Новий Кримінально-процесуальний кодекс додасть роботи міліції

Людмила Федоришина 23.11.2012 16:02 ПОДІЇ

Днями набув чинності новий Кримінально-прецесуальний кодекс (КПК). Напередодні го­ловний прокурор області Анатолій Петрфуня, голова апеляційного суду в Закарпатській області Микола Крегул, головний податківець Закарпаття Василь Іванчо, перший заступник начальника УМВС України в Закарпатській області Сергій Росоха торкнулися основних змін, які грядуть із новим кодексом.


Так, за словами Анатолія Петруні, прокурори розглядатимуть справи лише стосовно правоохоронців, працівників суду та чиновників І—ІІІ категорій. Всі інші справи, згідно з КПК, перебуватимуть на розгляді органів внутрішніх справ. Сергій Росоха повідомив, що відтепер у повноваженнях УМВС буде і розгляд службових кримінальних справ, які до цього розглядала прокуратура.

Крім того, таке поняття, як порушення кримінальної справи, взагалі зникає. Натомість будь-яка заява чи повідомлення про злочин громадян будуть внесені в єдиний державний реєстр. За словами прокурора, досі в Закарпатській області з 50 тис. заяв до реєстру про порушення кримінальної справи вводилося лише близько 6 тис. Тепер будуть усі. Щойно заява вноситься до реєстру, розпочинається розгляд справи. У разі, якщо слідство потребує провести дослідчу перевірку, на це воно матиме лише 7 днів. Анатолій Петруня навів приклад, що у Греції дослідча перевірка триває до 30 днів, а в країнах Прибалтики взагалі 1,5 місяця.

Що стосується роботи суду, то, за словами Миколи Крегула, новий КПК посилить судовий контроль за правами та свободами громадян. Крім того, побільшає варіантів запобіжних засобів для підозрюваних у вчиненні злочину. Зокрема до тих, що були (взяття під варту, застава та особисте зобов’язання), додаються домашній арешт та особиста порука. А обирати запобіжний засіб матиме право лише слідчий суддя. Це нова посада, яка спеціально вводиться згідно з Кримінально-процесуальним кодексом.

Згідно з новим КПК скасоване поняття відправлення справи на дорозслідування. Суддя у будь-якому разі повинен буде винести рішення.

Не менш важливою є норма, яка дещо обмежує діяльність адвокатів. Віднині захищати своїх клієнтів мають право лише адвокати, які володіють відповідною ліцензією.
Василь Іванчо повідомив, що в обласній ДПС для якісної та ефективної імплементації норм нового кодексу функціонуватиме спеціалізований моніторинговий центр. Також у межах підготовки до роботи в умовах нового КПК була реорганізована структура податкової міліції. Слідчі підрозділи відтепер зосереджені лише в регіональних (окружних) державних податкових службах, на рівні податкових інспекцій вони ліквідовані. У компетенції податкової перебуватимуть і справи про ухилення від сплати податків, внесків до Пенсійного фонду, незаконний обіг підакцизних товарів, доведення підприємства до банкрутства тощо.

Людмила Федоришина

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат