Завуальована тема

Евеліна Гурницька 29.06.2013 10:48 СОЦІО

Розсудливість та здоровий спосіб життя можуть знизити тенденцію безпліддя в Україні.

Сьогодні, коли люди не надто поспішають одружуватися, культивується, насамперед серед чоловіків, громадянський шлюб, жінки віддаються кар’єрі й не дуже прагнуть заміж, новоспечені подружжя відкладають народження першого немовляти, при цьому люди забувають про здоровий спосіб життя й розсудливість, відтак дедалі частіше постає проблема репродуктивного здоров’я населення й здатність народжувати здорових дітей. При цьому в Закарпатті і в Україні загалом активно діє програма «Здоров’я жінок України», що дає надію, за словами директорки Закарпатського обласного центру гендерної освіти при УжНУ, психолога Маріанни Колодій, на якісне інформування людей, бо наразі люди просто не знають, що може загрожувати їхньому здоров’ю, вплинути на їхнє статеве життя і здатність до народження дітей у майбутньому.

СТАТИСТИКА БЕЗПЛІДДЯ — ЗАВУАЛЬОВАНА

Якщо про статистику, то, за словами Руслана Федька, заступника головного лікаря з лікувальної роботи з питань акушерства Ужгородського міського перинатального центру, за 5 місяців цього року в Ужгородському міському перинатальному центрі народилося 1524 дитини, у 2012 році — 3919. Загалом Закарпаття входить до лідерів за дітонародженням. Щодо статистики безпліддя, то вона, як каже лікар, є відносною, оскільки відсутня єдина структура, яка би мала займатися конкретно з безплідними сім’ями на державному рівні. Згідно з даними головного репродуктолога України, Закарпаття не входить ні в найгіршу, ні в найкращу позицію репродуктивного здоров’я серед усіх областей.

Руслан Федько пояснює, 30 % у структурі причин безпліддя є жіноче безпліддя, 30 % — чоловіче, 30 % — змішане і 10 % — нез’ясованого генезу.

«Чому сьогодні нема достеменної статистики щодо безпліддя, проблем із репродуктивним здоров’ям? Річ у тім, що в нас ця тема вважається завуальованою, у нас не заведено говорити про такі проблеми. І якщо про проблеми репродуктивного здоров’я жінок ми піднімаємо питання, то про чоловіче — ні, — пояснює соціальний аспект Маріанна Колодій. — Це питання табуйоване, тобто чоловікові визнати, що в нього є якісь розлади — це принизити себе».

УСЕ ПОЧИНАЄТЬСЯ З РОДИНИ

Попри відсутність офіційної статистики безпліддя і розладів репродуктивного здоров’я, представник перинатального центру зауважує, для Закарпаття це питання досить актуальне. І проблеми починаються не лише через об’єктивні причини (супутні захворювання, до прикладу), а й від елементарного незнання про здоровий спосіб життя, що призводить до небажаних наслідків. Люди або не мають цих знань, або не вміють ними скористатися. Почати хоча би треба з відповідального та безпечного сексуального життя.    

«Наперше варто з’ясувати, що таке репродуктивне здо¬ров’я. Це не тільки здатність народжувати дітей. Це поняття включає у себе безпечне і відповідальне статеве життя, здатність відтворювати себе (народжувати дітей) і свободу прийняття рішення, коли і як часто це робити. Є певні країни, де на законодавчому рівні ця свобода є обмеженою, до прикладу, Китай», — каже Руслан Михайлович.

Аби зберегти здоров’я, варто почати з того, щоб хоч трішки відстрочити початок статевого життя. У цьому переконана лікарка-методистка обласного Центру здоров’я Людмила Ганчин.

«Тепер з’являються такі меседжі, що найкраще можна оберегти себе від небажаної вагітності відсутністю статевих стосунків (на Закарпатті, за інформацією соціологів, середній вік тих, хто вперше вступає у статеві стосунки — 15 років). По-друге, будь-який контрацептив кращий за аборт. Найприродніше — це планувати сім’ю», — зазначає пані Людмила.

Вона нагадує, що якраз у сім’ї виховується усвідомлення відповідальності за своє здоров’я, у родині треба розповідати про те, що його треба берегти і вести здоровий спосіб життя, мати активний відпочинок, якщо у сім’ї цьому навчать, то дитина матиме мотивацію у подальшому вести здоровий спосіб життя. Лікарка згадує і про школу, де також дітям мають розповідати про шкідливість алкоголю, куріння тощо. Важливо інформувати населення з допомогою ЗМІ, акцій, у навчальних закладах... Власне, у рамках програми «Здоров’я жінок України» були випущені пам’ятки «Запланований вибір», у яких розписано про кожен засіб контрацепції, а також вказаний номер гарячої лінії (0 800 50 27 57), за яким можна дістати відповіді на свої запитання, які стосуються репродуктивного здоров’я. Згідно з даними ВООЗ, на здоров’я впливає 20 % спадковості, 20 % — навколишнє середовище, 10 % — медичне обслуговування, а 50 % — спосіб життя, тож саме від відповідальності молодих людей суттєво залежить, чи легко їм буде завагітніти, виносити й народити здорових нащадків. Звичайно, акціями, семінарами, бесідами проблему репродуктивного здоров’я не вирішиш, однак планомірна робота ведеться.

«Ось ця наступність — батьки, школа, згодом, коли жінка вже вагітна, то, до прикладу, Школа відповідального батьківства — це все дає надію, що репродуктивне здоров’я у нас покращиться, тим паче, в Україні на тлі розвинених країн репродуктивне здоров’я ... не дуже хороше», — додає пані Ганчин.

МОЛОДЬ ЖИВЕ У ПОЛОНІ МІФІВ...

І справді, перспектива з дітонародженням у нас не надто хороша — за прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), в Україні є тенденція, що до 2050 року кожна четверта пара матиме проблему з репродуктивним здоров’ям. Йдеться не лише про дітонародження, а й про супутні захворювання, розлади, які пов’язані з репродуктивним здоров’ям.  

«Ми знаємо контрацептив ще з радянських часів — презерватив, при цьому маємо шалені темпи поширення інфекцій, що передаються статевим шляхом. Це йдеться про одну й ту саму тенденцію — люди просто не знають, що це може загрожувати їхньому здоров’ю та здоров’ю їхніх нащадків (хоча скільки про це сьогодні говориться)», — каже М. Колодій.

Вона додає, що було би чудово, аби у ранньому віці діти в першу чергу зверталися до своїх батьків, але сьогодні є непоодинокі випадки, коли батьки самі не знають, що порадити. Директорка Центру гендерної освіти переконана, якби сьогодні запитати у дорослих людей про певні аспекти статевої поведінки чи аспекти репродуктивного здоров’я — вони не змогли би відповісти на ці питання. У межах проекту «Заплануй сім’ю на майбутнє» було проведено просвітницько-інформаційний молодіжний квест для студентів Ужгородського Національного університету — його завдання полягало у ставленні елементарних запитань, до прикладу, який контрацептив забезпечує захист і від незапланованої вагітності, і від інфекцій, які передаються статевим шляхом.

«Так, молодь не відповідала, що це презерватив... Також запитували про 100 % ефективний метод контрацепції — вигадували різні речі, коли насправді це просто утримання від сексу. Також було питання про міфи або факти — до прикладу, чи може дівчина завагітніти під час першого статевого досвіду — відповідали, ні, не може, — ділиться інформацією психолог. — І ось молодь, яка має активну статеву поведінку, живе у полоні таких міфів. Так, можна констатувати, що, очевидно, їхні батьки не передали їм ці знання».

FESTINA LENTE

Проблема та біда ще й у тому, що молоді жінки часто міняють партнерів, а коли знаходять справжнє кохання і хочуть дитину, то вже дуже складно завагітніти.

«У нас така тенденція — дівчата рано починають жити статевим життям, а, скажімо, у 24—25 років дівчина вже готова вийти заміж і народити дитину. Тобто близько десяти років минає, за цей період можуть бути аборти, запальні процеси, захворювання, а це все негативно впливає на репродуктивне здоров’я. І коли жінка вже доросла, закінчила вуз, знайшла хорошу роботу, зробила кар’єру, в неї з’явився матеріальний статок, кохана людина, а це вже п’ята, шоста, бо за 10 років буває дуже багато сексуальних партнерів. Ось вона готова, але виявляється, що вона вже витратила свій репродуктивний потенціал. Я коли питаю в дівчат про кількість сексуальних партнерів, то дехто каже, що пальців двох рук замало», — наголошує у коментарі «РІО» кандидат медичних наук Анна Палагусинець.

Водночас Анна Юріївна згадує попередні покоління наших мам, бабусь... Тоді статеве життя починалося з заміжжя, після першого року шлюбу вже з’являлася дитинка, не було ось такого величезного періоду, який проходять сьогоднішні жінки.

Якщо ж жінка хоче зачекати з народженням дитини, але вести сексуальне життя, то треба дуже оберігатися і бути розсудливою у виборі партнерів. Якщо сьогодні дівчата розпочали сексуальне життя у 18 років, однак стежать за своїм здоров’ям, мають одного, щонайбільше двох партнерів, користуються контрацептивами, аби не робити аборти, своєчасно звертаються до лікаря, якщо виникають якісь проблеми — у такому разі можна зберегти свій репродуктивний потенціал і народжувати і в 25, і в 30 років. Але коли жінки не цінують цей сприятливий для народження малюка вік, коли за ними тягнеться шлейф негативних ситуацій, цього шлейфа потім практично не можливо позбутися... Проблема також у тому, що від інфекцій, які накопичуються з сексуальним досвідом, жоден контрацептив, крім презерватива, не захистить, а причина безпліддя на 70—80 % — від запальних процесів, які виникають після абортів та передаються статевим шляхом...


***

РЕПЛІКА
Контрацепція: від природної до таблеток і спіралей

Сьогодні точаться дискусії навколо питання контрацептивів, зокрема гормональних таблеток, мовляв, після них досить складно завагітніти. Фахівці-медики майже завжди одностайні й переконують, що таблетки не є такими шкідливими, як про них заявляють.

«Представники певних напрямків християнства вважають, що протизаплідні пігулки мають абортивну дію. Насправді це не зовсім так, а можливо, і зовсім не так. Говорю це і як представник однієї з традиційних християнських конфесій, і, можливо, наступаю на груди своїм переконанням, але хочу бути щирим і об’єктивним, — висловлює свою думку Руслан Федько, заступник головного лікаря з лікувальної роботи з питань акушерства Ужгородського міського перинатального центру. — Сьогодні мало які препарати є вивченими настільки, наскільки вивчені контрацептиви, оскільки компанії, які їх випускають, витрачають великі гроші на вивчення їхньої дії. Практично 90 % із них не мають абортивної дії».

При цьому він додає, що існує низка генетично-зумовлених ситуацій, коли та чи інша категорія людей є схильною до тромбозів, для таких жінок використання протизаплідних таблеток є небезпечним. Саме тому контрацептиви (які мають протипоказання при певних захворюваннях) має призначати акушер-гінеколог, а не працівник аптеки, тим паче, пам’ятається, коли восени у Франції була ціла серія раптових смертей від тромбозів, це було пов’язано з використанням конкретного препарату Діане-35. Акушер-гінеколог наголошує, що будь-який інший конт¬рацептив просто підвищує схильність до тромбозів.  

Можна практикувати і біологічний метод контрацепції — щоденне вимірювання базальної температури (у жінок овуляція викликає підвищення базальної температури на 0,25—0,5 °C; вимірювання базальної температури — один зі способів визначення дня овуляції).

«Це робиться для визначення днів утримування (при неможливості або небажанні використання інших контрацептивних засобів). Аби користуватися таким методом, треба, щоб жінка була дисциплінованою, не працювала на позмінній роботі, не вставала вночі, треба спати не менше 7—8 годин, а вранці, не встаючи з ліжка, виміряти свою базальну температуру, — розповідає лікар-методист обласного Центру здоров’я Людмила Ганчин. — Скажіть, є багато таких українок, які можуть дозволити собі такий метод? Тут треба враховувати, чи згоден чоловік на такий метод, аби ті кілька днів утримуватися від статевого життя. Загалом, є різні методи контрацепції — спіралі, гормональні контрацептиви, комбіновані, невідкладні контрацептиви (які застосовують у випадках, до прикладу, насилля) — про це все треба постійно інформувати населення».    

Евеліна Гурницька

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат