Коротко з редакційної пошти

26.04.2013 14:51 СОЦІО

До редакції «РІО» надійшов лист від ліквідатора аварії на ЧАЕС Юрія Келемена.

«У радянські часи та перші 10 років незалежності України нас (чорнобильців) влада вважала рятівниками країни, був ухвалений у Верховній Раді Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», — пише автор. — Чорнобильці тоді мали можливість оздоровитися в санаторіях, лікуватися, отримати житло. До 2005 року допомога від влади була справді суттєвою».

Згодом, за словами читача «РІО», ставлення влади до таких людей вкрай змінилося. Тепер чиновники вважають, що люди, заражені радіацією, можуть обійтися і без пільг, відтак влада повносила зміни у так званий Чорнобильський закон. Пан Юрій каже, що чорнобильцям не допомагають із покращенням житлових умов, лікуванням, санаторним оздоровленням.

«Наші керівники при місцевій владі ніколи не намагалися добитися путівок у санаторій для чорнобильців. Про це ми говоримо понад 10 років, а результатів жодних», — нарікає Ю. Келемен.

Він цитує слова міського голови Ужгорода Віктора Погорєлова, опубліковані торік у газеті «Ужгород», про те, що чорнобильців треба «пам’ятати і поважати». Юрій Келемен додає, що ці слова прекрасні, однак що сьогодні має ця категорія? Нічого.

Також надійшов лист від члена кредитної спілки Л. Качур.
Сьогодні часто можна почути про викриття шахраїв із кредитних спілок, однак досі дехто таки потрапляє на гачок аферистів.

«Більшість кредитних спілок надають можливість шахраям за рахунок трудових заощаджень громадян наживатися, «відмивати» гроші, а позичальникам — незаконно привласнювати надані кредити, не повертати їх, — пише автор. — Потрібно підвищити вимоги до позичальників кредитів і знайти спосіб примусити їх повертати. Потрібні жорсткий державний контроль діяльності кредитних спілок, допомога депозитникам».

На думку Л. Качур, повертати гроші вкладникам, які постраждали від шахраїв, треба з резервного фонду державного бюджету, а недобросовісні представники кредитних спілок мають відповідати своїми свободою та майном. У листі пропонується і рішення для попередження зловживань у кредитних спілках.

«Прийняти новий Закон, а не концепцію «Про кредитні спілки», де має бути передбачено резервування коштів для КС, закон, який захистить заощадження вкладників, — йдеться в листі. — Створити фонд гарантування вкладів, механізм обов’язкового повернення виданих кредитів, підвищити відповідальність правління кредитних спілок за їхню діяльність».

На переконання автора, такі заходи сприятимуть укріпленню української економіки.

У попередньому огляді листів «РІО» писала про приватизацію озера неподалік Ужгородського коньячного заводу. Тоді читачі прагнули дізнатися, хто стоїть за приватизацією. На листа відреагувала обласна прокуратура, відтак наразі триває перевірка щодо законності приватизації земельної ділянки, на якій розташоване озеро.

«Прокуратура організувала проведення перевірки за повідомленням у засобах масової інформації про обмеження прав громадян та користування водними ресурсами в Ужгородському районі», — йдеться у прес-релізі відомства.

ТЕГИ : огляд листів

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат