Ужгород: Про площу Народну — беззаперечні факти

admin 11.04.2013 09:27 СОЦІО

Днями відбувся цікавий брифінг, в ході якого говорили про засідання архітектурно-містобудівної ради 2 квітня. Про це розповів начальник обласного управління містобудування та архітектури Микола Пігуляк. Також він показав журналістам креслення архітектора Франтішека Крупки.

Наша довідка:       Основне питання засідання – розгляд проекту реконструкції площі Народної в місті Ужгород. Рада складається з 18 членів, на засіданні були присутні 15 з них.   Архітектурно-художня рада (два засідання цієї ради передували     містобудівній раді) розглядає концепції, думки. На ній присутні архітектори, художники, тобто люди, які оцінюють саму концепцію. Містобудівна – це рада, що створюється при органі влади. Понад 50% членів ради - це архітектори.

- У нашій містобудівній раді архітекторів близь 60%. З тих архітекторів, що були присутні – 4 проголосували «за», один утримався, один проголосував «проти». Тож містобудівна рада схвалила проект. Ми радилися з управлінням культури стосовно збереження, оформлення історичної пам ’ ятки. Тож можу сказати, що наразі не встановлені навіть межі цієї пам’ятки, навіть зараз користуються радянськими нормами у цьому питанні. А це теж потребує упорядковування, - відзначив Микола Пігуляк.

  - Обов’язкова умова роботи цієї ради – це наявність у її складі представників відповідних служб. А це - і пожежники, і представники санепідемслужби, представники управління містобудування та архітектури. Головуючий – начальник управління містобудування та архітектури, Секретар – заступник начальника, - розповів Микола Пігуляк.

    Під час брифінгу Микола Пігуляк продемонстрував проект чеського   архітектора Крупки.

 

- Це проектне рішення Крупки абсолютно відмінне від того, що є зараз. Звернуть увагу, зелений газон – всього 15 метрів , з обох боків – дві широкі вулиці. Теперішній газон у кілька разів більший. Проект не був реалізований, тобто площа у теперішньому її вигляді жодним чином не відповідає архітектурному задуму тодішніх архітекторів – це фактично незавершена її версія.

 

За схваленим радою проектом передбачено озеленення на 60 % площі. Фінансування здійснюватиметься на 80% з держбюджету.


Таким чином факти, що   озвучені архітектором доводять тезіс, що " За задумом Крупки, площа Народна суттєво відрізнялася від сучасної."

Увага, а як ж ставитися до промов голови обласної ради Івана Балоги?

Адже відомо, нещодавно голова облради Іван Балога захотів пропіаритится на темі реконструкції площі Народної та видав на гора заяву, яку розтиражували підконтрольні йому ЗМІ.
У цій заяві Балога зокрема зауважив, що він проти реконструкції площі, бо тим самим буде порушено "чеський архітектурний Конструктивізм" від архітектора   Крупки. Те, що Балога   знається на чеському архітектурному конструктивізмі дуже сумнівно.   Інтелекту замало. Але мова про інше. На брифінгу для журналістів головний архітектор області продемонстрував креслення архітектора Крупки.   Це є   беззаперечні факти   Наш читач це бачить на фото вище. І Крупка зовсім не передбачав поле, а навпаки: із зеленого газону там насправді була лише невеличка 15-метрова клумба і до парадного входу вела дорога.
Таким чином піарники Балоги, які написали йому текст заяви, просто підставили свого шефа. Тож правду кажуть, ніби деколи краще не базарити, а жувати...


http://clipnews.info/newstopic.htm?id=57921

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат