Яка ціна спаленої трави?

Евеліна Гурницька, фото Яноша Немеша. 30.03.2012 19:44 СОЦІО

 

Весна та ще й свята незабаром. Закарпатці активно взялися до прибирання своїх угідь. Спалюють суху траву, чагарники та сміття. Однак ці прибирання зробили перший квартал цього року особливо багатим на пожежі. Ба, більше, ціною такого прибирання було і людське життя.

Рятувальникам наразі непереливки з такою кількістю пожеж, є і фінансові збитки, які наразі підраховують. Гинуть люди. А також страждає природа, страждаємо і всі ми, дихаючи цими продуктами горіння. Може, слід прибирати в інший спосіб?

Місцеві інформаційні сайти щодня рясніють повідомленнями про нові пожежі. Відтак ідемо на рекорд порівняно з 2011 роком. Юрій Лебедєв, начальник управління Держтехногенбезпеки у Закарпатській області, у коментарі «РІО» зазначив, що з початку року до 26 березня було 576 пожеж, а з них упродовж останніх трьох тижнів рятувальники виїжджали на 302 пожежі (горіли трава, чагарники та сміття). Для порівняння, за аналогічні три тижні 2011 року сталося 95 пожеж... За словами Ю. Лебедєва, найбільше за 2,5 тижня горіло в Ужгородському районі — гасили 126 пожеж. Далі Мукачево — 47 пожеж, трійку замикає Виноградівський район із 39 пожежами. «25 березня рятувальники виїжджали на гасіння пожеж 61 раз, 55 випадків стосувалися спалювання сухої трави», — зазначає Лебедєв.  
ЗНИЩЕНО 700 ГА ПЛОЩІ

Поля, присадибні ділянки, дачі горять. Загалом за цей період вигоріло 700 га землі. Ось мешканці села Великі Лази Ужгородського району через спалювання сміття поплатилися 100 га виноградників. Тут 25 березня через спалювання сухої трави загорілися виноградники місцевого агропромислового підприємства. Допоки займання помітили та викликали рятувальників, вогонь швидко поширився на значну територію, охопивши 100 гектарів площі виноградників. На жаль, насадження врятувати не вдалося. Попередня причина — занесення стороннього джерела займання: пожежу міг спровокувати або кинутий недопалок, або необережне спалювання сухої трави. А загалом станом на 25 березня вогонь охопив 700 га закарпатської землі.

ГОРИТЬ ТРАВА — ГИНУТЬ ЛЮДИ

«Прибирання веде до матеріальних збитків і до... смерті. Так, у закарпатському Королеві через спалювання сміття загинула 83-річна бабуся», — інформує Юрій Володимирович.  

Крім того, такі пожежі створюють побутові незручності. «В одному з сіл Ужгородського району через спалювання сухої трави загорівся поліетиленовий відвідний газопровід середнього тиску до недобудованого будинку. Внаслідок цього 48 абонентів понад дві години були відключені від газопостачання», — йдеться в повідомленні ТУ МНС у Закарпатській області.

Щодо фінасових збитків від цих пожеж, то в управлінні Держтехногенбезпеки в Закарпатській області кажуть, що сума наразі встановлюється.  

У зв’язку з такою кількістю пожеж рятувальникам доводиться добряче пітніти. Наразі вони справляються, однак це дуже важко, позаяк у тому ж Ужгороді за добу трапляється 10—20 пожеж. Доводиться використовувати резервні автомобілі. «Буває і так, що дві-три пожежі стаються водночас у різних місцях. Їх гасити важко, бо поруч нема води і нема де заправитися. Треба 10—15 хвилин для роботи однієї машини. Крім того, вогонь поширюється на велику територію, його складно приборкати, бо присадибні ділянки можуть знаходитися біля лісу й тоді доводиться захищати і його», — констатує Юрій Володимирович.

З ТРАВОЮ ГОРИТЬ УСЕ ЖИВЕ

Оксана Станкевич, президент регіонального молодіжного екологічного об’єднання «Екосфера», в коментарі «РІО» відзначила небезпеку спалювання сухої трави та сміття для природи. «При сталюванні сухої трави на полях господарі спалюють також усю органіку, яка встигла утворитися за рік. Таким чином, люди всіма силами домагаються збіднення грунтів на органіку та зниження їхньої родючості, — каже пані Оксана. — При спалюванні трави на луках спалюється все живе — комахи, черв’яки, членистоногі, бактерії. Це неприродні явища для наших луків, тому є стресовими для таких екосистем».

ЗІ СПАЛЮВАННЯМ ТРАВИ ВИДІЛЯЄТЬСЯ ТЕ, ЩО ПРОВОКУЄ РАК

Та головне ще й те, що сьогодні горять трава зі сміттям, а завтра можуть бути віддалені наслідки такого прибирання — зокрема проблеми зі здоров’ям. За словами нашого експерта з екологічних питань пані Оксани, при спалюванні листя та сухої трави виділяється велика кількість їдкого диму, до складу якого можуть входити дуже токсичні сполуки бензопірен та діоксин.

«Бензопірен є канцерогеном, він може викликати ракові захворювання. Діоксини — сильні отрути, навіть у малих кількостях вони вражають усі системи органів. Важкі метали також уражають усі системи органів — у кого що слабше», — наголошує пані Станкевич.

Також не варто забувати, що в наш організм ці токсини потрапляють переважно не з повітря, а з їжею (95 % і лише 5 % — із повітря). Тобто грунт є основним   місцем відкладання діоксинів, бензопірену та інших речовин (важких металів, наприклад, які також можуть міститися в димі, особливо якщо опале листя належало дереву при дорозі й за своє коротке життя очищало повітря від викидів транспорту).

«Так от, із того грунту всі ці токсини разом із вирощеними овочами та фруктами потрапляють до нас у тарілку. Тому, коли бабусі старанно спалюють у себе в кертах листя, суху траву, бадилля кукурудзи та побутове сміття, а потім кажуть, що в них усе екологічно чисте, вони просто не знають, як щедро «удобрили» свої грядки сильними токсинами», — іронізує президент «Екосфери».

ЗА СПАЛЕННЯ СУХОТРАВ’Я ПЕРЕДБАЧЕНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

Може, для збереження екології варто примусити людей відповідати за свої вчинки? До речі, відповідальність таки передбачена. Як пояснив Ю. Лебедєв, винуватцям може загрожувати адміністративна відповідальність згідно зі ст. 77 КУ про адміністративні правопорушення. Власне, йдеться про самовільне спалення без дозволу органів державного контролю в галузі охорони навколишнього природного середовища. У такому разі до відповідальності притягують екологи. Представники Держтехногенбезпеки також можуть притягувати до відповідальності згідно зі статтею 175 КУ про адміністративні правопорушення.

«Ми можемо притягнути до відповідальності, якщо спалювання сухої трави призводить до знищення матеріальних цінностей. Однак цю людину ще треба знайти. Тоді ми оформляємо матеріали і передаємо їх до правоохоронних органів. Міліція проводить розслідування, у подальшому долю людини вирішує суд. Відповідальність може передбачати як штраф, так і кримінальну відповідальність», — інформує Юрій Володимирович. Наразі в Закарпатті такі випадки працівниками Держтехногенбезпеки не зафіксовані.  

МУДРИЙ У ТАКІ СИТУАЦІЇ НЕ ПОТРАПЛЯЄ...

Як кажуть, розумні люди знають, як вийти з ситуації, а мудрі — як до неї не потрапити. Так само і зі спалюванням сміття.

Управління Держтехногенбезпеки в Закарпатській області вкотре нагадує громадянам, що спалювання сухої рослинності може призвести до знищення матеріальних цінностей, травмування чи загибелі людей, а також до забруднення навколишнього середовища. Представники управління проводять роз’яснювальну роботу, людям роздають листівки-пам’ятки щодо дотримання правил пожежної безпеки.

Евеліна Гурницька, фото Яноша Немеша.

ТЕГИ : Екологія

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат