Огляд закарпатської преси за тиждень

08.06.2013 15:59 ПОДІЇ

Огляд регіональної преси за тиждень (01.06-08.06).

Трибуна 
(8 сторінок, обкладинка та середина повнокольорові, задекларований наклад: 2000 екземплярів). Націонал-патріотична направленість. Наближена до Ратушняка, лояльна до обласної влади, опонуюча до Балог.

2-а сторінка: про візит в Закарпаття першого заступника Національної спілки журналістів Томіленка, який, на думку видання, окрилив керівництво спілки журналістів регіональної.

Нижче крупний матеріал про те, як в наших маршрутках небезпечно їздити і з огляду на стан маршруток, і з огляду на водіїв-дикунів.

3-я сторінка: ОПОРА , яка слідкувала за тим, щоб на виборах мера Берегова не було фальсифікацій, сама щось там фальсифікувала. Ужгородський мер наїхав на циган, бо ці приїжджають зі всієї області і самовільно собі будують мазанки. На Закарпатті новий прокурор. Замість Петруні, якого перевели в Генпрокуратуру, в область направили Корбаня з Чернівців.

4-а сторінка. Три матеріали Зубача: про редактора мистецького журналу «Артанія», напівхудожній нарис про закарпатську поезію і про виставку дитячого творчого об’єднання «Малий лувр»

5-а сторінка. Інтерв’ю з архітектором Павлеєм, який захищає свій проект реконструкції площі Народної. Каже, що все одно його проект цього року реалізують.

6-а сторінка. Батько редактора «просвітянин» Федака написав статтю про політв’язня Коршинського до його 85-річчя.

На останній сторінці молоді політологи розповідають про те, чому вони стали політологами.

Оцінка: 3 з 12-ти. Варте для прочитання: для хохми можна Павлея. Цікаво і про Коршинського.

«Ужгород» 
(чорно-біле комунальне видання на 16-ти сторінках із задекларованим накладом 3000 примірників)

На першій сторінці мер Погорєлов вітає зі святом працівників легкої промисловості.
Поруч замітка про те, що понад 4 тисячі учнів відпочиватимуть у міських пришкільних таборах.

2-а сторінка: мер Погорєлов провів прийом громадян і привітав випускників шкіл.
150 квартир отримають електричне опалення. На площі Петефі аварійні балкони на старих будинках.

3-я сторінка: ЗНО проходять 862 випускники ужгородських шкіл, в Ужгороді відновлять інтернаціональне кладовище, водоканал відключає боржників, бо ужгородці заборгували майже 14 мільйонів за воду.

4-а сторінка: традиційна ціла сторінка замовні піарні матеріали про український суперефективний уряд і турботливого президента.

5-а сторінка. Чи варто купувати продукти з тротуару у бабусь? Паводок Ужгороду не загрожує.

6-а сторінка: інтерв’ю з колишнім мером Емілом Поповичем, який каже, що зараз вже не хотів би бути мером, а місту потрібно об’єднання зусиль міської та обласної влади.

7-а сторінка. Інтерв’ю з владикою Міланом Шашіком про те, що біля греко-католицького собору незабаром розширять площу Бачинського і побудують площу європейського зразка з пам’ятником Марії Терезії.

12-а сторінка: у школі №6 відбувся урок з використанням мультимедійної дошки і планшетів.

13-а сторінка. Про поетичний дитячий конкурс, засторога для батьків, щоб на канікулах не залишали дітей вдома одних, мер привітав городян з Днем народження Пушкіна.

14-а сторінка. Щасливий Ужгород: фоторепортаж зі святкування Дня захисту дітей.

15-та сторінка. Мікс цікавинок: про те, що жінки ретельніше готуються до зустрічі з подругами, ніж до побачення з чоловіками, європейці їздять в Україну лікувати зуби, порошки вражають організм.

Оцінка: 4 з 12. Рекомендовано для читання: інтерв’ю з Поповичем і Шашіком.

«Старий Замок (Паланок)» 
(16 повнокольорових сторінок, задекларований наклад: 5000 екземплярів. Рупор Балоги-Петьовки, опонує обласній владі та Ратушняку)


На другій сторінці огульна критика мера Ужгорода, якого ця ж газета так колись проштовхувала в мери. Газета пише, що на останній сесії міськради мер та його оточення землю дерибанили. 
Поруч колонка кримінальної хроніки.

3-я сторінка. Матеріал про те, що сесія облради таки затвердила зміни в бюджеті і тепер гроші підуть на ремонти об’єктів соціальної сфери.
Нижче невеличкий матеріал про вибори мера Берегова з натяком на те, що цигани голосували за провладного. І ні слова про те, що на довиборах в облраду цигани голосували за сина патрона газети.

4-а сторінка. Майже тиждень без світла сиділи мешканці по вулиці Бородіна в Ужгороді. Написано в кращих традиціях совкових «ужастіків»: «А батькам упродовж п’яти днів нічого не залишалося, як дивитися на маленьких і голодних дітей, яким навіть не було як нагріти чаю». 
Поруч ще одна колонка кримінальної хронічки: хтось проломив стіну в церкві, щоб магнітофон свиснути, хтось когось зарізав, а ДАІшники відлупцювали тверезого водія.

13-а сторінка. Замовний проплачений матеріал від опозиції: лист Тимошенко «День Європи». 

14-а сторінка. Стаття про те, скільки коштують квартири в Ужгороді.
Поруч проплачений замовний матеріал від нардепа-«регіонала» Мошака. Мошак стає «регіоналом»-балогівцем.
Поцілунок в зад шефу газети Петьовці за допомогу в реконструкції лікарні.

15-а сторінка. Статті про те, як не дати дитині стати комп’ютерозалежною і як рятувати дітей на воді.

Остання сторінка. Розповідь про дитячий альпійський рух . Нижче про випускний в Мукачеві і ще один поцілунок в зад Петьовці за подаровану телевізійну антену ветеранові.

Оцінка 3 з 12-ти. Рекомендоване для прочитання: можна про нерухомість в Ужгороді.

«Європа Центр» 

(російськомовне видання в два кольори, 16 сторінок. Задекларований наклад: 6500. Газета нинішнього губернатора Одещини Едуарда Матвійчука, лояльна до обласної влади).

2-3 сторінки. Огляд головний подій краю та міста: в універі вручали дипломи, в мерії вимагають від керівників ринків порядку і чистоти, в Ужгороді будуть відновлювати інтернаціональне кладовище.
Нижче невеличкі замітки про нові призначення і про те, як нардеп Ковач вручив випускникам премії.
Ліворуч про зібрання з нагоди дня народження Пушкіна. 

4-а сторінка: чергові запитання до мера. Про сміття, про циган, про пішоходні зони, про транспортні розв’язки і ще один міст через Уж. 
Поруч фотофакти того, як автомобілі вільно стоять в пішохідних зонах.

5-а сторінка. Про те, які свята будуть на ці вихідні в Світі: наприклад, всесвітній день петербурзьких котів і міжнародний день друзів.

6-а сторінка. На обласному телебаченні відкрили музей тележурналістики. Поруч про інтернаціональну дружбу ветеранів.

13-а сторінка. Про вручення дипломів випускникам-політологам, про святкування Дня дітей в Боздошському парку.

14-а сторінка: репортаж з єврейського весілля в філармонії-синагозі. Про міні-міс Закарпаття і художню виставку дітей на тему права.

Оцінка: 3 з 12. Рекомендоване для читання: можна про єврейське весілля і запитання меру Ужгорода. 

«СЗ-ФЕСТ» 

(16 сторінок. В два кольори. Задекларований наклад: 6500. Лояльна до тих, хто заплатить. Націонал-патріотична ідеологія)

2-а сторінка: концерт дітей-інвалідів, про впорядкування інтернаціонального кладовища, про те, як велосипедистам Виноградівщини подарували 1000 сигнальних жилетів.

3-я сторінка: чи готовий Ужгород до паводка, іршавські випускники випускалися, в Тячеві відкрили аквапарк.

4-а сторінка: заява прес-служби «Свободи» про те, що Ужгородська мерія роздає зелені зони. Нижче стаття громадського активіста Лукші про те, що для вирішення екологічних проблем варто прислухатися до громади.

5-а сторінка: замовний, проплачений опозицією, лист Юлії Тимошенко «День Європи».

6-та сторінка: репортаж з Ратівців, де встановили сонячні батареї. Нижче реклама термальних басейнів у Косино.

11-а сторінка. Про політв’язня Коршинського до його 85-річчя.

12-а сторінка: сторінка адвоката Фозекоша про те, який він і ті, хто з ним, круті і непереможні. 

14-а сторінка. Репортаж про відвідини Закарпаття словацькими письменниками.

Оцінка: 2 з 12. Рекомендовано до читання: нічого.

«Неділя» 

(10 сторінок плюс 8 сторінок телепрограма. Повнокольорова обгортка. Декларують загальний наклад разом з додатками 13 тисяч. Лояльна до тих, хто заплатить)

2-а сторінка: передрук з сайту ТСН про те, як українці продають органи на трансплантацію.

3-я сторінка: самосуд ДАІшників над водієм, замовний матеріал від Нацбанку про те, що українці довіряють банкам, на Закарпатті новий прокурор.

4-сторінка. Проплачений опозицією лист Юлії Тимошенко «День Європи».

5 сторінка: розповідь про село Ільниця. Чомусь через технічний збій по всьому матеріалу з назви села зникла перша літера «І». 

6-а сторінка: інтерв’ю з редактором румунських телепередач обласного радіо Ельвірою Кілару.

15-а сторінка: сторінка про здоров’я: як зупини головний біль і захиститися від каменів у нирках.

16-а сторінка. Кулінарна сторінка: про суницю і полуницю.

Остання сторінка: в Ужгороді цвіте 300-річна липа.

Оцінка: 3 з 12. Рекомендоване для читання: про Ільницю.

«РІО» 
(Повнокольорове видання на 24 сторінках. Задекларований наклад: 15 100. Газета Ратушняка, антибалогівська і останнім часом стала лояльною до обласної влади)

2-а сторінка: в області погодили занадто мало місць для купання, в Ужгороді провели мультимедійний урок, в Реметівський інтернат завітала міс України.

3-я сторінка: лікар наркодиспансеру розтрощив об стінку телефон водія, якого привели ДАІшники перевірити на алкоголь. В Ужгороді за 2,5 млн. грн..11 країн візьмуть участь у відновленні інтернаціонального кладовища. Замовні матеріали від «УДАРу» та ректора Ващука.

4-та сторінка: Балога знову програв політичний бій. Цього разу посаду мера в Берегові.
Нижче замовний матеріал від Мошака з наїздом на обласну та міську владу.

5-а сторінка: куди рухатися Україні – в Європу, чи в Рашу. Внизу замовний матеріал від уряду про те, що шлюб із Митним союзом – це шлях на Захід.

6-7 сторінка: ужгородські проблеми. Водоканал починає відключати боржникам воду. Паводок місту не загрожує, а катастрофічний буває раз на 100 років. В Ужгороді повітря таке ж брудне, як в індустріальних містах Донбасу. На міських ринках хочуть покращити санітарію.

8-а сторінка: майбутнє обличчя Закарпаття – цигани і дистрофіки. Кожні п’яті пологи – циганські. Циганки народжують з 11-років і отримують ще доплати, як матері-одиначки.

9-а сторінка: огляд редакційної пошти. Читач з Воловеччини воює за землю з чиновником, читач з Ужгорода питає, чому він повинен платити «Закарпатгазу» 1200 грн. ні за що, інший читач з Ужгорода нарікає на те, що в назвах вулиць якісь парадокси. 

18-а сторінка: у ботанічному саду Ужгорода зацвіло тюльпанове дерево, яке посадили ще в 1951 році.
Нижче матеріал про кактусового колекціонера Михайла Кортина.

19-а сторінка: передрук про те, як захистити малюків від укусів комах.

Оцінка: 5 з 12. Рекомендовано для читання: про неминучу демографічну катастрофу на Закарпатті.

«Новини Закарпаття»
(Газета облради та ОДА, хоча більш лояльна до Балоги, ніж до Ледиди. 24 сторінки, із яких 4 повнокольорові. Задекларований наклад: 18 тисяч)

2-а сторінка: репортаж з Ратівців про сонячні батареї, червень був занадто мокрим, призначено нового прокурора області.

3-я сторінка: влада привітала журналістів з професійним святом, ООНівці вивчали потреби біженців, Мукачево має ще два міста-побратими.

4-5-а сторінки: випускникам університету вручили дипломи, в Ужгороді відновлять інтернаціональне кладовище, на українсько-румунському кордоні побудуть перехід. Школярі мають мультимедійну техніку, громади закарпатських сіл та міст хочуть євроінтегруватися. Внизу замовний матеріал від уряду про користь від Митного союзу.

6-а сторінка. Селяни на Хустщині здають свої будинки туристам. Нижче матеріал про Господарський суд.

7-а сторінка: Журналіст Ножка нагадала про 7 природних чудес Закарпаття.

8-а сторінка. Історія про вело Волосате, яке потрапило під ліквідацію у 1947 році під час операції «Вісла». Страшна трагічна історія. 

18-а сторінка: директор природного парку «Синевир» Дербак розповідає, як він дбає про природу та екологію.

19-а сторінка: мукачівець Пумпинець розповідає, як справи в Угорщини.
Нижче несподіваний, як для цієї газети, наїзд на противників реконструкції площі Народної.

20-а сторінка: матеріал письменника Дочинця про важку долю політв’язня Коршинського.

21-а сторінка: голова Клубу органічного землеробства Куртинець розповідає про те, що в землеробстві треба краще використовувати органіку, а не хімію.
Нижче керівник дерепідемслужби Маркович розповідає, що для того, щоб не було спалахів небезпечних захворювань, потрібно проводити профілактичні роботи.

22-а сторінка. «Газдинька»: складайте сіно в копиці і обрізайте листя полуниці.

Оцінка: 4 з 12. Рекомендовано для читання: про Коршинського.

«Закарпатська правда»

(Газета лояльна до губернатора Ледиди та Партії регіонів.16 повнокольорових сторінок. Задекларований наклад: 24 000)

1-а сторінка. Через побілки анулювали тести чотирьох школярів.

2-а сторінка. Колонка редактора про друзів. Ранні овочі перевіряють – нітратів не виявлено. Школи Закарпаття переведуть на альтернативне пальне. 

3-я сторінка: мультимедійна техніка в школах Закарпаття. Берегівчани обрали мера. ООНівці вивчали проблеми біженців.

4-а сторінка: крупний матеріал про будівництво прикордонного КПП між нашою Білою Церквою та румунським Марамурешем. В Ужгороді відновлять інтернаціональне кладовище.

5-а сторінка: репортаж з Ратівців про сонячні батареї.
Нижче про вручення дипломів випускникам університету.

6-а сторінка: в Ужгороді реорганізували лікарню та виділили землю для гольфу.

11-а сторінка: про старт телепроекту на телебаченні «ТИСА», а якому будуть худнути семеро закарпатців.
Нижче про деякі податкові нововведення, від яких податки для підприємств мають знизитися. 

12-а сторінка: матеріал про безпечність атракціонів. Варто перевірити сертифікати.
Нижче піар-матеріал від угорськомовного нардепа Гайдоша, який каже, що закарпатські угорці повинні вчити українську мову.

13-а сторінка. Застереження про те, що в час відпусток зростають крадіжки з квартир та будинків.
Нижче стаття про те, що центр зайнятості може декому давати по 11 тисяч грн.. на перенавчання.

Оцінка: 3 із 12. Рекомендовано до читання: можна про те, як вберегти домівку від злодіїв у період відпустки.

Нове Закарпаття

ТЕГИ : огляд преси

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат