Наталія Лапко: у Нацбанку триває узгодження правил платіжних систем

admin 26.06.2013 12:21 СОЦІО

На сьогодні Національним банком України відповідно до законодавства узгоджено правила 18 платіжних систем, створених резидентами, з яких 5 банківських систем переказу коштів, 5 — небанківських платіжних систем та 3 внутрішньобанківські платіжні системи. Про це повідомила директор Департаменту платіжних систем Національного банку України Наталія Лапко.

Також на території України мають право функціонувати 29 міжнародних платіжних систем, створених нерезидентами, з яких 23 — системи транскордонного переказу коштів. Крім того, Національним банком України узгоджено правила 2 систем електронних грошей, емітентами яких є банки. Ще 17 банків України мають право здійснювати операції з електронними грошима відповідно до законодавства.
За інформацією банків-емітентів кількість електронних грошей в обігу за станом на 01.04.2013 становила близько 7,5 млн. грн. Сума електронних грошей, на яку користувачі здійснили операції з метою оплати товарів у І кварталі поточного року, становила понад 511 млн. гривень.
Інформація про всі платіжні системи, створені резидентами та нерезидентами, а також перелік банків, які мають право здійснювати випуск електронних грошей в Україні, розміщені на сторінці Офіційного інтернет-представництва Національного банку України в розділі “Платіжна система ”.
ДОВІДКОВО
У 2012 році Верховною Радою України було прийнято зміни до деяких Законів України, зокрема до Закону України “Про Національний банк України”, якими запроваджено ведення Реєстру платіжних систем, систем розрахунків, учасників цих систем та операторів послуг платіжної інфраструктури (далі — Реєстр) як функції Національного банку України.
Згідно зі змінами до Закону України “Про платіжні системи та переказ коштів в Україні” (далі — Закон про платіжні системи):
— платіжні організації платіжних систем, учасники платіжних систем та оператори послуг платіжної інфраструктури мають право здійснювати діяльність в Україні виключно після їх реєстрації шляхом унесення відомостей про них до Реєстру;
— Національний банк України вносить до Реєстру відомості щодо:
внутрішньодержавної платіжної системи та міжнародної платіжної системи, платіжною організацією якої є резидент;
міжнародної платіжної системи, платіжною організацією якої є нерезидент;
внутрішньобанківської платіжної системи;
учасника внутрішньодержавної платіжної системи та міжнародної платіжної системи, платіжною організацією якої є резидент;
учасника міжнародної платіжної системи, платіжною організацією якої є нерезидент;
оператора послуг платіжної інфраструктури;
—  банк, що має намір здійснювати випуск електронних грошей, зобов’язаний до початку їх випуску узгодити з Національним банком України правила використання електронних грошей у порядку, установленому нормативно-правовим актом Національного банку України.
На реалізацію норм чинного законодавства Національний банк України розробляє нормативно-правові акти щодо порядку реєстрації платіжних систем, учасників цих систем, операторів послуг платіжної інфраструктури та порядку ведення Реєстру.

admin


За матеріалами прес-служби Нацбанку України у Закарпатській області

ТЕГИ : Нацбанк

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат