На Закарпатті посварилися адвокати

admin 10.10.2012 11:10 ПОДІЇ

В адвокатському середовищі Закарпаття – скандал. Суть його, кажучи простими словами, в тому, що невелика кількість представників цієї професії з певних причин висловила «фе» усій спільноті і вирішила відокремитися. Та зробила це, як стверджує протилежна сторона, дуже емоційно, порушуючи чинне законодавство та переступаючи через морально-етичні принципи. Після цього у ряді ЗМІ з’явилася інформація так званих «відокремлеників», яка, за словами інших, абсолютно не відповідає дійсності. У прес-центрі «Закарпаття» вони розставили всі крапки над «І».

Він розповів, що все почалося 6 жовтня під час проведення установчоїконференції. На захід були запрошені делегати, яких попередньо обрали від кожного району області за квотою «один від п’яти». У залі зібралося 94 делегати (із 97 запрошених), а також понад 50 адвокатів, що не були делегатами. «Та у якийсь момент деякі адвокати, у тому числі і ті, що були делегатами (Лариса Герасько, Ольга Машкаринець) почали поводити себе, м’яко кажучи, досить дивно: тупати ногами, кричати про нелегітимність зібрання і демонстративно покинули залу», – розповів Олексій Фазекош. За його словами, не можна стверджувати про нелегітимність проведеної установчої конференції, адже і дату її проведення, і місце, і порядок підготовки визначено Закарпатською обласною кваліфікаційно-дисциплінарною комісією адвокатури, яка діяла в межах своїх повноважень.


Учасники прес-конференції заявили: все, що відбулося і відбувається – спланована акція з метою недопущення так званих «непотрібних» делегатів на з'їзд у Київ, де 17 листопада зберуться представники адвокатури з усієї України. Про це свідчить і той факт, що інформація про так звану альтернативну конференцію поширилася іще 4 жовтня, у той час як 6 жовтня це намагалися видати за імпровізацію. Уже тоді, 4 жовтня, було відомо, де саме відбудеться захід (на пл.Народній, 5) і хто братиме у ньому участь.


За словами Олексія Фазекоша, спричинено це тим, що представники Закарпаття (а також Києва, Харкова та Донецька) мають власне бачення і відмінну позицію від точки зору Вищої кваліфікаційної комісії, а тому «не вигідні». «Вищій комісії неугодні адвокати, які не хочуть бути прислужниками цього складу комісії, яка перетворилася по суті у каральний орган, яка сповідує махрово-нігілістичне бачення закону», – заявили учасники прес-конференції.



«Ми маємо говорити виключно у юридичній площині, а не, як наші опоненти, займатися демагогією. Було рішення КДКА, визначена дата, повноважність, законність, обгрунтованість, дотримання процедури підтверджено декількома судовими рішеннями, які є чинними. Тому будь-які розмови про те, що наша конференція проводилася незаконно, не є правдивою. Якщо вони не згідні, хай ідуть в суд. Є рішення, де чітко вказано, що ми діяли у правовому колі і законно», – наголосив він.


Лемеш Микола, адвокат з Ужгорода, називає все, що відбулося, «не тільки юридичниим нонсенсом, а й логічним абсурдом». «Як 30 осіб, переважна більшість яких з Ужгорода і не представляють усю спільноту адвокатів Закарпаття, можуть збиратися на якусь альтернативну конференцію? У нас же у органах адвокатського самоврядування зараз представлені усі райони області. Більше того, у нашому складі – 4 заслужених юристи України і багато відомих адвокатів, серед яких є колишні голови судів», – наголошує він.


Член Ради адвокатів Закарпатської області Нінель Масяк зазначила: «Надалі це питання буде піднято в прокуратурі Закарпатської області.   Мої колеги намагалися ламати двері, забуваючи про те, що право — це, в першу чергу, культура. Прояви, відверто кажучи, хуліганських дій, не прикрашають деяких наших колег, які грубо намагалися її зірвати, порушуючи норми моралі та адвокатської етики», – стверджує вона.


Самі ж збори, на думку пані Нінель, були проведені на високому демократичному рівні, адже, як   свідчить протокол, були обрані у органи самоврядування не тільки делегати конференції, а і особи, які прийшли і, не порушуючи порядок проведення конференції, брали участь. Зокрема це Ярослав Зейкан, Лариса Жук. «Це свідчить про те, що інформація, яку поширила група адвокатів, котра провела так звані альтернативні збори, абсолютно не відповідає дійсності, адже вони наголошували, що ми обирали лише тих, що були зареєстровані», –   зазначила адвокат.


Завідувач кафедри цивільного права ЗакДУ Хома Олексик висловив своє обурення з приводу того, що відбулося: «Мені ганьба за безкультур’я адвокатів області. У народі завжди формувалися традиції (на логіці, потребах людей), але вони завжди мали мораль і культуру. А нині закарпатську адвокатуру виставили на посміховище. Цей прецедент — ганьба. З цим треба   боротися. І адвокатам області треба об’єднатися, аби показати приклад культури».


Правозахисник із 40-річним досвідом Василь Кошеля, у свою чергу, відзначив, що «всяке бувало у житті», але зараз ситуація взагалі неординарна. «Були як світлі, так і чорні дні. Було таке, коли позбавляли адвокатських свідоцтв лише за те, що мали свою думку та підхід. Та мене дивує сьогоднішня поведінка моїх колег. Де адвокатська етика? Адвокат повинен бути взірцем поведінки для інших! Те, що сталося, мене жахає. Яка у цьому причина? Дехто хоче будь-яким шляхом, правильним чи ні, дотягтися до «корита» для того, аби управляти адвокатами. Дехто собі вирішив, що він є світилом адвокатури, що може вчиняти деякі дії, які йому вигідні».


Наприкінці Олексій Фазекош відповів на закиди опонентів з приводу, нібито він не має права займатися адвокатською діяльністю. «Мене звинувачують, що я не маю права займатися адвокатською діяльністю. Справа в тому, що я знаходжуся в давньому і серйозному конфлікті з головою Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури при Кабінеті міністрів Володимиром Висоцьким. Він, не маючи особової справи, виходячи за межі своїх повноважень, стверджує, нібито закарпатська КДКА не мала права видавати мені свідоцтво. Але законність здійснення мною адвокатської діяльності підтверджена рядом судових рішень», – сказав адвокат і продемонстрував оригінали документів.   «На мій захист став депутатський корпус Закарпатської обласної ради, були три звернення відносно протиправних дій Володимира Висоцького відносно мене і навіть народний депутат України Віталій Курило звернувся до прем’єр-міністра України з цього приводу. Так що це питання закрите, і взагалі тут одні інсинуації, які не мають жодного правового підгрунтя. Крім того, хотів би повідомити, що ми, делегати установчого з’їзду адвокатів України – Петро Немеш, Олексій Фазекош, Нінель Масяк – звернулися до Вищої ради юстиції з питанням дати рішучу правову оцінку діям та позиції їхнього члена Володимира Висоцького, яку направити на установчий з’їзд адвокатів України», – пояснив він.


Резюмуючи сказане, Олексій Фазекош наголосив, що «Ми маємо справу з групою самозванців, які привласнили собі функції керівників адвокатського самоврядування на Закарпатті. І хочуть незаконно поїхати на з’їзд. А ті органи, які будуть реєструвати, безперечно зареєструють ту КДКА і раду, що обрана законно. І, повірте, найближчими днями ми розпочнемо роботу. Нові органи адвокатського самоврядування на Закарпатті обрані в законний спосіб. Ми не дозволимо нікому втручатися в діяльність адвокатури Закарпаття, тим паче якимось клеркам з ВКК. А ті адвокати, які зраджують патріотичним інтересам адвокатської спільноти нашого краю, буквально впродовж тижня переконаються, що їх потуги марні».

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат