На Закарпатті свідомо знищують вертолітне об’єднання

Наталія Каралкіна 23.11.2012 16:25 СОЦІО

Заборговані зарплати повернули, хоча подальша доля працівників і будівель невідома.


В Україні вирішили відновити вертольотобудування. Про перспективи прийняття держпрограми підтримки за¬явив нещодавно прем’єр-міністр Микола Азаров. «Нам необхідні вертольоти і для МНС, і для Збройних сил, і для будівництва. Тому назрів час приймати таку програму і в цьому році вона буде прийнята», — цитує офіційний сайт Кабміну. Натомість єдине в Україні державне підприємство «Закарпатське вертолітне виробниче об’єднання», розташоване в смт Дубове Тячівського району, на межі розкрадання і зникнення.

З початку створення у 1987 році вертолітне об’єднання виготовляло авіаційну техніку, її агрегати та комплектуючі. Своєрідний розквіт припав на 70—80-ті роки, коли це було потужне підприємство авіабудівної промисловості з сучасною інфраструктурою. Там випускали високоякісну продукцію і товари широкого вжитку.

Тривалий час «Закарпатське вертолітне виробниче об’єднання» було одним із найбільших у області боржників із виплати заробітної плати, зі сплати податків та зборів. Під час перевірки Управлінням Держгірпромнагляду в Закарпатській області виявлено грубі порушення нормативно-правових актів з охорони праці, що несуть загрозу здоров’ю та життю людей. У чотирнадцяти випадках заборонено експлуатацію обладнання, машин, механізмів, виконання робіт підвищеної небезпеки. До адміністративної відповідальності притягнули трьох посадових осіб.

Повне розкрадання майна тривалий час стримував профспілковий комітет, постійно надсилаючи звернення до адміністрації закладу. У 2011 році розкраданя матеріально-технічної бази припинили, але тільки офіційно. Всупереч директиві Державного концерну «Укроборонпром» з підприємства продовжували вивозити металобрухт. А заборгованість із виплати заробітної плати досягла мільйона гривень.

Станом на 1 лютого 2012 року заборгованість із виплати заробітної плати працівникам становила 492,7 тис. грн., по страхових внесках до Пенсійного фонду — 209,9 тис. грн., з відшкодування пільгових пенсій — 58,9 тис. гривень.

178 працівникам заборгували нараховану в 2011 році довиплату, а 111 звільненим не виплатили 133 тисячі гривень, чим порушили їхні конституційні права.

Із серпня 2011 року підприємство передане до сфери управління Державного концерну «Укроборонпром». З того часу майже ніяких зрушень не відбулося. Офіційне звернення до державного концерну з приводу відновлення роботи на підприємстві Обласна рада оприлюднила навесні цього року.

До редакції газети «РІО» надійшов лист Василя Мадара, голови профспілкового комітету ДП «Закарпатське вертолітне виробниче об’єднання», який пройшов майже всі стадії виробничого процесу. З 1974 року працює на підприємстві учнем слюсаря, слюсарем-інструментальником, майстром цеху, інженером, а нині — начальником відділу кадрів. Очевидець розповідає, що за директорства Дмитра Подольського, якого поважали місцеві мешканці, тут тривав високотехнологічний виробничий процес.

«Близько 5 тисяч мешканців Дубового та навколишніх сіл були забезпечені роботою і пристойною зарплатою, значну увагу приділяли оздоровленню робітників і їхніх сімей, дозвіллю та спорту.

Варто зазначити, що після завершення директорства нині покійного Д. Подольського під керівництвом інших очільників вертолітне об’єднання, яке є державним підприємством, почало занепадати, для чого були об’єктивні та суб’єктивні причини. До перших можна віднести розпад колишнього СРСР, різке скорочення державного фінансування підприємств оборонного комплексу, зменшення числа замовлень і як наслідок — скорочення робочого складу. Але головною причиною, на мою думку, була недолуга фінансово-економічна стратегія новопризначених керівників нашого підприємства.

КЕРІВНИЦТВО ЗМІНИЛИ, АЛЕ НА   ЗВЕРНЕННЯ ПРАЦІВНИКІВ І ДАЛІ НЕ ЗВАЖАЛИ

Згідно з наказом Мінпромполітики України новим виконуючим обов’язки директора призначається А. Шаров, який, будучи першим заступником попереднього директора Козубенка, практично керував підприємством протягом його багатомісячної відсутності в Дубовому. Іншу кандидатуру, яку запропонував трудовий колектив, узагалі не розглядали.

Новопризначений директор Шаров у основу своєї «діяльності» поклав методи роботи попереднього директора, спрямовані на поступове знищення підприємства та масовий продаж металобрухту. Варварським шляхом було ліквідовано котельню, обладнання компресорної дільниці, ремонтно-механічного цеху, розпочато демонтаж металоконструкцій цехів. Усе це відбувалося паралельно з включенням «Закарпатського вертолітного виробничого об’єднання» до складу Державного концерну «Укроборон¬пром», який у той час очолював нинішній міністр оборони України Д. Саламатін.

Усі звернення працівників підприємства до державних структур щодо варварських дій керівництва підприємства, погашення заборгованості з виплати заробітної плати знову залишилися без відповідного реагування.

У травні 2011 року на профспілкових зборах мене було обрано головою профкому об’єднання цього заводу. Добре знаючи ситуацію, яка склалася, заручившись підтримкою людей, я поставив собі за мету припинити знищення підприємства, домагатися відновлення виробництва, погашення зарплатного боргу тощо.

1 червня 2011 року підписали Мирову угоду «Про реструктуризацію заборгованості по заробітній платі перед трудовим колективом ДП «Закарпатське вертолітне виробниче об’єднання». В ній, зокрема, було передбачено, що існуюча заборгованість у сумі майже 700 тис. грн. (станом на 1 травня 2011 року) буде погашена за рахунок коштів від реалізації продукції та інших грошових надходжень протягом одного року. Згідно з затвердженим графіком погашення боргів по зарплаті щомісячно працюючим мало виплачуватися 58 тис. грн.

Зрозуміло, що профспілковий комітет розглядав на своїх засіданнях ситуацію, яка склалася, як кажуть, бив на сполох у всі можливі інстанції щодо дій керівництва об’єднання, невиплати зарплати тощо. Зокрема, інформували владні структури, депутатів різних рівнів, профспілкові органи про те, що на підприємстві відсутня будь-яка програма відновлення виробництва та збереження виробничого потенціалу, вивезення металобрухту ведеться шляхом знищення цілих будівель цехів, стін, вікон, дверей, ці роботи ведуться з грубими порушеннями техніки безпеки.

Всі ці дії здійснювалися під особистим керівництвом двох осіб — виконуючого обов’язки директора А. Шарова, який перебуває на підприємстві лише кілька днів на місяць, та начальника відділу матеріально-технічного постачання Ю. Стрельницького, який паралельно є начальником служби охорони (!). Парадокс та й годі!

У той же час зростає заборгованість по зарплаті. Станом на 1 вересня 2012 року вона становила понад 1 млн. грн., а заборгованість профспілковій організації по зібраних профспілкових внесках — близько 30 тис. грн. Аби приховати реальну грошову заборгованість, адміністрація підприємства подає владним структурам занижені показники заборгованості.

Закарпатською обласною радою профспілок протягом тривалого періоду відслідковувався стан виплати заробітної плати на ДП «Закарпатське вертолітне виробниче об’єднання». Відповідна інформація щоквартально надавалася Федерації профспілок України для розгляду на засіданні президії та звернень до уряду. Щодо значної і тривалої заборгованості з виплати заробітної плати та надання фінансової допомоги підприємству облпрофрадою було відправлено телеграму прем’єр-міністрові М. Азарову.

ЗА МІСЯЦЬ ІЗ ПІДПРИЄМСТВА ВИВЕЗЛИ ПОНАД ДВІ ТОННИ ЧОРНИХ І КОЛЬОРОВИХ МЕТАЛІВ

Адміністрація підприємства проігнорувала звернення профкому щодо укладення колективного договору на 2012 рік, який міг би додатково захистити соціально-економічні права та інтереси працівників.

Аби стати на перешкоді незаконному вивезенню металобрухту, я разом із членами профкому у квітні цього року організував чергування на прохідній підприємства, оскільки згідно з вищезгаданим листом концерну «Укроборон¬пром» списання майна та інших матеріально-технічних цінностей було припинено. Нами встановлено, що всього протягом місяця з території підприємства 9 автомобілями незаконно вивезено 27 тонн чорних і кольорових металів. Крім того, знято та вивезено листовий алюміній із покрівлі філії «Інструментальний завод» площею близько 500 м2 та зі складів матеріально-технічного забезпечення площею понад 1000 м2 ».

З останніх повідомлень, які стосуються підприємства, відомо, що Закарпатська прокуратура з нагляду за додержанням законів у військовій сфері Західного регіону України добилася виконання вимог чинного законодавства щодо повноти і своєчасної виплати заробітної плати на Державному підприємстві «Закарпатське виробниче вертолітне об’єднання» у смт Дубове Тячівського району.

Микола Гуцуляк, прес-секретар прокурора Західного регіону України з нагляду за додержанням законів у військовій сфері, повідомив, що прокуратура вжила заходів щодо погашення заборгованості з виплати заробітної плати на суму 500 тисяч гривень працівникам підприємства оборонно-промислового комплексу.

Навіть не заглиблюючись у деталі та кадрові зміни на підприємстві, зрозуміла його значущість передусім в економічному житті держави. Наш дописувач Василь Мадар наполягає на притягненні до відповідальності керівників, які сприяли знищенню підприємства, незаконному вивезенню металобрухту всупереч директиві Державного концерну «Укроборонпром», допустили заборгованість із виплати заробітної плати на суму понад 1 млн. грн., по профспілкових внесках тощо.

Чимало питань у долі тячівського підприємства державного значення залишаються нез’ясованими. За права працівників вболівають відповідні структури, порушення теж не залишаться непоміченими, але чи вдасться повернути до життя «Закарпатське виробниче вертолітне об’єднання»? Якщо ви маєте власні думки з приводу ситуації на підприємстві, можете надсилати листи на адресу редакції, писати нам на електронну пошту чи на сайт газети «РІО».

Наталія Каралкіна

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат