Україна подолала тютюнову епідемію

admin 29.05.2013 11:03 СОЦІО

Нещодавно відбувся брифінг народних депутатів від різних політичних сил, представників Бюро ВООЗ в Україні та Міністерства охорони здоров'я з нагоди Всесвітнього дня без тютюну, який щороку відзначають 31 травня.


Під час брифінгу народний депутат Тетяна Бахтеєва зазначила: «Наша країна багато років входила в топ-п'ятірку країн за поширеністю куріння. Завдяки послідовній позиції народних депутатів, статистика сьогодні змінилася. Якщо ще два роки тому в Україні було 10 млн. курців, то зараз їх кількість складає 8, 4 млн. осіб. І звісно ж, важливість закону про тотальну заборону куріння у всіх громадських місцях, який з 16 грудня 2012 р. набув чинності, приносить реальні результати. Закон дуже добре працює. Результати моніторингу, проведеного в 13 містах України, включаючи Київ та АРК Крим, показав, що закон виконується на 90%».
За словами парламентаря Андрія Шевченка, боротьба з курінням - це одна з тем, що об’єднує політиків, незалежно від їх партійної приналежності. «Це якраз той напрям, де ми бачимо, що разом можна досягати вражаючих результатів. Ми спільно прибрали зовнішню рекламу сигарет та рекламу у ЗМІ, домоглися заборони тютюнового спонсорства, разом прибрали паління з ресторанів, пабів, нічних клубів. Приємно бути частиною цієї славної історії», - підкреслив політик.  
Народний депутат Ганна Герман наголосила: «Насамперед дуже важливо, що Президент Віктор Янукович очолив боротьбу з тютюнопалінням власним прикладом - підтримкою і підписанням важливих антитютюнових законів, які були для усіх нас дуже важливими. В Україні ми не тільки заборонили рекламу тютюну, нам вдалося значно більше – ми зробили куріння не модним. Я вітаю усі громадські організації, усіх громадських активістів, владу і опозицію, які так багато зробили для того, щоб наша нація ставала культурною нацією. Бо та нація культурна, котра вболіває за своє здоров'я».
«Від імені Президента України, народних депутатів парламентської фракції Партії регіонів вітаю усіх присутніх зі Всесвітнім днем без тютюну. Багато років тютюнокуріння вважалося ознакою прогресивності, мужності, зрілості. Але сьогодні, на щастя, і депутати, і багато громадян України зрозуміли, що куріння - не що інше, як негативна звичка, що руйнує життя та здоров'я», - зазначив Представник Президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко.
«Особливо радує зниження поширеності куріння серед жінок. Якщо ж говорити про рекламу тютюнових виробів, то хіба адиктивній людині – курцю потрібна яка-небудь реклама? Курець перш за все занепокоєний, як поповнити концентрацію нікотину в крові. Реклама ж спрямована перш за все на залучення нових курців, молоді», - переконана представник Бюро ВООЗ в Україні Наталія Король. За її словами, українське антитютюнове законодавство - одне із найпрогресивніших у європейському регіоні, що дозволило значно знизити рівень поширеності куріння.

Довідково:

Тема Всесвітнього дня без тютюну у 2013 році визначена Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) як: «Заборона реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів».

З 16 вересня 2012 року усі види реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів в нашій державі заборонені. Україна виконала більшість зобов’язань, взятих після ратифікації у 2006 році Рамкової Конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. Завдяки прийнятому антитютюновому законодавству (повна заборона реклами тютюну, запровадження фотоілюстрацій на пачках сигарет із зображенням викликаних курінням хвороб, звільнення громадських та робочих місць від тютюнового диму), рівень поширеності тютюнокуріння серед дорослого населення знизився з 38% до 25%.  

admin


За матеріалами прес-центру Закарпатського обласного Центру здоров’я

ТЕГИ : курінняМОЗУкраїна

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат