Опозиціонери   не мають наміру йти під Балогу

19.07.2013 16:21 ПОЛІТИКА

Хоч як Віктор Балога намагається видавати із себе опозиціонера, однак сама опозиція з ним не хоче мати нічого спільного.

Цього тижня «регіо­нал»-кнопко­дав українського парламенту Чечетов оголо­сив, що перевибори до Верховної Ради в проблемних округах відбудуться 22 грудня цього року. «Наша принципова позиція — вибори в семи округах будуть наприкінці грудня — 22-го», — заявив депутат. Він стверджує, що на початку вересня Партія регіонів почне проводити консультації з опозицією з цього питання.

На думку експертів, проведення виборів 22 грудня не сприятиме високій явці виборців.

«Так традиційно буває в передсвятковий період, крім того, підрахунок голосів випадає на січень, тож оскарження результатів буде відбуватися за менш пильної уваги громадян. Хоча ця дата не критична, краще провести вибори 22 грудня, ніж ніколи», — заявив глава Комітету виборців України Олександр Черненко.

Як відомо, під «проблемний» потрапив і 71-й округ у Закарпатті, де Павлові Балозі намалювали на 200 голосів більше, ніж його конкурентові Степанові Деркачу. Деркач отримав вказівку не опротестовувати результати, бо Павло Балога записався у фракцію Партії регіонів. Однак згодом Павло Балога з цієї фракції вийшов. Наразі суд встановив, що Балога виграв вибори несправедливо, а тому від нього потрібно забрати мандат і провести на 71-му окрузі перевибори.

Центрвиборчком готовий призначити вибори в окрузі Балоги, однак для цього потрібно ще внести зміни в законодавство. Про це повідомив заступник голови ЦВК Андрій Магера. «Якщо Верховна Рада ухвалить відповідний закон ЦВК, тоді зможе своєю постановою призначити відповідні повторні вибори», — сказав він.

Як пише ВВС, взаємини опозиції з братами Балогами дійсно непрості. Корені цього конфлікту сягають часів прем’єрства Юлії Тимошенко, коли Віктор Балога обіймав посаду глави Секретаріату Президента Віктора Ющенка. Крім того, Віктор Балога понад два роки працював міністром в уряді Миколи Азарова, і тільки після парламентських виборів почав вживати опозиційну риторику.

Рідний брат Віктора Балоги Павло на Закарпатті всього на 218 голосів випередив представника Партії регіонів Степана Деркача, набравши 35,13 %. Колишній заступник міністра охорони здоров’я Василь Лазоришинець від УДАРу посів третє місце, отримавши серйозний результат — 21 %. Об’єднана опозиція тоді зняла свого кандидата на користь УДАРу.

«Обов’язково вестиму перемовини з опозицією, щоб вони мене підтримали на повторних виборах. Вважаю, що є реальна можливість про це домовитися. Крім того, в мене дуже добрі стосунки з паном Лазоришинцем від УДАРу.

Впевнений, що він не буде повторно балотуватися», — розповів BBC Павло Балога, зазначивши, що точно братиме участь у виборах у 71-му окрузі.

У «Батьківщині» й цього разу не дуже прагнуть змагатися за мандат в Закарпатському окрузі. «З опозицією буде важко домовлятися про підтримку Павла Балоги та Олександра Домбровського. Ми ж розуміємо, що в ситуації Домбровського мова йде про перемовини з його соратником Петром Порошенком, у випадку з Павлом Балогою — з його братом Віктором. У цих людей з опозицією історія стосунків дуже складна», — повідомив BBC Україна експерт Олександр Черненко.

І дійсно, бравада Балог може зникнути. Той-таки Василь Лазоришинець, зокрема, сказав:

«Уже всім зрозуміло, що вибори в Хустському виборчому окрузі відбудуться, однак досі залишається відкритим питання, коли саме вони пройдуть. Та попри все хочу повідомити земляків-виборців, котрі щиро і відкрито проголосували за мене, я не маю наміру відмовлятися від участі у виборах. Так, я буду балотуватися, бо вважаю, що мої виборці, а це понад 13 тисяч голосів, голосували за мене не за гроші чи ще якісь подарунки. Вони йшли на дільниці з вірою, що мудрість, професіоналізм, совість щось вартують у житті. Я не маю права їх зраджувати. Вони, як і я, переконані, що в Україні переможе не культ грошей, а віра в справедливість, чесність, порядність. Врешті-решт, переможуть християнські цінності».

Таким чином, Павло Балога явно поспішив із заявою про те, що Лазоришинець не буде йти проти нього на цих виборах. Чому би самому Балозі не йти кандидатом, а підтримати опозиціонера?
На жаль, опозиція у нас так і не «зрослася» в єдине ціле. Чого тільки вартий факт сварки на останньому перед канікулами засіданні Верховної Ради, коли приймалося питання святкування 1120-ї річниці Ужгорода. «Свободівці» виступали проти того, щоб річниця Ужгорода визначалася від згадки в давній угорській пам’ятці. Маразм заяви «Свободи» помітив закарпатський нардеп-УДАРівець Пацкан, однак колега від «Свободи» назвав Пацкана «дебілом», на що той відповів «свободівцю»: «Фільтруй базар!». Ось така дружня опозиція. При цьому ніхто з опозиціонерів так і не проголосував за відзначення річниці Ужгорода на державному рівні, що надає додаткового фінансування місту.

ТЕГИ : віктор балога

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат