництва є державний заказник, який займає 166 га з кедром європейським. Для приготування кедровиці потрібні добрі, лише молоді шишки, які достигають на Івана Купала. Однак їх не рвуть (заборонено законом), а підбирають ті, що опали. Місцеві мешканці називають кедровицю своєю «Віагрою»…

Павло Білецький

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат