Балозі не дадуть балотуватися у депутати (ЗМІНЕНО)

admin 23.07.2013 11:15 ПОЛІТИКА

Павло Балога та Степан Деркач не зможуть взяти участі у перевиборах. Це саме новина, тому що подія ще не відбулася. Вона відбудеться, швидше за все, наступного тижня, але говорити про неї потрібно вже зараз.

Йдеться про законопроект, який заборонив би кандидатам у депутати балотуватися вдруге у разі, якщо вибори визнані як такі, що не відбулися, або відсутня можливість визначити переможця.

Звичайно, багато хто скаже, що є тут, так би мовити, «злий умисел» - не допустити участі лідерів опозиції в тих 7 округах, в яких проходитимуть перевибори. Ясна річ, що опозиційні кандидати мають шанс лише в тому випадку, якщо вони добре відомі місцевому населенню. І цим законом «з пробігу» знімаються потенційні переможці від опозиції. А ось кандидати від партії влади мають розгалужену систему залежних агітаторів, звану «адміністративним ресурсом».

Іншими словами, будь-який кандидат від правлячої партії може відразу розраховувати на додаткових 15% -20%, що, безумовно, значно підвищує його шанси на перемогу.
Але найголовніше не це.


У Закарпатті пройдуть перевибори у ВР - читайте тут


Головна причина в тому, що депутати теж бояться і не хочуть свавілля. Їм потрібні певні правила, за якими б грали всі без винятку. А нинішня законодавча база дозволяє з допомогою судових процесів скасовувати результати практично на всіх ділянках і призначати перевибори до нескінченності.
У разі ж, якщо закон буде забороняти балотуватися кандидатам вдруге, кількість заяв до судів різко скоротиться і всі кандидати будуть зацікавлені в тому, щоб вибори були визнані. Більше того, ті ж кандидати будуть більш обдумано підходити до своїх передвиборних кампаній і чимало незаконних методів агітації зникнуть самі собою.

Взагалі ж, у кулуарах Верховної Ради подейкують, що цей законопроект підтримають представники як партії влади, так і представники опозиції. Перші - з тієї причини, яка описана вище. Другі - щоб судами не відмінили вибори ще на кількох проблемних ділянках. Але найголовніша причина, як я вже написав, - одні правила гри для всіх, тобто гарантія того, переможець залишиться переможцем.
Якщо наступного тижня, як обіцяють народні депутати, цей законопроект буде внесений до Верховної Ради, то велика ймовірність, що вже у вересні він буде прийнятий.

Це означає, що перевибори, які відбудуться, швидше за все, наприкінці грудня, подарують нам нових кандидатів у депутати. Не буде винятком і 71 округ з центром у Хусті. Тобто ні Павло Балога, ні Степан Деркач, ні Василь Лазоринишинець не зможуть боротися за депутатський мандат.
Хто ж у цьому випадку зможе поборотися за крісло у Верховній Раді?

Найочевидніша ситуація в Єдиному центрі - Іван Балога, який програв у 2012 році на 73 окрузі, має, безумовно, всі шанси на перемогу цієї зими в Хусті.
Свіжоспечена Батьківщина може спробувати пустити по мажоритарці Валерія Лунченка. Це у будь-якому випадку безпрограшний варіант: програє - залишиться списковим депутатом, виграє - стане мажоритарником, а ряди партії у Верховній Раді поповняться ще одним «списочником».
Складніше з депутатом від Партії регіонів. Ходять чутки, що на сьогоднішній день розглядається декілька кандидатур. Одна частина, а саме хустські регіонали, виступає за висунення нинішнього глави РДА - Василя Якубця. Їх козир - підтримка серед місцевої еліти.

А ось нардеп Михайло Ланьо пропонує свою креатуру - Володимира Шимоню, більш відомого як «Нік». Його мотивація - наявність серйозного фінансового ресурсу, що має значну роль при коротких передвиборних кампаніях.
Не виключено, що будуть і інші претенденти з лав ПР, але на сьогоднішній день про них поки що не чути.
Так що майбутні перевибори обіцяють нам багато сюрпризів і новин.

Володимир Татарський, Новини Закарпаття

admin

ТЕГИ : ЗакарпаттяВРУвибориПавло Балога

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат