Огляд закарпатської преси

15.04.2013 10:25 СОЦІО

Огляд регіональної преси за період з 6 по 13 квітня.

Трибуна
(8 сторінок, обкладинка та середина повнокольорові, задекларований наклад: 2000 екземплярів). Націонал-патріотична направленість. Наближена до Ратушняка, лояльна до обласної влади, опонуюча до Балог.

Перша сторінка анонсів: портрети Тетчер, Гузара, Луценка, жіночки без імені, мужчини без імені і головний анонс – Ющенко з Балогою в часи «любих друзів».


2-а сторінка: знову розповідь про інший вид шахрайства, коли хтось підходить, просить терміново гроші на короткий час, а в заставу залишає прикраси. Прохача з грошима більше ніхто не бачить, а прикраси виявилися дешевими брязкальцями.
Решта матеріалів сторінки – короткі новини про те, що прикордонники почали ловити українців з угорськими паспортами, про те, що машини «швидкої допомоги» буде обладнано GPS навігацією.
Окремо на цій сторінці можна виділити репортаж Василя Зубача з виставки в Ужгороді двох чеських фотографів. Майже ніякої інформації про фотографів та їхні роботи, однак купа інформації про те, чим пригощали гостей і хто як їв. Як виявилося, на столах була міцна настоянка з Перечина, про яку автор написав найбільше, а ще чехи щось пожерли і змилися, а наші бухали, поки все не вибухали.

3-я сторінка:короткі новини про звільнення Луценка, смерть Маргарет Тетчер і політв’язня Михайла Шваба і можливе подорожчання харчів на 10%.

4-а сторінка. Верхній моралізаторський матеріал Людмили Куклишин про те, що прогрес нівелює у нас все людське і ми перетворюємося в звичайнісіньке бидло, бо і підлітки п’яниці, і міліція злочинна.

Нижній матеріал про почесного керівника заслуженого академічного Закарпатського народного хору (автор, той таки Зубач, з метою економії газетної площі писав його прикольною абревіатурою ЗАЗНХ) Клару Балог. Фактично це не є біографічний матеріал, а просто згадується про те, що хтось їй 15 років тому вдячного листа з Канади написав, а хтось захотів з нею сфотографуватися. З актуальної інформації цікаво лише те, що губернатор Ледида пообіцяв Кларі Балог перевидати унікальну книгу «Танці Закарпаття». Тепер можна контролювати, чи триматиме губернатор слово, яке дав керівниці ЗАЗНХ.

5-а сторінка. Копія документу, на якому головний Балога домовився з представником Януковича Колєсніковим створити парламентську коаліцію «нашоукраїнців» та «регіоналів», щоб остаточно заколотити гробову кришку Помаранчевої революції. Так Вітя Балога продав революцію і поховав надії мільйонів українців, -- констатує газета.
Нижче ще два матеріали: про те, що більше революцій не буде, бо преса нині більше не формує громадянську свідомість, а також передрук з «УП» з думкою колишнього головного греко-католика Гузара про відносини церкви та держави.

6-а сторінка. Інтерв’ю з в.о. завідувача кафедри політології УжНУ Мирославою Лендєл. Тупа реклама кафедри і не більше. І це на цілу сторінку.
На останній сторінці Василь Зубач написав, що футболісту Горвату 75 років. Поруч ще якісь передруки про м'ясо і голод.


Оцінка: 2 з 12-ти. Варте для прочитання: нічого.

«Ужгород»  
(чорно-біле комунальне видання на 16-ти сторінках із задекларованим накладом 3000 примірників)

На першій сторінці два привітання від мера Погорєлова і два анонси: про міську лікарню і базари.

2-а сторінка: матеріал про те, де краще купувати продукти – в супермаркетах чи на базарах. І там, і там є свої плюси та мінуси. Опитали аж трьох людей. Двоє за супермаркет, одна за ринок.

Поруч піар-джинса від ректора Ващука про УжНУ.

3-я сторінка: якась запізніла заява Балоги Івана про площу Народну. Заява була в пресі ще минулого тижня і її вже всі висміяли, а в комунальної газети міста якась естонсько-пригальмована реакція. Нижче матеріал з фоткою губернатора Ледида, який нагороджує кращих платників податків. Така собі компенсація, щоб не звинуватили, що якого біса Балогу піарите.

4-а сторінка: піар-джинса про те, як президент Янукович хоче більше співпраці з Митним союзом, джинса від Міністерства інфраструктури про запровадження електронної системи стягнень платежів з дальнобійників , урядова джинса про те, що у нас стабільні ціни на овочі (марсіяни, бля) і якась хрєнь про те, що затримка зарплат і пенсій може стати вигідною (точно марсіяни).

5-а сторінка. Пафосне (трохи застаріле) інтерв’ю з Віктором Балогою, передруковане з газети «Дзеркало тижня». Пустослів’я.
Трохи нижче таке ж порожнє інтерв’ю з депутатом міськради Булиною. Розповів свою біографію і роботу комісії в якій працює, а ще каже, що депутати якісь емоційні стали.

6-а сторінка: про наркотики. Начальник по боротьбі з наркотиками в міській міліції Тягур розповідає про те, як в Ужгороді добути наркотики і каже, що найбільше наркоманів на Радванці та Новому районі. А головний нарколог області Кручаниця дає уроки про те, хто може стати наркоманом і які наркотики викликають миттєву залежність, а які «мають уповільнену дію». Якесь обкурене інтерв’ю.

7-а сторінка. Анонсований матеріал про міську лікарню. Інтерв’ю з її головним лікарем Іваном Курахом. Жаліється, що дають на лікарню мало грошей. Каже, що колектив хороший, а от не вистачає сучасного обладнання і медикаментів.
Трохи нижче ще одна джинса від ректора Ващука про поповнення бібліотеки УжНУ.

12-а сторінка: знову матеріал на всю сторінку від краєзнавця Людвіга Філіпа. Цього разу про Дравці. І знову купа назв, дат і прізвищ. Без сто грам не розберешся.

13-а сторінка: два спортивні матеріали. Верхній про те як ужгородські гандболістки мов катком нищать всіх своїх суперниць, а нижній – інтерв’ю з ветераном спорту Сасом, який згадує про перші Всесоюзні змагання орієнтувальників.

14-а сторінка: психолог-медик Кремінська розповідає про особливості спілкування з дітьми зі синдромом Дауна.

15-та сторінка: коли вже всі огородники давно все висадили, газета здогадалася дати посівний календар.

Оцінка: 2 з 12. Рекомендовано для читання: нічого.


«Старий Замок (Паланок)»  
(16 повнокольорових сторінок, задекларований наклад: 5000 екземплярів. Рупор Балоги-Петьовки, опонує обласній владі та Ратушняку)

На першій сторінці початок матеріалу про те, що обласна влада ніби то дала «зелене світло» нелегалам. Видання, хіба що з метою насолити владі, десь викопало виключно протокольний документ, який отримали всі обладміністрації в рамках домовленостей Євросоюзу та України про лібералізацію візового режиму. Згідно з документом місцеві органи влади мають подбати про біженців. Однак видання вирішило з цього зробити страшилку, мовляв, зараз з подачі губернатора всю область заполонять біженці з екзотичних країн, а нам тут самим жити нема де і хавчика не вистачає.

На другій сторінці продовження примітивного матеріалу про «зелене світло біженцям», а також матеріал про те, що на Березнянщині люди зібралися, щоб не дати інвесторам побудувати поблизу їхнього села міні-ГЕС. Вони ще не знають, добре це, чи погано, але все що нове треба опротестувати. Представник інвестора, яким виявився мажористий зять нардепа Ковача, повів себе брутально з журналісткою газети і мало не заїхав їй в пику. Одним словом, ґвалт і «куда смотріт міліція».

3-я сторінка. Вгорі матеріал про нагородження «Лідерів року» і газета пишається тим, що також нагороджена за проект «Бібліотечка». Поруч замітка про те, що губернатор дав команду «фас» на нейрохірурга Смоланку і, звичайно ж, не дали коментаря ні губернатора, ні Смоланки.

Трохи нижче матеріал про презентацію книги згаданої «Бібліотечки» і поцілунок в зад патрону газети нардепу Петьовці за те, що в гірські сільради свого округу провів інтернет.

4-а сторінка. Співчуття газети тим, хто спровокував згаданий конфлікт на Березнянщині і шугнув кореспондентку, бо тепер всім треба буде нести відповідальність. Всєм баяцца!

Трохи нижче спроба продовжити розслідування щодо втечі з психушки газовика Нагірного, який збив на смерть двох людей. Продовження зовсім не потрібне, але виявилося, що цього тижня свою оцінку події дав ще один шеф газети Балога Віктор, тому видання вимушене було ще щось попереливати з пустого в порожнє.

13-а сторінка. Вгорі матеріал про те, що влада Ужгорода не хоче продовжувати оренду стоматологам в стоматполіклініці на Минайській, тому стоматологи мають намір страйкувати, бо вже працюють там 26 років і добре прижилися.

Внизу матеріал про те, що влада того ж Ужгорода має намір використати аж 6 мільйонів гривень на прибирання міста. І гроші ці отримають якісь підозрілі структури.

14-а сторінка. Поцілунок в зад Балозі-молодшому, який посадив деревце в парку в Мукачеві. Подвиг! Герой! На тій таки сторінці ще один герой – фінансувальник газети нардеп Петьовка, який вимагає від глави уряду гроші, які обіцяли людям за худобу! Внизу два патетичні матеріали від облради, яку очолює Балога Іванко.

15-а сторінка. Валерія Каналош розповідає про те, що їй, в свою чергу, розповів Володимир Шевчук, який працював на Байконурі. Такий собі матеріал до Дня космонавтики. Спекотно було влітку, холодно взимку, людей було багато і люди були дружні, бла-бла-бла…
Нижче матеріал про березовий сік. Ужгородець один із захопленням розповідає, як він робить дірочки в березах і як набирає сік, а потім його варить за спеціальним рецептом. А в кінці примітка – набираєш сік березовий, можеш влетіти в штраф на 3 тисячі.

Остання сторінка. Колонка журналістки Літераті про те, що журналісти фігньою страждають, бо їхня робота нікому не потрібна, а також коротка згадка ужгородців про кафешки та ресторани Ужгорода у 70-80-х роках.

Оцінка 3 з 12-ти. Рекомендоване для прочитання: нічого.

«Європа Центр»  

(російськомовне видання в два кольори, 16 сторінок. Задекларований наклад: 6500. Газета нинішнього губернатора Одещини Едуарда Матвійчука, лояльна до обласної влади).

На всю першу сторінку -- фотографія цвинтаря з відповідним анонсом.

2-3 сторінки. Розгорнутий матеріал Володимира Кривошапка про кладовища Ужгорода. Фактично переказ телепрограми «Про головне», в якій сам Кривошапко брав участь. Уже через кілька місяців на кладовищі в Барвінку не буде місця для поховань. Влада пропонує створити нове кладовище десь на об’їзній, але є багато заперечень. А ще до кладовищ важко доїжджати, а також там вандали і злодії частенько бувають.

Решта матеріалів про те, що лідером року став губернатор Ледида, а ще Ледида зустрівся з відомим кардіохірургом. А також розповідь про євроінтеграційне засідання і фотовиставку чехів.

4-а сторінка: цигани святкували свій день. Поруч матеріал з фотографіями про ужгородських бидло-автомобілістів, які паркуються як хочуть і де хочуть.

5-а сторінка. Річниця смерті старшого сина Сталіна Якова Джугашвілі. Звідки взявся цей Яков, як міняв дівчат, як був полонений і як його використовували німці для пропаганди.

6-а сторінка. До Дня космонавтики газета зробила російськомовний переклад статті редактора газети «Закарпатська правда» Наталії Петерварі про обсерваторію УжНУ. Обсерваторія в жахливому стані, але ще там сидять якісь люди, які спостерігають за супутниками. Ректор обіцяє, що обсерваторію збереже, бо цікава така штука. Поруч ще один матеріал Василя Лобка про самого себе, як він був причетний до вивчення природних ресурсів землі. Хтось там з космосу щось фотографував, а на землі люди це розшифровували.

11-а сторінка. Рецепт якоїсь страви з картоплі, спортивна хроніка і калейдоскоп прикольних новин про Жанну Фріске і майонез з коноплі.

13-а сторінка. Товариство російської культури в Ужгороді провело читання про історію словників. Все не влізло на одну сторінку, тому часина тексту є і на наступній 14-й сторінці. Можливо, хтось це і прочитає. На 14-й сторінці також матеріал про пінопласт. Можливо, і це хтось прочитає.

Оцінка: 3 з 12. Рекомендоване для читання: матеріал про проблему з похованням на кладовищах в Ужгороді.

«СЗ-ФЕСТ»  

(16 сторінок. В два кольори. Задекларований наклад: 6500. Лояльна до тих, хто заплатить. Націонал-патріотична ідеологія)

На першій сторінці новини одним рядком та анонси.

2-3 сторінки: новини про те, що на Міжгірщині зсунувся грунт, а в Ужгороді один із смітників хочуть обгородити чимось художнім, два речення про обрання міс-Ужгорода і священика з Ясіня. Також новини про освячення нового дерев’яного храму в Ужгороді, сумлінних платників податків і виставку робіт художника Ореста Цюпка.

4-а сторінка: Балога каже, що Ледида тисне на нейрохірурга Смоланку, Ледида каже, що не тисне, бо тиснути любив хіба що Балога. А Смоланка нічого не каже.

Внизу матеріал про два заходи: євроінтеграційну конференцію і круглий стіл по міні-ГЕС. На конференції вирішили, що треба євроінтегруватися, а на круглому столі, що будувати міні-ГЕС можна лише в тому випадку, якщо вони не зашкодять природі.

5-а сторінка: передрук з газети «Український тиждень» про Луценка, який вийшов на свободу і тепер думає, чим йому зайнятися.

6-та сторінка: закарпатські адвокати хваляться, як вони позбавили адвокатського свідоцтва самого голову Вищої кваліфікаційної комісії Висоцького.
Внизу передрук із сайту «Нове Закарпаття» про директрису школи у Великих Ком’ятах, яка вибудувала собі в школі систему, при якій можна добре наповнити власний родинний бюджет.

11-а сторінка. Чиновники радилися, як дати роботу циганам. Могли б спочатку запитати, чи самі цигани хочуть працювати.

12-а сторінка: Олександр Гаврош взяв інтерв’ю в художниці Одарки Долгош. Мав бути портрет, але вийшло дуже сухе інтерв’ю більше біографічного характеру.

На культурній 14-й сторінці Василь Пагиря розповідає, про нову книжку Мирослава Дочинця, а Василь Кобаль про акторку Марію Харченко.

Оцінка: 3 з 12. Рекомендовано до читання: передрук про директрису-хабарницю.

«Неділя»  

(10 сторінок плюс 8 сторінок телепрограма. Повнокольорова обгортка. Декларують загальний наклад разом з додатками 13 тисяч. Лояльна до тих, хто заплатить)

1-а сторінка: маленький факт з величезною тупою картинкою про те, що понад мільйон українців хворі на рак.

2-а сторінка: короткі новини про те, що на Рахівщині браконьєр застрелив косулю, у Сваляві телефонні шахраї, на Берегівщині когось назвали Мілан-Ромео, а на Міжгірщині зсунувся грунт.

3-я сторінка: Владика Мілан відкрив новий дерев’яний храм в Ужгороді, а також передрук з якогось сайту коментарів Бориса Кузьми та Михайла Сирохмана щодо недолугої архітектурної політики в Ужгороді і необхідність збереження аури міста.

4-а сторінка: крупний матеріал про церемонію нагородження «Ледерів року»: губернатор Ледида – політичний лідер року, а Балога-молодший – виробник року.

5-а сторінка: передрук з «Комерсанта» про те, що бензин може подорожчати, а внизу джинса від уряду про необхідність пенсійної реформи.

6-а сторінка: Знову Михайло Фединишинець. Цього разу він розповідає про жінок художника Ерделі. Феденишинець каже, що Ерделі міняв їх як шкарпетки. Нарахував вісім, хоча могло бути значно більше, бо «Ерделі міг чудово розважатися з дівчатами та жінками в Італії, Угорщині, Києві і Москві. Зрештою, і Закарпаття немале, тим паче куди оком не кинь – богині й царівни», -- закінчує матеріал автор.

15-а сторінка. Стаття про те, як в селах вздовж річки Боржава люди розбудовують теплиці і вирощують овочі. Багато працюють, але добре живуть.
16-а сторінка про здоров’я. Сімейний лікар Донченко каже, які хвороби загострюються навесні.

17-а сторінка. Гороскоп і юридична колонка про декларації про доходи.

Оцінка: 3 з 12. Рекомендоване для читання: стаття Фединишинця про жінок Ерделі.

«РІО»
(Повнокольорове видання на 24 сторінках. Задекларований наклад: 15 100. Газета Ратушняка, антибалогівська і останнім часом стала лояльною до обласної влади)

Перша сторінка вся в рекламі і один анонс: 70% українців живуть у стресі, а інші живуть в Італії, Іспанії, Португалії…

2-3 новинні сторінки: головний архітектор області Пігуляк показав проект площі Народної, який креслив чеський архітектор Крупка, лідером року став губернатор Ледида, джинса від ректора Ващука, п’яні пасажири маршрутки побили даїшників, а чоловік зарізав свою дружину, бо та просила його, щоб знайшов собі роботу.

4-та сторінка: знову брати Балоги. Цього разу видання висміює інтерв’ю Павла Балоги, який десь сказав, що його клан культурні люди і розповів, який він тактик, бо вступив у фракцію Партії регіонів лише на один день і розвів «регіоналів» як лохів.
Поруч стаття про звільнення Луценка.

5-а сторінка: купний матеріал про проблеми доріг. Погода стала кращою і тепер дорожники вже б не мали кидати в ями глину, а роботи якісний ремонт. Там таки піар-коментар губернатора щодо ремонту доріг: автодорожніх фірм повинно бути менше, але вони мають мати хорошу техніку і матеріали.

6-7 сторінка: новини Ужгорода. Фасади старих будинків міста обвалюються, хто відповість, якщо трапиться лихо. А ще ужгородці навчаються надавати лікарську допомогу.

7-а сторінка: Більшість закарпатців податок на нерухомість платити не будуть, чверть українців дають хабарі, грошові перекази українських заробітчан перевищили закордонні інвестиції.

8-а сторінка. Який відпочинок обирають закарпатці. Серед брендових туристичних країн – Греція. Явно рекламний матеріал турфірми «Дрім Тревел».
Нижче – джинса від уряду про допомогу дітям.

18-а сторінка: журналіст Гурницька досліджує, як краще виховувати неслухняних дітей: шльопнути по задниці, чи намагатися втовкмачити словом.

19-а сторінка: сімейна сторінка. Передруки про те, що чоловіки вироджуються, а українські жінки не цікавляться сексом.

Оцінка: 5 з 12. Рекомендовано для читання: матеріал Гурницької про виховання дітей.

«Новини Закарпаття»
(Газета облради та ОДА, хоча більш лояльна до Балоги, ніж до Ледиди. 24 сторінки, із яких 4 повнокольорові. Задекларований наклад: 18 тисяч)

На першій сторінці реклама і анонс про циган.

2-3 новинні стрінки: губернатор Ледида зустрівся з кардіохірургом, до Ужгорода привезли мощі святого Івана Боска, в Іршаві посадили сакури, які подарував Балога, а на Тячівщині в сільраді встановили інтернет, який подарував брат Балоги Петьовка

4-а сторінка: губернатор Ледида вимагає від правоохоронців прозорості, головним аграрієм області став Готько, область отримає 300 тисяч гривень на якісь довибори.

5-а сторінка: з нагоди 100 днів на посаді першого заступника голови ОДА бліц-інтерв’ю з Ігорем Свищом. Каже, що відчуває себе впевнено і вже прижився з колективом і втягнувся в роботу. Поруч джинса від уряду про те, що треба дбати про дітей.

6-а сторінка: начальник Басейнового управління водних ресурсів Чіпак каже, що паводкова ситуація у нас доволі складна, але не настільки, як в деяких інших областях. Грошей би побільше на протипаводкову програму «Тиса».

7-а сторінка: крупний матеріал про те, як голова облради Іван Балога зібрав своїх людей, які мають протистояти реконструкції площі Народній. Всі ці люди в один голос кажуть, що поле перед будівлею обласної влади є естетично та історично шедевральною пам’яткою.

8-а сторінка: голова циганської організації «Романо Дром» Ласло Дюрій розповідає про циган. Каже, що цигани дійсно чекають, що хтось їм допоможе і щось дасть. Самі не рвуться. І за електрику не платять. Але в деяких селах баптисти почали активніше опрацьовувати циганів, то вони і красти стали менше.

Нижче матеріал про ритуальні служби. Десь їх зовсім немає, а десь є, але ціни такі високі ставлять, що по смерті людини родичі не знають, як її поховати.

18-а сторінка: «Здоров’я». Головний хірург Ужгорода розповідає про проблеми хірургії, про те, що хороша техніка медична це добре, але вміння лікаря головніше.

19-а сторінка: рекламний матеріал з керівником турфірми з Мукачева про те, де краще відпочити цього літа, а нижче матеріал про залізничне селище Батьово.

20-а сторінка: дайджест міжнародних новин про те, скільки росіяни щорічно платять чаклунам і про те, що американці вигадали пиво зі смаком піци.

21-а сторінка: матеріал про працівника культури Степана Сігетія до його 87-ї річниці з дня народження. Нижче про танці і нову поетичну збірку Маріанни Шутко.

Оцінка: 3 з 12. Рекомендовано для читання: нічого.

«Закарпатська правда»

(Газета лояльна до губернатора Ледиди та Партії регіонів.16 повнокольорових сторінок. Задекларований наклад: 24 000)

Перша сторінка: анонс про реконструкцію площі Народної.

2-а сторінка: колонка Віктора Лазорика про те, що українці все частіше виїжджають з країни, коментар губернатора Ледиди про те, що він ні на кого не тисне, стаття до 95-річчя Червоного Хреста і джинса від ректора Ващука про УжНУ.

3-я сторінка: стартував весняний призов в армію, матеріал про те, що пізня весна урожаю не зашкодить і в березні подешевшав цукор і… взуття.

4-а сторінка: матеріал про те, що всі заклади медицини обласного підпорядкування мають безкоштовні ліки та харчування, поруч статистичні цифри, які свідчать, що у нас явна перевага перед всією Україною щодо демографії, менше помирає і більше народжується.

5-а сторінка: матеріал про те, які нововведення будуть у зв’язку зі змінами в правила дорожнього руху. Нижче матеріали про інтернет в бібліотеках та конференцію митників.

Закарпаття.net

ТЕГИ : Закарпаттяогляд преси

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат