На Рахівщині понад півтисячі мешканців перекрили дорогу з протестом

admin 18.06.2013 17:40 ПОДІЇ

З 17 на 18 червня 2013 року на Закарпатті понад 500 жителів села Косівська Поляна, що на Рахівщині, перекрили сільську дорогу з вимогою зупинити діяльність товариства "Мармарош", яке неподалік гірського села розпочало роботи щодо видобутку поліметалевих руд. Люди наголошують, що ця діяльність може спричинити екологічну катастрофу не тільки в селищі, але й у всьому районі.

Як повідомляють мешканці, товариство отримало дозвіл на ведення робіт від Закарпатської обласної ради (за умови, що згоди нададуть сільради Косівської та Кобилецької Поляни і Рахівської міськради) та одноосібну згоду селищного голови Федора Митрюка. І це попри те що на трьох сесіях Косівськополянської селищної ради депутати тричі не давали згоду на видобуток поліметалевих руд. Мешканці наголошують, що до села вже прямує важка техніка з буровими установками задля початку повномасштабних робіт. Попередньо за сприяння Великобичківського лісгоспу мали розпочатися роботи для прокладання дороги до місця розробки. Зважаючи на це, люди перепинили дорогу лісовозу Великобичківського лісгоспу, вивантажили з нього кілька колод і перекрила ними дорогу, залишивши відкритою частину шляху для легкового транспорту.

"Товариство "Мармарош" отримало дозвіл від Рахівського лісгоспу на оренду земельної ділянки (майже 1 га землі в урочищі "Рударня") задля проведення геологічної розвідки. Нині, попри незгоду сільської громади, неподалік помешкань людей ця структура вже розпочала буріння – минулого тижня запрацювала бурова установка, яка вже рік перебуває в урочищі "Рударня". Це урочище перебуває на межі з селом, що загрожує екологічною катастрофою як нам, так і всій Рахівщині", – зазначила місцева активістка Василина Ветухова.

Голова Рахівської районної організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Микола Косівський, який перебуває на місці подій, зазначив, що націоналісти і надалі разом із громадою захищатимуть її права та домагатимуться, аби проблему було розв'язано на користь горян. "Нині люди вже готують звернення до народного депутата України, уповноваженого Всеукраїнського об'єднання "Свобода" у Закарпатській області Валерія Чернякова. Ми звертатимемося в усі профільні структури задля справедливого розв'язання цієї проблеми. Ця історія для села не є новою, бо ще минулого року "Свобода" надала широкого розголосу цій ситуації, після чого усі роботи було припинено. Та вочевидь, сподіваючись на сприяння районної "регіональної" влади та сільського голови, роботи знову відновили. Проте цього разу, маючи підтримку народного депутата, ми не дозволимо нехтувати думкою громадян", – зазначив Микола Косівський.

Люди наголошують, що не розблокують дорогу, допоки не отримають гарантій від влади, що будь-які дозволи щодо розробки поліметалевих руд неподалік села буде скасовано, а бурову установку вивезуть з урочища. Окрім цього, громада вимагає від місцевих депутатів висловити недовіру та відправити у відставку селищного голову Ф.Митрюка.

Прес-служба Закарпатської обласної організації ВО «Свобода»

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат