Сімейні лікарі обслуговують 92,5% сільського населення Закарпаття (ФОТО, ВІДЕО)

admin 11.07.2013 08:55 ЗДОРОВ'Я

 

Як розвивається в Закарпатті сімейна медицина, які проблеми та питання найчастіше виникають при реформуванні галузі, зокрема первинної ланки, інспектувала комісія профільних фахівці Міністерства охорони здоров’я України.


Під час зустрічі з колегами-медиками начальник управління охорони здоров»я Закарпатської ОДА Роман Шніцер зауважив, що наша область одна в перших в Україні розпочала впроваджувати засади сімейної медицини. Нині 92,5 % населення області, що проживає в сільській місцевості обслуговується сімейними лікарями. В краї функціонує 278 закладів та структурних підрозділів загальної практики-сімейної медицини із загальною кількістю 739 дільниць. Причому   забезпеченість амбулаторіями загальної практики- сімейної медицини є однією з найвищих по Україні та становить 1,9 на 10 тис.населення.
Впроваджуючи етапи реформування медичної галузі в Закарпатті вже створено 13 центрів первинної медико-санітарної допомоги. До кінця 2013 року   планується створити ще 2 центри. Для ефективного навчання та вдосконалення роботи сімейного лікаря планується створення тренінгового центру. Саме тут кожний сімейний лікар зможе вдосконалити свої практичні навички, вивчати особливості організації роботи сімейного лікаря.
    Відвідавши амбулаторії в м.Ужгород, с. Сюрте Ужгородського району, с. Клиновець та Клячаново на Мукачівщині гості відзначили, що досвід впровадження сімейної медицини в Закарпатті гідний наслідування. Адже Закарпаття область, яка межує з чотирьма країнами Євросоюзу і з ефективністю європейської моделі надання первинної допомоги медики краю   мають можливість знайомитится безпосередньо у закордонних колег-сімейників.
Підсумком візиту на Закарптатя стала регіональна нарада під час якої головний позаштатний спеціаліст МОЗ України зі спеціальності «загальна-практика-сімейна медицина» Лариса Матюха, заступника начальника управління – начальника відділу первинної медичної допомоги управління реформ медичної допомоги Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги МОЗ України Уляна Ткаленко,   завідувач відділення організації медичної допомоги Українського інституту стратегічних досліджень Міністерства охорони здоров’я України Наталія Кондратюк та   головний позаштатний фахівець з сімейної медицини департаменту охорони здоров»я Донецької ОДА Олександр Власенко відповіли на числені запитання колег-медиків та ділились напрацюваннями в пілотних регіонах.  
Зокрема Лариса Матюха акцентувала увагу на доцільності перенесення лабораторної діагностики до декількох потужних централізованих лабораторій, а в амбулаторіях здійснювати тільки забір відповідних аналізів. Це дозволить оптимізувати роботу та витрати на проведення лабораторної діагностики. Як альтернатива пропонувалось і впровадження в амбулаторії експрес-тестів, які дозволять швидко і якісно визначати можливі порушення у здоров’ї пацієнта. Йшлося і про те, що стоматологічні кабінети будуть працювати й надалі в амбулаторіях загальної практики сімейної медицини, але їх місце в реформованій системі охорони здоров’я зміниться – вони підпорядковуватимуться вже другому рівню надання допомоги.

admin


За матеріалами прес-центру УОЗ у Закарпатті

ТЕГИ : сімейна медицинаЗакарпаттяМіністерство охорони здоров'я

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат