Аналітика: Донька Тимошенко замість мами на виборах — чи реально це?

admin 02.07.2013 10:30 ПОДІЇ

Пiд час виступу Євгенiї Тимошенко на об'єднавчому з'їздi опозицiї неможливо було не звернути увагу на дивнi метаморфози, що вiдбулись у її зовнiшньому виглядi та поведiнцi.

Зачiска -- майже як у мами, костюм -- дуже схожий на тi, якi полюбляла носити Юлiя Володимирiвна на волi. Змiнилася навiть манера говорити -- українська майже без акценту, а в голосi звучали металевi нотки, якi були так притаманнi "ледi Ю", коли вона вела засiдання Кабмiну чи виступала на партiйних форумах. Вiд малопублiчної та дещо iнфантильної "байкершi" не лишилось i слiду!
Зачитувала вона не якесь формальне звернення, а манiфест своєї мами, який Юлiя Тимошенко складала за гратами. Замість мами вона останніми місяцями відвідує кабінети політиків світового рівня в Європі й Америці.
А чи може замінити маму на президентських виборах, якщо Юлю Тимошенко із в'язниці до того часу не випустять?
Про це "Експрес" розмовляв iз полiттехнологами Володимиром Заплатнюком i Денисом Богушем, а також iз завiдувачем Лабораторiї полiтичного iмiджмейкiнгу Вадимом Васютинським.
-- Наскiльки реальним є такий сценарiй?
Д. Богуш: -- Такий варiант, попри його, на перший погляд, фантастичнiсть, цiлком можливий. Згадаймо хоча б родинний тандем Ле Пенiв у Францiї. Донька вiдомого полiтика Жана-Марi Ле Пена зумiла за доволi короткий термiн стати харизматичним полiтиком i сьогоднi вона не менш популярна, анiж її батько. Звiсно, Євгенiя Тимошенко у полiтичному планi ще доволi слабенька, але якщо захоче працювати над собою, то матиме хорошi стартовi можливостi. Звiсно, для цього їй потрiбно провести колосальну роботу, аби бодай наблизитись до того алгоритму дiй, який для її мами вважався елементарним.
В. Васютинський: -- Може статися так, що Євгенiя Тимошенко просто буде змушена розвивати у собi якостi полiтика, зважаючи на суспiльнi очiкування. Адже у тiй частинi громадськостi, яка зорiєнтована на Юлiю Тимошенко як на лiдера, є чимало людей, якi гаряче пiдтримали б таку iдею. Мовляв, зважаючи на те, що їхнiй кумир через вiдомi обставини не може брати активну участь у полiтичному життi, то її у цiй ролi повинна заступити донька. Людям властиво переносити почуття своєї любовi до харизматичної iстоти на її дiтей. Так повелося ще з часiв
королiвських династiй. Тому я думаю, що така передача влади була б сприйнята у певнiй частинi суспiльства позитивно. Але кiнцевий результат -- захоплення чи розчарування, безумовно, залежав би вiд самої Євгенiї.
-- У чому, на вашу думку, полягали б "плюси" та "мiнуси" такої вимушеної заміни Юлiї Тимошенко?
В. Заплатнюк: -- В Українi немає механiзму передачi влади за спадковим принципом. У нас навiть олiгархи, якi володiють мiльярдними статками, до кiнця не впевненi, що завтра цей спадок дiстанеться їхнiм дiтям. Так само i в полiтицi. Навряд чи бiльша частина представникiв Партiї регiонiв пiдкорялись би владi Януковича-молодшого. У нас просто вiдсутнi такi традицiї. Але все, що робиться, колись вiдбувається вперше. I так могло б бути в ситуацiї з Тимошенко. Переваги очевиднi. I не лише для Тимошенко, а й для суспiльства загалом. Молодий полiтик спирається на авторитет своєї мами i згуртовує навколо себе молодих патрiотiв, лiбералiв, нацiоналiстiв -- та кого завгодно. Усi яловi консерватори автоматично вiдсiюються, i в так ми отримуємо процес омолодження та очищення аморальної
української полiтики.
Щоправда, тут може трапитись психологiчний конфуз. Адже Юлiя Володимирiвна рано чи пiзно вийде з тюрми, i буде дивно, якщо партiєю керуватиме не вона, а її донька. Хоча може статися i так, що вони робитимуть це на пару: Юлiя Тимошенко продукуватиме установки i формуватиме стратегiю, а Євгенiя Тимошенко здiйснюватиме нагляд за їхнiм виконанням. Мiг би вийти непоганий полiтичний тандем. Зрештою, це вже частково вiдбувається. Юлiя Тимошенко здiйснює стратегiчне керiвництво з-за грат, а її донька озвучує i представляє її головнi засадничi цiлi. З часом, набувши певного полiтичного досвiду, Тимошенко-молодша могла б узяти до своїх рук партiйнi механiзми, якщо б її мамi захотiлось перепочити.
Д. Богуш: -- Є ще один варiнт розвитку подiй у цiй площинi. Вiн, як на мене, належить до плюсiв i полягає у тому, що Євгенiя Тимошенко може розпочати власну полiтичну кар'єру, спираючись на авторитет i настанови матерi. Тобто, йдеться про створення Тимошенко-молодшою нової полiтичної сили, яка формувалась б на новiтнiй полiтицi, нових пiдходах, а не лише послуговувалася б застарiлими структурами "Батькiвщини". За таких обставин її шанси та перспективи зросли б у рази, бо важко собi уявити плiдну спiвпрацю, скажiмо, закостенiлого Турчинова та молодої Тимошенко.
В. Васютинський: Наразi Женя не схожа на людину, яка прагне полiтичної слави. Менi здається, що вона бiльше переймається своїм особистим життям. Але, як говорив класик, якщо ви не цiкавитесь полiтикою, то вона обов'язково зацiкавиться вами.
Полiтика вже зацiкавилася Юлiєю Тимошенко i, очевидно, тепер її доньцi доведеться зацiкавитись полiтикою.
-- Як на це вiдреагували б у свiтi?
В. Заплатнюк: -- Думаю, що демократичний свiт, для якого ув'язнення Тимошенко стало мало не полiтичним фетишем, толерував би таку передачу естафети вiд матерi до доньки. Тим бiльше, що полiтичнi династiї там набагато поширенiшi, нiж династiї у будь-яких iнших професiях. У США, наприклад, династiї республiканцiв Бушiв i демократiв Кеннедi -- постачальники президентiв, губернаторiв та конгресменiв. Шiсть членiв сiм'ї Кеннедi були представленi у 37 конгресах iз 1895 року по теперiшнiй час. А 17 осiб з полiтичної династiї Брекенридж загалом були обранi до конгресу США 72 рази! Взагалi, як стверджують соцiологи, династичний ухил у захiдних полiтикiв у 10
разiв вищий, нiж в економiстiв, i в 15 разiв вищий, нiж у лiкарiв. Тож якiсь морально-етичнi проблеми тут навряд чи
виникли б.
Д. Богуш: -- Крiм того, не варто забувати, що в Євгенiї Тимошенко - англiйська освiта, вона вiльно спiлкується iноземними мовами i особисто знайома з очiльниками великих європейських держав. Це дуже важливi фактори для того, аби такий хiд був зрозумiлим захiднiй спiльнотi.

Юрiй ГРИЦИК

Експрес онлайн

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат