Провалена сфера

29.06.2013 10:50 СОЦІО

За провал з освітою та дошкільнятами губернатор виніс догани своєму заступникові та начальниці управління освіти.

Ще раніше деякі Інтернет-ресурси області писали про те, як корупція процвітає в сфері обласної освіти. Найбільше це стосується сіл. Зокрема, сайт «Нове Закарпаття» навіть опублікував рейтинг «хлібних» сільських посад — завідуючий дитячого садочка та директор школи опинилися на другому та третьому місцях.

«Третє місце по праву займає посада завідуючого дитячого садочка. Незважаючи на те, що базова зарплата в 3,5—4 тисячі гривень трохи нижча, ніж у директора амбулаторії, тут завжди можна оформити 2—3-х родичів, які за робочий стаж готові будуть віддавати вам свою зарплату. Крім того, ті 20—30 діточок, які будуть відвідувати ваш заклад, навряд чи піднімуть озброєний бунт, навіть якщо виявиться, що їхній добродійник щодня забирає собі додому по пакетику з їжею, зекономленою на обідах», — пише Інтернет-видання «Нове Закарпаття». І далі: «Друге місце ми вирішили віддати директорові школи. І не даремно. Адже, окрім зарплати в 4—5 тисяч гривень, персоналу в школі набагато більше, а відповідно і заховати серед 50 або навіть 100 вчителів кілька кумів та інших родичів не складе для вас ніяких труднощів. Далі — за тією ж схемою, що і в дитячому садочку. Крім того, погодьтеся, що одна справа — обділити їжею два десятка маленьких ангелів, і зовсім інша — сотню майже дорослих. Тут уже, як кажуть, сам Бог велів ...

До речі, якщо у вас велика родина або у вас патологічно гроші самі витрачаються на все підряд, то можна задіяти додатковий механізм заробітку — почати збирати на ремонт школи. І школа, звичайно, не дитячий садок! Тут вам не три віконця в ряд. Якщо пощастить, то цілих три поверхи, та у двох корпусах. Коротше, до кінця життя можна ремонтувати».

Окрім того, як повідомляла свого часу преса, за перший квартал цього року Закарпатська область за динамікою показників соціально-економічного розвитку опинилася на останньому місці. Преса проаналізувала, через що область впала так низько, і виявилося, що головним чином це сталося через показники в соціальній сфері і найбільше — освіті. Саме за цей напрям відповідає заступник губернатора Іван Качур. І найвище місце в рейтингу область мала лише за кількістю хворих на туберкульоз — 8-ме місце. А от щодо охоплення дітей дошкільного віку дошкільною освітою — 25-те місце, число дітей шкільного віку, охоплених оздоровленням за бюджетні кошти — 25-те місце, питома вага дітей, охоплених позашкільною освітою — 25-те місце. Середній показник — 21-ше місце (з 27).

Ще тоді голова ОДА Олександр Ледида якось проковтнув цю гірку пігулку, але зараз, схоже, терпець його увірвався. Як цього тижня написав сайт Clipnews.info, губернатор виніс догани як своєму заступникові Іванові Качуру, так і начальниці управління освіти Маріанні Кляп.

Як пише сайт, ще 18 червня відбулася всеукраїнська селекторна нарада під головуванням віце прем’єр-міністра України Олександра Вілкула. Закарпатську область на нараді представив голова обласної адміністрації Олександр Ледида. Головні питання порядку денного — виконання соц¬ініціатив Президента України щодо забезпечення доступу дітей до дошкільної освіти, зокрема, повернення будівель садочків, що були перепрофільовані, впровадження системи електронної реєстрації дітей для подальшого влаштування у дитячі садочки, підготовка освітніх закладів до осінньо-зимового сезону. На жаль, нашому голові ОДА не було чим похвалитися і, відповідно, він дістав прочухана від віце-прем’єр-міністра.

«У Закарпатті є гострою проблема із дошкільними закладами та обліком малечі.... В очі губернаторові «малювали» інше. Такої «жаби» від підлеглих Олександр Ледида не очікував. Як повідомляють свідки події, губернатор краю тримав себе в руках, проте призначив контрольну перевірку за викладеними київським чиновником фактами недбальства та безгосподарності. Перевірка тривала тиждень. Службову записку з її висновками заносили Олександрові Ледиді особисто. І ось гримнуло. Губернатор оголосив по догані начальниці управління освіти ОДА Маріанні Кляп та своєму заступникові, що курирує цей напрям роботи Іванові Качуру. Стіни будівлі на площі Народній чули та бачили багато баталій на владному Олімпі. Але, мабуть, це вперше, коли Олександр Ледида — зазвичай виважений та толерантний керівник — гримнув кулаком об стіл. Подейкують, це тільки початок», — пише Clipnews.info.

Давно час. Розслабилося оточення, а відповідальність несе голова.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат