Пожежники закликають не спалювати сухої трави

admin 27.03.2012 12:49 ПОДІЇ

25 березня закарпатські рятувальники виїжджали на гасіння пожеж 61 раз. Горіли: підсобне приміщення, квартира, житловий будинок, надвірна споруда, проте неконтрольоване спалювання сухої трави в області побило всі рекорди – зафіксовано 55 виїздів.

Руйнівної дії сили вогню зазнало понад 239 га землі. Станом на дев’яту ранку 26 березня в області через випалювання сухостою вже сталося 302 пожежі (у порівняні з аналогічним періодом минулого року ріст становить 218 процентів).

Отож, з року в рік ця проблема тільки набирає обертів, створюючи незручності та небезпеку. До прикладу, вчора, 25 березня, через спалювання сухої трави в с. К. Гута Ужгородського району сталося загорання газопроводу-відводу середнього тиску із поліетилену до недобудованого будинку. Внаслідок цього 48 абонентів більше двох годин були відключені від газопостачання.

З метою недопущення виникнення таких пожеж, Управління МНС України в Закарпатській області в черговий раз закликає всіх жителів області припинити випалювати минулорічну траву. Інколи для виникнення масштабної пожежі достатньо навіть непогашеного недопалка, недбало кинутого на узбіччя, адже швидкість поширення вогню (особливо, коли на вулиці суха й вітряна погода) надзвичайно висока, тому локалізувати його на відкритих територіях важко. Краянам варто замислитись на скільки небезпечним може стати розведене під час відпочинку на галявині багаття чи неконтрольоване спалювання сухої трави та сміття, особливо у весняний пожежонебезпечний період.

Особливо небезпечними є спалювання сухої трави на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, наземні трубопроводи чи біля лісових масивів.

Також дим від таких вогнищ може утворювати смог, який надовго зависає у повітрі. В цьому випадку погіршується видимість на автошляхах, що призводить до збільшення кількості дорожньо-транспортних пригод. Окрім того, попадаючи у легені, смог викликає суттєве погіршення здоров’я людини.

Варто наголосити, що проблема забезпечення пожежної безпеки впродовж весняно-літнього пожежонебезпечного періоду - це не лише проблема оперативно-рятувальної служби. Не менше вона стосується й підприємств, організацій та установ. Тому керівникам усіх рівнів необхідно вжити вичерпних заходів, аби забезпечити належний рівень пожежної безпеки. Тим паче, що більшість загорань виникає саме внаслідок низької якості протипожежних інструктажів і занять з протипожежного мінімуму. Часто з боку адміністрації об’єктів відсутній належний контроль за випадками застосування відкритого вогню на території підприємств, її захаращення горючими матеріалами. При цьому вчасне очищення територій підприємств, організацій та установ від сухостою та опалого листя допоможе уникнути пожеж, які трапляються через випалювання сухої рослинності, до якого часто вдаються місцеві мешканці.

Управління МНС України в Закарпатській області звертається і до органів місцевого самоврядування, яким потрібно регулярно проводити просвітницьку роботу, та вживати дієвих заходів для недопущення спалювання сухостою. На жаль, далеко не всі люди обізнані з проблемами й шкодою від спалювання листя, бо звикли так робити все життя.

Закарпатські рятувальники переконані, що лише спільними зусиллями усіх зацікавлених служб і відомств, а також населення краю, область таки зуміє покласти край неконтрольованому випалюванню сухотрав’я та не допустити надзвичайних ситуацій упродовж весняно-літнього пожежонебезпечного періоду.

admin


За матеріалами ТУ МНС у Закарпатській області

Коментарі :


27.03.2012 22:08 вася

пора линяти з цієї країни


27.03.2012 13:38 Ігор Баран

Пора вже серйозно карати за підпали, одної агітації не досить


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат