На набережній Ужгорода з’явилися "Листівки з минулого" і опис Ясена Масарика

admin 13.06.2013 12:08 СОЦІО

Більше жоден з екскурсоводів не назве Ясен Масарика «дубом» (а такі випадки справді були, стверджують ужгородці-очевидці, до того ж називали його 500-річним) – рослина, що прикрашає набережну Незалежності, тепер має пам’ятну табличку.

Про це пише uzhgorod.in

На металевому знакові, що виготовлений, стверджують, на віки (як і пасує старому дереву, вік якого визначають точно як більший за століття), значиться, що це – ботанічна памятка природи місцевого значення, один із найстаріших ясенів України, і що цей його статус закріплений рішенням Закарпатської обласної ради   № 265 від 11.08.2011 р. Як uzhgorod.in розповіли у міському відділі благоустрою, офіційно, за документами, вік дерева значиться як близько 300 років, насправді ж ясенові літ 150-170, про що свідчать, зокрема, і старі фотографії. Особливість прекрасного дерева-строжила ще й у тому, що ясен співмешкає із плющем, котрий обвив його стовбур, і цій рослині, за певними даними, теж не менше ста років.

Як каже ініціатор і спонсор встановлення табличок депутат міської ради Ярослав Шафарь, котрий саме «приміряє» знак на місце в очікуванні майстрів, було прикро спостерігати, що туристам, які відвідували ясен, давали неправдиву інформацію, й це вирішили виправити. До слова, знаки пройшли погодження у відповідних службах, і до їх виготовлення доклався і міський бюджет.


Особливий знак тепер має і знаменита липова алея. Вона, до слова, вважається найдовшою липовою алеєю в Європі, протяжність перевищує два кілометри, до того ж чеськими ботаніками у 1920-х роках були висаджені кілька видів лип, аби цвіла набережна більш тривалий час. Алея офіційно носить статус парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва. І на її початку, там, де Корзо виходить на набережну, встановили «малу архітектурну форму» - оригінальний планшет з колажем зі старих листівок.

Автор – також коваль Сергій Безик, автор проекту «Листівки з минулого». Він опрацював первісний задум, який викликав жваве обговорення, і зробив твір дещо лаконічнішим. Утім, звички ставити на свої роботи, що встановлюються в місті, великий фірмовий знак, а, по суті, рекламу, так і не позбувся…

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат