У 2011 році через хворе серце померли 8 тисяч закарпатців

Евеліна Гурницька 17.02.2012 18:13 ЗДОРОВ'Я

У Закарпатті з мільйона дорослого населення на серце нездужають близько 630 тисяч. Найчастіше хворіють на гіпертонію та ішемічну хворобу серця. Близько 1000 інфарктів за рік констатують у області.

Таку невтішну статистику повідомив під час прес-конференції головний лікар Закарпатського обласного кардіодиспансеру Роман Соскида. Біда у тому, що це основні захворювання, які несуть за собою інвалідність, а ще гірше — смертність, тим паче в області 8 тисяч краян (дані за 2011 рік) помирають саме через серцево-судинні захворювання. У 2011 році 234 людини померли від інфаркту, а 500 закарпатців дістали інвалідність. Однак є і позитивні моменти — у нас знизилася смертність працездатного населення. Водночас Роман Ілліч відзначив і прогрес у сучасній методиці лікування хвороб серця. «З 2009 року в нас працює кардіохірургія. У 2011 році ми провели 1000 ангіографій, 80 кардіографічних операцій. Видаляємо доброякісні пухлини серця, робимо стентування артерій», — акцентував пан Соскида. Крім того, він запевнив, що планів багато — розширення спектра оперативних втручань, надання ургентної кардіохірургічної допомоги, оскільки дуже часто потребується термінова допомога, наприклад, пластика аорти.

Від журналістів також пролунало запитання щодо наповненості кардіодиспансеру, мовляв, хворих багато і доводиться довго чекати черги, аби лягти на лікування. «Ургентних хворих ми госпіталізуємо одразу. Місця є, якщо нема, то їх роблять. Черги в нас для хронічних хворих, їх потоки треба регулювати», — підсумував головний лікар.

Евеліна Гурницька

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат