Ужгородський ром у 20 років нарешті отримав паспорт

admin 29.05.2013 11:31 СОЦІО

Зазвичай перший паспорт громадяни України отримають у 16 років. Але інколи життя складається так, що за різних обставин свій головний документ людина отримає лише у 20 років. Так сталося з Мареком із Ужгорода.

Повірте, коли цій дитині урочисто вручили паспорт, то для нього почалось насправді нове життя, відкрилися перспективи влаштуватись на роботу.


Історія Марека – це історія життя самотньої дитини. Він напівсирота, мама померла у 1997-му році від важкої хвороби, тому з шести років він виховувався у родині бабусі з боку батька. Так сталося, що вихованням та навчанням хлопчика майже ніхто не цікавився. Тому, хоч дитина й закінчила ужгородську школу, але зараз читає тільки по складах. У зв’язку з неналежним навчанням у дитячому віці, зараз у хлопця спостерігається деяка затримка у психічному розвитку. Але це не вирок, і хлопчик все одно має право на пристойне життя та працю. І дуже гарно, що він це усвідомлює, бо інакше б не приклав зусиль задля того, щоб отримати необхідні документи, оформити паспорт. На щастя, на його шляху зустрілися люди, які з чистим серцем вирішили допомогти.



У 2012 році Марек звернувся до Центру з надання правової допомоги та консультацій товариства «Романі черхень». Як з’ясувалося, з наявних документів він мав тільки свідоцтво про народження. А для отримання паспорта треба було зібрати багато інших довідок, про існування яких 19-річний хлопець навіть не здогадувався. Юристи Центру взяли на себе функцію по підготовці документів. А саме:

-   виписки з ЖЕКу про склад сім’ї;

-   довідки з ЖЕКу про підтвердження проживання Марека зі своєю мамою з 1990 по 1997 років за конкретною адресою;

-   приписного свідоцтва з міського військкомату (для цього треба було пройти ще й медичну комісію);

-   довідки про навчання та закінчення 9 класів зі школи.

Нарешті, 16 квітня 2013 року в «паспортному столі» міста Ужгород його начальник - Маргарита Василівна Бобяк урочисто вручила Мареку паспорт громадянина України. Марек подякував усім працівникам цієї установи, а також працівникам правозахисного Центру, усім хто допоміг йому стати повноцінним громадянином. Важливо зазначити, що разом із паспортом він отримав і штамп реєстрації місця проживання, що дуже допоможе йому у майбутньому працевлаштуванні.



Можна сказати, що Марек отримав можливість почати доросле життя. Звичайно, хотілося б щоб він продовжив навчання, але зважаючи на недостатній рівень здобутої освіти та особливості психічного розвитку, це стало проблемою. Цим питанням дуже перейнялися співробітники Центру, тому зараз вони прикладають максимум зусиль, щоб допомогти підшукати хлопцю роботу.

Оксана Пастух, Правовий простір



Довідка:

Центр правової інформації та консультацій у м. Ужгород створений на базі "Карпатського агентства прав людини «Вестед»", «Товариства ромів Закарпаття «Рома» та «Закарпатського обласного ромського об’єднання «Романі черхень» за підтримки програми «Верховенство права» Міжнародного фонду «Відродження» в рамках ініціативи «Посилення правових можливостей бідних верств населення». Про діяльність мережі центрів, основи та принципи роботи більше можна дізнатися на www.pravo.prostir.ua в розділі «Центри правової інформації та консультацій».

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат