Сніданок для відмінника. Поради дієтолога

admin 19.11.2012 19:05 ЗДОРОВ'Я

Бачити своїх дітей здоровими й успішними в навчанні прагнуть більшість батьків: після школи, діти вивчають іноземні мови, відвідують спортивні секції, грають на музичних інструментах, малюють, співають, танцюють.

Інформаційні та психоемоційні навантаження, які витримує школяр, вимагають якісного харчового забезпечення. Тим не менше, майже кожна восьма дитина йде до школи, не поснідавши.

Від того, чим снідає дитина, залежить її здатність зосереджуватися, сприймати, запам’ятовувати інформацію та приймати правильні рішення. Чим нагодувати та що покласти із собою у рюкзак, щоб було і смачно, і корисно, і економно?

Чому сніданок важливий?

Ранковий підйом, збори до школи, уроки – це щоденний стрес для організму дитини. І якщо вона не встигла поснідати, або обмежилась лише чаєм, дуже швидко дасться взнаки дефіцит енергії, що виявлятиметься важкістю сприймання матеріалу, дратівливістю, сонливістю, відчуттям голоду.

Це може призвести до агресивної поведінки та неприємностей у школі. У дітей, яких не привчили снідати, сповільнюється обмін речовин, що може спричинити поступове збільшення маси тіла та порушити обмін речовин у майбутньому.

Численні дослідження свідчать, що діти, які повноцінно снідають, мають кращі показники в успішності та краще здають тести.

Що давати?

Після нічного сну мозок відчуває нестачу енергії, а головним її джерелом є глюкоза. Але це зовсім не означає, що дитині зранку потрібно давати солодощі. Скоріше навпаки: це мають бути повільні вуглеводи, які, поступово засвоюючись, забезпечуватимуть стабільний рівень енергії.

Чудо-каша та супер-омлет для розуму та кмітливості

Найкращим вибором для сніданку є каша. І саме каша з цілої крупи, а не мюслі, кранчі чи готові сніданки, в яких багато цукру.

Готувати її можна звечора: залити крупу окропом, укутати і залишити на ніч, а вранці лише трохи присолити та проварити до готовності.

Щоб каша була і смачною, і по максимуму корисною, її потрібно доповнити ягодами (можна мороженими – малиною, смородиною, чорницею), фруктами (шматочками банану, печеним яблуком), подрібненими горіхами, та 1 кофейною ложечкою насіння льону.

Для солодкості можна додати трохи цукру або меду (якщо у дитини немає алергії на мед).
Але це ще не все.

Окрім якісних вуглеводів, сніданок має містити амінокислоти та жири, які покращують когнітивні функції: уважність, пам’ять та швидкість сприйняття інформації.

Цими речовинами дуже багаті яйця, молочні продукти. Тому пару ложок натурального йогурту нормальної жирності, білий м’який сир, варені яйця або омлет забезпечать вашій дитині можливість якісно сприймати шкільний матеріал.

А якщо не хоче снідати?

Часто ж реальна картина далека від ідеалу – дитина важко прокидається та навідріз відмовляється від будь-якого сніданку, незважаючи на вмовляння та погрози.

Є декілька способів протидії цьому.

1. Вкладайте дитину раніше спати. На жаль, сон сучасного школяра дуже часто є недостатнім: діти допізна засиджуються над виконанням домашніх завдань, біля комп’ютера та телевізора, а вранці прокидаються невиспаними та з поганим настроєм.

2. Будіть дитину на 15-20 хвилин раніше, щоб вона без страху спізнитися до школи встигла поснідати.

3. Гарно та яскраво сервіруйте стіл.

4. Снідайте разом зі своєю дитиною. Діти наслідують поведінку дорослих, тому, якщо вони не бачать, що їхні батьки снідають, вони підсвідомо відмовлятимуться від сніданку.

Що дати із собою в школу?

За складом майже те саме, що було на сніданок, але у більш компактному вигляді – сандвіч.

До вибору хліба поставитись треба відповідально: білий хліб даватиме швидкий підйом енергії, після якого (20-30 хв) наступить її спад, що проявиться у сонливості та зниженню концентрації уваги. Зерновий або висівковий хліб забезпечуватимуть поступлення енергії стабільно.
Між шматочками хліба можна вкласти тонкий шматок відвареного м’яса (індички, курки, телятини), твердого сиру та квашеного огірка. Щоб сандвіч у рюкзаку не розкришився, потрібно впакувати його у пластмасовий контейнер.

Але всі діти люблять солодощі, тому солодке яблуко чи груша, або невеликий банан дадуть миттєве поступлення глюкози у мозок.

Не забудьте про пляшечку. Мозок різко реагує на недостачу води – з’являються втома, головний біль, слабкість. Тому у пакет чи полотняний мішечок з контейнером та фруктом обов’язково покладіть воду. Якщо дитина не любить воду, замініть її ледь підсолодженим узваром або компотом, або рідким фруктово-ягідним киселем домашнього приготування.

На останок – декілька рецептів для урізноманітнення ранкового меню вашої чудових діток.

Сирна запіканка "Веселий ранок"
Пачка 9-15 % білого сиру
2 яйця
1 повна столова ложка манної крупи
Морожені ягоди (чорниці, малина, вишні)
1 столова ложка дрібно натертої моркви
1 повна столова ложка цукру

Готувати звечора. Сир змішати з манною крупою, додати дрібно натерту моркву. Білки відділити від жовтків. Жовтки збити до густої піни з цукром, білки – з дрібною солі. Всі складники змішати, вилити у змащену олією та посипану сухарями роз’ємну форму, поставити у нагріту до 180 градусів духовку та випікати до появи золотистої кірки (майже 1 годину).

Охолодити. Вранці відрізати шматочок, полити сметаною і з любов’ю та усмішкою подати до столу.

Запіканка містить повноцінні білки, корисні жири та холін для живлення мозку (яйця, сир), клітковину та пектин (морква, ягоди), кальцій, вітаміни (С, А, Д, групи В, каротин, лютеїн, зеоксантин). Сприяє покращенню зору, якісному формуванню кісток.

Смузі "Для відмінника"

Склянку натурального йогурту
2 грецьких горіха
1 кофейну ложечку насіння льону
1 столову ложку мороженої чорниці
1 чайна ложка меду або цукру
¼ пачки м’якого білого сиру 9 -15 % жирності

Складники збити у блендері. Подавати із тостами із висівкового хліба, або налисниками, або сухими хлібцями. Доповнити чашкою какао з молоком.

Ця смачна сирна паста багата білком та кальцієм, молочним жиром та молочним цукром, які покращують увагу та швидкість реакції, позитивно впливають на розвиток всіх органів тіла.

"Ласощами, печивом і цукерками не можна виростити з дітей здорових людей. Подібно тілесної їжі, духовна теж повинна бути простою і поживною". Ці слова належать композитору Роберту Шуману.

Інвестиції у здоров’я та навчання своїх дітей – найвигідніші. Тому стан їхнього здоров’я як сьогодні, так і у майбутньому, дуже залежить від нас, батьків. Їхнє дитинство скороминуче. Ловімо кожну мить спілкування з ними!

Українська правда. Життя

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат