Огляд закарпатської преси

20.04.2013 18:51 СОЦІО

Огляд регіональної преси за період з 13 по 20 квітня.

Трибуна 
(8 сторінок, обкладинка та середина повнокольорові, задекларований наклад: 2000 екземплярів). Націонал-патріотична направленість. Наближена до Ратушняка, лояльна до обласної влади, опонуюча до Балог.

2-а сторінка: Мукачівський скульптор Бровді не розуміє, чому в Мукачеві пам’ятник Святому Мартину поставлять біля ресторану. І взагалі сам пам’ятник затверджувався без конкурсу і рішень відповідної комісії.

Нижче журналіст Василь Зубач намагається звести стосунки з власницею пивного пабу «Паб Хаус», бо вона не дала зарплату його сину. Власниця каже, що син не був оформлений офіційно на роботу, тому нема чого скаржитися. Такі сволоти вбивають віру в Україну, -- констатує автор.

Ще нижче стаття про озеро в дачному кооперативі «Шахта» поблизу коньячного заводу в Ужгороді. Виявляється, якийсь Орест Приходько собі його приватизував і тепер дачники не можуть з озера брати воду, щоб поливати городи. А озеро взагалі стратегічне, бо ним навіть Інститут ядерної фізики користувався для перевірки радіаційного забруднення.

3-я сторінка:короткі новини про те, що Європарламент хоче спростити візи для українців, про те, що брати Балоги не голосували про проведення виборів мера Києва, а Янукович-молодший заробив за рік 580 мільйонів.

4-а сторінка. Верхній матеріал Павла Федаки про давню книгу Івана Гашпара, який дослідив антропологію русинів-закарпатців. Резюме: антропологічно закарпатські русини такі самі як галичани. Слава Україні! Смерть ворогам!

Нижній матеріал – психоделічний шедевр Василя Зубача про мукачівську художницю з Туркменії Ларису Бровді. Перед тим як перейти до самої художниці, Зубач згадав про свій спортивний сон, потім плавно перейшов до ЄВРО-2012, потім описав, як жруть чиновники і їхня їжа перетворюється на гівно, а вже потім кілька слів про художницю і її роботи.

5-а сторінка. Вгорі передрук про те, як політичний в’язень Луценко зживеться з опозицією, нижче стаття про російського гумориста Урганта, який посмів на кулінарному телешоу порівняти нарізання моркви з різаниною енкаведистів, а на самому низу головний рухівець Виноградівщини досить розумно каже про те, наскільки важливою є правдива інформація.

6-а сторінка. Розповідь перечинського письменника Мулеси про перечинського письменника Шипа з нагоди його 70-річчя.
На останній сторінці передрук з «Української правди» поради лікаря-дієтолога.

Оцінка: 2 з 12-ти. Варте для прочитання: опус Зубача про художницю Бровді. Чисто, щоб поржати.


«Ужгород» 
(чорно-біле комунальне видання на 16-ти сторінках із задекларованим накладом 3000 примірників)

На першій сторінці анонс про суботник і стаття про рішення Ужгородського виконкому не продавати алкоголь та сигарети на відстані 150 метрів від шкіл, щоб дітки не лінувалися і трохи пройшлися.

2-а сторінка: матеріал-анонс про фестиваль писанок, піарне звернення опозиційних депутатів до мера Погорєлова з проханням навести лад з дорогами, про зустріч мера з губернатором щодо прибирання міста.

3-я сторінка: зустріч мера Погорєлова з послами Вишеградської четвірки, джинса від Віктора Балоги, який вчить, як треба економити кошти, а також замітка про круглий стіл чиновників із циганами.

4-а сторінка: піар-джинса про те, як президент Янукович не хоче скорочувати соціальні програми, піар-джинса від уряду про важливість співпраці з Європою, ще одна піар-джинса від уряду, який хоче викуповувати в українців екологічно шкідливі автомобілі.

5-а сторінка. Звіт із «гарячої лінії» ужгородців з комунальними чиновниками.

6-а сторінка: купа коротких інформацій про те, як студенти грали у футбол, наші дітки їздили в Угорщину грати на фортепіано і про те, як в Ужгороді обговорювали комунальні питання.

7-а сторінка. Стаття про банківські кредити і опитування ужгородців, що вони думають з цього приводу. Ужгородці кредити брати бояться.

12-а сторінка: стаття про те, як Ужгородський ляльковий театр їздив до Туреччини на гастролі, а внизу в совкому стилі Володимир Миханич розповідає про автора і упорядника 80-и книг Івана Хланту.

14-а сторінка: стаття краєзнавця Філіпа про Духновича і Ужгород. 

15-та сторінка: передрук про таємниці Вавілона, а нижче кілька фактів про котів. Ні в тин, ні в ворота.

Оцінка: 2 з 12. Рекомендовано для читання: нічого.


«Старий Замок (Паланок)» 
(16 повнокольорових сторінок, задекларований наклад: 5000 екземплярів. Рупор Балоги-Петьовки, опонує обласній владі та Ратушняку)

На першій сторінці початок матеріалу про те, що при Іван Балога зібрав придворних підгодованих митців, які засудили реконструкцію площі Народної. 

На другій сторінці короткі замітки про візит послів Вишеградської четвірки, про те, які добрі Балоги, бо проголосували за відміну Пенсійної реформи і про те, як деякі ужгородці відвоювали прибудинкову територію.

3-я сторінка. Рекламна стаття про господаря газети нардепа Петьовку, який висадив 300 яблунь, рекламна стаття про партію господаря газети Єдиний Центр, яка вичистила фонтан в Мукачеві, а нижче про засідання Ужгородського виконкому, який заборонив продавати алкоголь поблизу шкіл.

4-а сторінка. Десь засвітився план влади перевести школи естетичного виховання на самоокупність і це призведе до того, що викладачів звільнять і батьки не зможуть за дітей платити. Однак в кінці написано, що такого плану насправді нема.

Трохи нижче продовження про митців Балоги, які не хочуть реконструкції площі Народної. 

13-а сторінка. Вгорі матеріал про те, що влада Мукачева хоче розширити центр, щоб художники мали де картини продавати, а внизу матеріал про те, що в Чорноголовій на Березнянщині люди не захотіли, щоб поблизу побудували міні-ГЕС.

14-а сторінка. Рекламна стаття про ЄЦуна Чубірка, який хоче в мери Ужгорода, тому регулярно проводить якісь очисні акції. Цього разу щось чистили на «Шахті».
Внизу матеріал про візит віце-прем’єра Вілкула. Автор статті так і не зрозумів, для чого Вілкул приїжджав на Закарпаття. 

15-а сторінка. Матеріал про те, чого бояться діти найбільше. Смерті і монстрів. Не ті казки нині дітям розповідають на ніч.
Нижче матеріал Юрія Лівака про секцію карате для дітей. 

Остання сторінка. Колонка журналіста Гулана про телевізійні-шоу та матеріал про циганський табір в Зарічеві на Перечинщині.

Оцінка 3 з 12-ти. Рекомендоване для прочитання: нічого.


«Європа Центр» 

(російськомовне видання в два кольори, 16 сторінок. Задекларований наклад: 6500. Газета нинішнього губернатора Одещини Едуарда Матвійчука, лояльна до обласної влади).

2-3 сторінки. Розгорнутий матеріал Володимира Кривошапка про візит послів Вішеградської четвірки, які сказали, що допоможуть Україні з інтеграцією в Євросоюз.

Решта матеріалів про те, що губернатор Ледида поговорив з президентом Януковичем, про те, що губернатор Ледида зустрівся з послом Норвегії, про те, що губернатор Ледида проінспектував, як ремонтують дороги, а ще про те, що закарпатська міліція посіла 5-е місце в Україні, а в Ужгороді засідали хірурги.

4-а сторінка: продовження дослідження про взаємостосунки водіїв та пішоходів, а також конфлікти між самими водіями. Хамло і бидло.

5-а сторінка. Передрук про контррозвідку періоду війни СМЕРШ.

6-а сторінка. Стаття до суботника про те, як губернатор попросив мера Ужгорода активніше прибирати місто, а також про те, що місцеві вірмени висадили кілька деревцят на території 5-ї школи.

11-а сторінка. Рецепт якоїсь страви з фасолі, про перемогу футболістів «Говерли» і дайджест про те, що жінки не люблять бородатих чоловіків, а гімн «Євробачення-2013 напишуть музиканти легендарної групи АББА.

13-а сторінка. Головний росіянин Ужгорода Луговой каже, що через рік 100-а річниця першої світової війни, а ми не готові приймати туристів, які з якогось дива захотіли б подивитися на якісь кладовища.
Нижче стаття того ж Лугового про перевидання старої книги про Хуст, а поруч роздуми Ткачовой про те, що молодь деградує і багатьом загрожує самотність.

Оцінка: 2 з 12. Рекомендоване для читання: передрук про СМЕРШ.


«СЗ-ФЕСТ» 

(16 сторінок. В два кольори. Задекларований наклад: 6500. Лояльна до тих, хто заплатить. Націонал-патріотична ідеологія)

2-а сторінка: новини про те, що Норвегія стане чомусь ближчою, нардеп Бушко посприяв висадженню на Виноградівщині 400 дубів (там своїх мало), в ПАДІЮНІ Великодня виставка, а також суперважливі інформації про те, що румунські волейболісти виграли турнір Шефері, а на Іршавщині тиждень математики.

3-я сторінка: головні адвокати області Немеш та Фозекош погрожують іншим адвокатам, щоб ті не рипалися, в Ужгорді виставка між гірських художників, а на Тячівщині викрили підпільну гуральню.

4-а сторінка: передрук роздумів української націоналістки Білозерської про вчинок гумориста Урганта та стаття про візит послів Вишеградської четвірки.

5-а сторінка: репортаж з Чорноголової, де селяни не захотіли побудови міні-ГЕС. 

6-та сторінка: джинса від ректора УжНУ Ващука про те, що Київський інститут права дасть трохи книжок для нашого університету, внизу стаття Дурунди про те, що 95-річний мешканець Буштина Гаврилко видав книгу.

11-а сторінка. Історик Федака розповідає про фракійців та кельтів в закарпатській історії.

12-а сторінка: Оксана Дудаш аналізує, кому краще довірити дітей на виховання: няням, державним дитячим садкам, чи приватним.

На культурній 14-й сторінці Сергій Федака розповідає про книжку Василя Шкірі «Чупакабра», а нижче голова закарпатських художників Кузьма про художника Шепу.

15-а сторінка: сторічна китаянка ожила після смерті і що можна купити за один долар.

Оцінка: 2 з 12. Рекомендовано до читання: для тих, у кого є діти, стаття про те, де їх краще виховувати. 


«Неділя» 

(10 сторінок плюс 8 сторінок телепрограма. Повнокольорова обгортка. Декларують загальний наклад разом з додатками 13 тисяч. Лояльна до тих, хто заплатить)

1-а сторінка: фаст-фуди зло і не варто їх їсти і навіть рекламувати. 

2-а сторінка: короткі новини про те, що мер Ужгорода попросив губернатора прибрати місто, телефонні шахраї видурили 5000 гривень, чорноголовці не хочу поблизу села ГЕС. 

3-я сторінка: стаття про збори митців Балоги, які проти реконструкції площі Народна, нижче про те, що голова села за землю отримав хабар.

4-а сторінка: нагорі джинса від уряду про те, що МВФ може дати нам грошей. Внизу стаття про циган, яка минулого тижня вже була в іншій закарпатській газеті.

5-а сторінка: інтерв’ю з головним екологом Закарпаття Рішком, який розповідає, що сміття це зло і дихати нічим.

6-а сторінка: передрук про дітей з хворобою аутизм і роздута минулотижнева «сенсація» про смерть сердечника, який не дочекався швидкої.

15-а сторінка: чим корисна петрушка і як почистити печінку вівсянкою.

16-а сторінка. Чим всім корисно постити.

Оцінка: 2 з 12. Рекомендоване для читання: нічого.


«РІО» 
(Повнокольорове видання на 24 сторінках. Задекларований наклад: 15 100. Газета Ратушняка, антибалогівська і останнім часом стала лояльною до обласної влади)

2-а сторінка: про послів Вишеградської четвірки, про візит віце-прем’єра Вілкула, який обіцяє, що незабаром хірургічний корпус здадуть, а солотвинських переселенців переселять, про те, що до Великодня 600 км закарпатських доріг відремонтують, а площу Народну прикрасять Великодніми деревами.

3-я сторінка: головний міліціонер області Варцаба сказав, що розбійних нападів в області стало менше на 82%, а газовик Нагірний, який збив на машині двох людей від правосуддя не втече. А ще на Берегівщині піймали чергову чупакабру, рятувальники шукають на Латориці хлопця, який упав у воду з гумового човна, а голову сільради піймали на хабарі.

4-та сторінка: черговий срач на Балог. Репліка про те, як «ЄЦанутий на всю голову» Вітя Балога замітсь того, щоб допомогти закарпатцям, поки сидів в президентській адміністрації, формував партію. Поруч джинса від Пацкана з УДАРу, а нижче джинса від уряду про шкідливих опозиціонерів.

5-а сторінка: крупний матеріал про проблеми з пластиком. З паводком купа пластикових пляшок пливли в бік Словаччини. Як карати тих, хто смітить пляшками і як ті пляшки переробляти.

6-7 сторінка: новини Ужгорода. Стаття про те, як губернатор Ледида наказав меру Ужгорода нарешті вичистити брудне місто, стаття про те, що влада міста планує зробити частину площі Петефі пішохідною.


8-а сторінка: дослідження про те, як дотримуються анти тютюнового закону в Закарпатті. Виявляється, найбільше порушують цей закон в Ужгороді.

17-а сторінка про домашніх тварин «Чотири лапи». Цього разу журналіст Гурницька порозпитувала про домашніх улюбленців першого заступника губернатора Ігоря Свища.

18-а сторінка: стаття Михайла Фединишинця про 81-річного коваля з Березнянщини Юрія Пінцака, нижче матеріал про нещодавно відкриту дерев’яну церкву в Ужгороді.

19-а сторінка: передрук про те, які хвороби характерні для певного характеру.

22-а сторінка. Стаття про співака Олександра Малініна до його концерту в Ужгороді.

Оцінка: 4 з 12. Рекомендовано для читання: матеріал Каралкіної про проблему з пластиком.


«Новини Закарпаття»
(Газета облради та ОДА, хоча більш лояльна до Балоги, ніж до Ледиди. 24 сторінки, із яких 4 повнокольорові. Задекларований наклад: 18 тисяч)

2-3 новинні стрінки: губернатор Ледида зустрівся з послом Норвегії, поговорив з президентом Януковичем і проінспектував, як ведеться ремонт доріг, а ще нагримав на мера Ужгорода, щоб той нарешті прибрав місто. А ще піар-джинса від Віктора Балоги про те, як економити на авто і ремонті.

4-а сторінка: візит послів Вишеградської четвірки.

5-а сторінка: піар-матеріал від Івана Балооги про його зустріч з послами Вишеградської четвірки, поруч стаття про нову студію на «ТИСА-ТБ», нижче звіт із сесії Виноградівської райради.

6-а сторінка з Виноградівщини. Матеріал про фабрику з виробництва котячих кормів у Великих Ком’ятах . Директор розповідає, як техніку ставили китайці і їм довелося полюбити солянку і купатися в Боржаві.
Нижче ніякий матеріал про заклад, де готують водногосподарників. 

7-а сторінка: розповідь мистецтвознавця Хланти про протоієрея Андрія Молдавчука. 

8-а сторінка: Василь Пилипчинець гнітиться з того, що на Міжгірщині люди засмічують потічки і річки.

18-а сторінка: той-таки Пилипчинець розповідає про село Ріка та його мешканців, які гуні роблять і на дримбі дримбають. 

19-а сторінка: матеріал Віталія Пумпинця про те, як в 1959 році в село Великі Лучки приїжджав генсек Хрущов. Про це згадує тодішня піонерка Магдалина, яка зав’язувала на Хрущові піонерський галстук. Купа показухи, але настрій святковий.

21-а сторінка: матеріал про відкриття нової дерев’яної церкви в Ужгороді.

22-а сторінка: інтерв’ю з лижним фристайлістом Станіславом Кравчуком. Каже, що без допомоги у фристайла немає майбутнього.

Оцінка: 4 з 12. Рекомендовано для читання: спогади про візит Хрущова до Лучок.


«Закарпатська правда»

(Газета лояльна до губернатора Ледиди та Партії регіонів.16 повнокольорових сторінок. Задекларований наклад: 24 000)

2-а сторінка: колонка редактора про чистоту, стаття про те, що до Великодня відремонтують 600 кілометрів закарпатських доріг, про відкриття нової студії на обласному телебаченні.

3-я сторінка: про послів Вишеградської четвірки, про 400 дубів від нардепа Бушка, про розмову губернатора Ледиди з президентом.

4-а сторінка: про дитячі будинки сімейного типу і про те, як за останні роки розвивається соціально й економічно Іршавщина.

5-а сторінка: крупний матеріал про енергозбереження. Після того, як в області почали активно переходити на автономне опалення, вдалося чимало зекономити. Лише одна обласна лікарня зекономила мільйон гривень.

6-а сторінка: чиновники сміттєзбиральної фірми «АВЕ» жаліються, що більше половини ужгородців не хочуть платити за вивезення сміття. Кажуть, що заберуть контейнери з тих місць, де переважна більшість мешканців не хоче платити за вивіз сміття.

Нижче – відразу два піар-матеріали від ректора УжНУ Ващука.

11-а сторінка: журналіст Фозекош досліджує, що буде, коли піднімуть акцизи на іномарки і які автомобілі після цього будуть купувати українці.
Нижче матеріал-реквієм, присвячений колишньому ректору Володимиру Сливці, якому 21 квітня виповнилося б 70 років.

12-а сторінка: стаття про хлопчика з Мукачівщини, який дуже схожий на американського актора Кевіна з «Один вдома». Нижче джинса від уряду про закон «Про благодійництво» та писанкові дерева на Народній.

13-а сторінка: інтерв’ю з керівником обласного управління Держземагентства Олександром Анталом. Мова про законопроект «Про обіг земель».

Оцінка: 4 із 12. Рекомендовано до читання: матеріал про іномарки.




Нове Закарпаття

ТЕГИ : огляд преси

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат