Закарпатський нардеп-«регіонал» Мошак у центрі тенісного скандалу

29.06.2013 10:44 ПОЛІТИКА

Цього тижня центральні та регіональні ЗМІ зробили сенсаційні викриття, в центрі яких виявився закарпатський нардеп від Партії регіонів Сергій Мошак. Як відомо, Сергій Мошак став нещодавно президентом Федерації тенісу України, однак тенісна еліта України вважає, що насправді сталося рейдерське захоплення федерації.


Ось як описують вибори президента Федерації тенісу «Коментарі».

«Обрання нового голови Федерації тенісу України (ФТУ) завершилося великим скандалом. Якщо винести за рамки давні особисті конфлікти представників цього виду спорту — тренерів, функціонерів, гравців, то все зводиться до одного: депутат-«регіонал» Сергій Мошак швидко захопив владу в організації, не заручившись підтримкою найбільш впливових і авторитетних тенісних центрів — Харкова, Одеси, Києва, Донецька.

У підсумку Мошак із допомогою віце-президента Сергія Лашкула і почесного президента Германа Беньямінова «через коліно» провів вибори за своїм планом, не зваживши на думку людей, які десятиліттями працювали на благо українського тенісу, наприклад, Андрія Медведєва, Валерія Бурка, старшого Олександра Долгополова, Анатолія Кржевіна. Майже половина присутніх на виборах на знак протесту залишили зал. А Мошак був обраний 21 делегатом із 55.

Дивовижною вийшла ситуація і з новим виконкомом ФТУ. Юрій Сапронов, який раніше входив до керівництва Федерації й активно фінансував український теніс, був обраний першим віце-президентом без свого відома і дозволу. Природно, Сапронов назвав подію фарсом і ганьбою. Він оголосив про свою остаточну відмову працювати з ФТУ і давати гроші на існування організації, підкресливши, що Мошак у такій ситуації повинен подати у відставку».

«Коментарі» також описали, як Мошак потрапив у політику. «Сергій Мошак, уродженець Закарпаття, потрапив у велику політику на парламентських перевиборах 2007 року, коли у списках ПР отримав 123-й номер. Тоді говорили, що прохідною позицією уродженцеві Закарпаття Мошаку вдалося обзавестися завдяки різнобічним зв’язкам зі своїми земляками, щоправда, переважно в «нашоукраїнському» таборі. Мова йде про закарпатців — тодішніх керівника Секретаріату Президента Віктора Балогу і главу КСУ Андрія Стрижака, а також американського бізнесмена з мукачівським корінням Алекса Ровта, котрі мали частку в Сєверодонецькому «Азоті». Зараз може видатися парадоксальним, що зв’язки з «нашоукраїнцями» могли допомогти отримати місце в «біло-блакитних» списках, проте в 2007 році все виглядало інакше — адже Балога був головним парламентером із «регіоналами», який від Ющенка домовлявся з ними про перевибори і можливе створення «широкої» коаліції.

За даними «Коментарів», зараз Мошак орієнтується на найближче оточення президента і в останній обставині, можливо, і варто шукати причини його бажання стати «головним тенісистом» країни.

«Насправді «головним тенісистом» країни може вважатися президент Віктор Янукович, який, за його ж словами, приділяє багато часу заняттю цим видом спорту. Не виключено, що Мошака надихає і приклад глави Держ¬агентства лісового господарства України Віктора Сівця, про якого кажуть, що його вплив грунтується на тому, що він партнер Віктора Федоровича по тенісу.

У будь-якому випадку тенісна федерація може розглядатися Мошаком як зручний майданчик для наближення до президента. І, можливо, заради цього нардеп-«регіонал» зважився на радикальні заходи «через коліно» на виборах ФТУ. Однак у результаті замість благовоління президента він може отримати тільки неприємний скандал, адже «скривджені» люди теж не такі прості — Сапронов не тільки заможна людина, а ще й віце-губернатор Харківщини, а Лагур — мільйонер і колишній партнер нардепа-самовисуванця Ігоря Єремєєва.

У свою чергу радіо «Свобода» також повідомляє, що, за твердженням опонентів Мошака, він «непрофесіонал», а вибори президента Федерації відбулися з численними порушеннями. Таку думку, зокрема, висловив «Свободі» один із учасників виборчої конференції, директор спорткомплексу «Наука» та заслужений тренер України Анатолій Кржевін.

«Порушення були від самого початку: не було мандатних комісій, незрозуміло вийшло з осередками. Зокрема, Київський осередок сформували так, що там були люди, які взагалі не мали ніякого стосунку до тенісу, а натомість директори баз і заслужені тренери були позбавлені цього права. Це було суцільне жахіття. Такого я не бачив за всі свої 65 років у тенісі», — наголошує він. При цьому Анатолій Кржевін стверджує, що Мошак нібито передусім «переслідує вигоди від престижності посади очільника тенісної федерації».

Відтак, на переконання головного редактора журналу «TENNIS Club» Юрія Сосновського, результати виборів президента федерації мають бути скасовані, а всі зацікавлені особи повинні сісти за стіл переговорів.

Наразі частина тенісної спільноти «спілкується» з Сергієм Мошаком через суд. Суддя Києво-Святошинського суду, яка мала вести цю справу, взяла самовідвід.

Через свого помічника Мошак на звинувачення відповів так: «Я обіймав посаду віце-президента ФТУ з 2006 року. За цей час український теніс здійснив справжній прорив завдяки наполегливій роботі всієї команди. Я був частиною цієї команди та підтримував курс федерації. Я вважаю, що причина конфлікту не має жодного стосунку до Федерації тенісу. Якщо бути відвертим, то ситуація виникла через амбіції наших київських опонентів. Переконаний, що заради українського тенісу треба перейти до конструктивних розмов, тож я відкритий до діалогу».

Однак тенісні іменитості наполягають на тому, що Мошаку не місце у федерації.

Найзнаменитіший український   тенісист, почесний президент Федерації тенісу України Андрій Медведєв сказав: «Закликаю Сергія Мошака поки не пізно подати у відставку і почати широкий діалог громадськості, щоб дійти домовленостей, які виключать повторення подібних ситуацій у майбутньому. Прошу виключити мене зі складу виконкому Федерації тенісу України. Я не хочу, щоб мій статус почесного президента підтверджував мою згоду з усім тим, що відбувається в нинішній ФТУ. Мене ніхто не питав, чи хочу я залишатися в новому виконкомі. А тепер, коли до моїх аргументів про вироблення загального підходу, знаходження розумного діалогу не дослухалися і все сфабрикували «через коліно», я точно знаю, що не буду працювати в організації, яка втрачає довіру людей».

Крім того, після нещодавньої поразки України в матчі Кубка Федерації від Канади, внаслідок якої вперше за останні 5 років збірна України наступний сезон почне не у світовій групі, а в її Євро-Африканській зоні, відомий меценат, віце-президент Федерації тенісу України Юрій Сапронов опублікував листа уболівальникам, у якому розкритикував дії Сергія Мошака. Лист закінчується словами: «Вчіться грамоті, пане Мошак! Ви не гідні бути президентом ФТУ. Я готовий Вам це довести у прямому ефірі будь-якого центрального телеканалу. Не бійтеся!» — написав Сапронов.

Наостанок, аби зрозуміти, наскільки недовірливо ставиться тенісна еліта України до Сергія Мошака, пропонуємо вашій увазі емоційного листа аксакала українського тенісу, генерального директора ЗАТ «Наука-спорт» Анатолія Кржевіна.

«Шановні любителі тенісу! Мені як людині, яка присвятила все своє життя тенісу, а це не багато не мало — 60 років, включаючи 30 років членства в ФТУ, було соромно за те, що сталося на конференції ФТУ. Ці події перекреслили всі мої надії на відродження тенісу в Україні. Шановний пане Мошак! З огляду на свій досвід, вік та внесок у теніс прошу Вас дослухатися до моєї поради. Прошу Вас, прийміть зважене рішення — подайте у відставку, проведіть нові прозорі вибори. Це рішення буде на благо тенісу України».

Звичайно, з одного боку, закарпатці повинні пишатися, що їхній земляк став президентом авторитетної федерації, але з іншого — не зовсім приємно, що посада дісталася не в зовсім прозорий спосіб. Цей скандал однозначно кидає тінь і на владу. Хоча у принципі газета «Коментарі» правильно зауважила, що у велику політику Мошак прийшов через Балогу і недарма навіть зараз газета Балоги, яка опонує «регіоналам», доволі легко надає свої сторінки нардепові-«регіоналові» Мошаку.

ТЕГИ : сергій мошак

Коментарі :


31.07.2013 10:38 ghhj

vcvghhjkmn   fryuhjd


19.07.2013 20:09 патриот карпат

Мошак гордість Закарпаття


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат