У Закарпатті стало на 54% більше діток, яких годують виключно груддю

admin 31.07.2013 11:08 ЗДОРОВ'Я

Найкращий спосіб вигодовування дітей - це початок грудного вигодовування протягом першої півгодини життя, виключно грудне вигодовування до шести місяців та продовження грудного вигодовування до двох років та більше. Грудне вигодовування має позитивні коротко- та довготривалі наслідки для здоров'я дітей та матерів.

Зокрема, воно сприяє зниженню дитячої смертності та покращенню здоров'я матерів. 
З 2004 року в закладах системи охорони здоров'я матері і дитини України широко впроваджується Розширена Ініціатива ВООЗ/ЮНІСЕФ "Лікарня, доброзичлива до дитини" (РІЛДД), яка передбачає, окрім питань підтримки грудного вигодовування, впровадження сучасних перинатальних технологій в родопомічних закладах.
Діти народжені для годування грудьми. Годування грудним молоком забезпечує оптимальний початок життя в усіх областях розвитку. Навіть у розвинених країнах недолік годування грудьми пов'язаний зі збільшенням ризику для життя і здоров'я немовлят. Штучне вигодовування пов'язане з більш високим рівнем дитячої смертності. Ранній початок і виняткове годування грудьми може врятувати більше ніж один мільйон дитячих життів.
В порівнянні з дітьми, яких годували виключно грудьми, ті, хто отримує штучне живлення, часто мають слабкіше здоров'я(серед них більш високі показники смертності) і нижчий коефіцієнт інтелекту.
Матері і суспільство також отримують вигоду, коли немовлят годують грудьми.
Рак грудей частіше зустрічається серед тих, що не годували грудьми або що годували грудьми впродовж короткого часу.   
Повернення менструації відбувається раніше у матерів, які не годують грудьми. Це може привести до ранньої вагітності і до проблем із здоров'ям у матерів і дітей. 
Виняткове годування грудьми веде до зменшення економічних витрат для сім'ї, суспільства, системи охорони здоров'я і довкілля.
Підтримка Годування грудьми важлива - з годуванням грудьми кожен перемагає!
На сьогодні статус "Лікарня, доброзичлива до дитини" присвоєно 373 закладам охорони здоров'я України. Питома вага дітей, які народились в родопомічних закладах сертифікованих на відповідність статусу "Лікарня, доброзичлива до дитини" значно збільшилась і становить 62%. Питома вага партнерських пологів збільшилась до 66,6 % (2006р. - 26,8%), що привело до зменшення використання медикаментозного знеболення.  Спільне перебування матері та дитини було забезпечено в 95 - 97% випадках. В сертифікованих родопомічних закладах відмічались лише поодинокі випадки захворюваності новонароджених на шлунково-кишкові та інфекційні захворювання. 
В усіх сертифікованих родопомічних закладах створені пологові зали, орієнтовані на проведення партнерських пологів. Збільшився рівень виключно грудного вигодовування до 6 місяців - 53,2%,  (2006р. - 23.7%). Зменшилась кількість дітей, які з 3-х місяців знаходились на штучному вигодовуванні до 32%, (2006р. - 34,1%). Рівень дітей, які отримували грудне молоко у віці 12 місяців і більше - 21,4% (2006р. - 10,5%).  Зменшилась кількість новонароджених, які потребували реанімаційних заходів з 15% - 2006р., 5.6% - 2010р до 3%.

admin


За матеріалами прес-центру УОЗ у Закарпатті

ТЕГИ : грудне вигодовуваннямедицинаЗакарпаття

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат