Балогу затиснули в лещата

Відділ політики 10.08.2012 17:56 ПОЛІТИКА

Цього тижня в інформаційному полі було забагато Балоги.

Спочатку він дав інтерв’ю газеті «Комерсант-Україна». Так, відповідаючи на запитання, чи погоджував він із президентом свою відпустку й балотування, Балога сказав: «Само собою, і вже давно». Відповідаючи на запитання, чому він не піде у відставку, щоб дати можливість повноправному міністрові керувати роботою відомства у складний період через сезон пожеж, Балога сказав: «Президент може ухвалити рішення щодо моєї відставки й призначити нового міністра хоч сьогодні, й неважливо, у відпустці я чи ні». (Зазначимо, що для Балоги міністерство вже закрите. Як доказ — на пожежі під Херсоном замість Балоги виїхав Азаров, хоча в таких випадках міністрів відкликають із відпусток).

Балога також зазначив, що «не у всьому» підтримує соціально-економічну політику влади. На репліку, чи не здається йому дивним, що діючий член уряду висловлює певне невдоволення роботою Кабінету Міністрів, Балога сказав: «Хіба це критика? Це побажання того, щоб люди ставилися позитивно й до діючого президента, і до уряду незалежно від того, на заході вони живуть або на сході. Тож я не критикую».

Відповідаючи на запитання, з ким «Єдиний центр» точно не має наміру співробітничати в парламенті, Балога сказав: «Однозначно, що у фракції партії «Батьківщина» я працювати не буду. Навіть без Юлії Тимошенко, у нинішньому її вигляді». Він також зізнався, що навряд чи піде з парламенту у виконавчу владу. «Шанси мінімальні», — сказав він.

Якщо проаналізувати відповіді Балоги, то стає зрозумілим, що він затиснутий у лещата. Відкрито йти проти президента Януковича він боїться, а оголошувати себе членом команди влади також не хоче. Тим самим він укотре намагається обдурити тих, хто його пригрів при кориті. Як повідомили наші джерела в уряді, більше ніхто не має наміру цяцькатися з Балогою. Як доказ — почалася потужна перевірка фінансової діяльності Міністерства з надзвичайних ситуацій, яке поки що Балога очолює. Розповідають про те, що вже є перші результати перевірки і скарбник Балоги при міністерстві Улинець уже втік до Ізраїлю. Наступний крок цілком зрозумілий — Балогу відкличуть із відпустки, яку він узяв на час виборів, і змусять відповідати за «діяльність» у міністерстві.

Для Балоги залишиться два виходи: йти у відкриту опозицію до влади і вдати з себе опального чиновника, ображеного владою, або падати на коліна і публічно оголосити про лояльність до партії влади. При першому варіанті Балозі не лише нагадають міністерську «роботу», а й відкриють теки з документами, які СБУ та міліція давно активно збирали, щоб тримати завидівського завгоспа приструненим.

А щодо другого варіанта, то плазуванню вже ніхто не повірить. Балозі давали шанс довести свою лояльність тим, щоб злити свій «ЄЦ» із Партією регіонів. Більше жодних шансів. Таким чином, Балога приречений. Більше того, навряд чи Балога залишиться кандидатом у нардепи в Мукачівському окрузі й дуже висока вірогідність того, що і він подасться до Ізраїлю або якоїсь іншої країни за притулком. Як доказ, реєстрація по Мукачівському округу соратника Балоги, мера Мукачева Лендєла. Очевидно, що Лендєла в останній момент зареєстрували як запасний варіант — якщо Балогу знімуть із перегонів, то щоб у нардепи хтось потрапив із його найближчого оточення. З «падінням» Балоги-головного неважко спрогнозувати падіння всієї «барвівської» імперії. Самі балогівці ще намагаються якось доводити свою важливість. Навіть замовляють соціологічні опитування у компанії GfK Ukraine і демонструють усім, що вони тут кращі й переможуть у всіх округах. І ще кажуть, що переможуть ті, кого вони не висували від партії, а просто будуть підтримувати на виборах. При цьому цифри, які вони наводять як результати опитування, просто вражаючі: балогівські кандидати удвічі краще впізнавані й за них проголосує удвічі більше закарпатців, ніж за альтернативних кандидатів від тої ж таки Партії регіонів.

«Персональна підтримка В. Балоги додасть істотної переваги кандидатам у вказаних округах. Цим зможуть скористатися на свою користь ті кандидати, хто йде з В. Балогою в одній виборчій команді. Авторитет цього політика є значним електоральним ресурсом для виборчих перегонів на Закарпатті», — немов під диктовку в патетичному екстазі каже керівник проекту опитування І. Волосевич.

Насправді ж не все так весело для Балог. Щедра роздача подарунків, яку вони проводили у своїх потенційних округах, закінчилася. З початком виборчої кампанії за подарунками у вигляді телевізорів, спортивного інвентарю чи навіть стипендій уже прискіпливо спостерігатимуть відповідні органи. Ще прискіпливіше будуть ці органи спостерігати за звичайними конвертами з відповідними сумами. А власне конверти і були тією зброєю, якою вигравали балогівці минулі вибори в місцеві ради. А от переконувати виборця програмними аргументами у балогівців не вистачить інтелекту. А щодо соціологічних опитувань, то з кожним днем їх буде дедалі більше і більше. Невже балогівці дійсно думають, що якщо вони десь напишуть, що їх підтримує чи не кожен закарпатець, то всі повинні в це вірити?

Ну і нарешті про кандидатів. Багато говорилося про те, що Балога з командою поділять округи з місцевими «регіоналами». Потім Балога сам заявив, що не має наміру ні з ким нічого ділити і виставить кандидатів на всі округи по Закарпаттю. Навіть щось не добре сказав про заступника губернатора Івана Бушка. І ось пройшли з’їзди, партії оприлюднили списки і висунули своїх мажоритарників. «Єдиний центр» спромігся висунути лише 4 кандидатів по Закарпаттю, з яких три рідні брати Балоги і один двоюрідний Петьовка. А от Партія регіонів, як і обіцяла після сварки з Балогою, висунула кандидатів у всіх шести округах.

Прокоментувати ситуацію, що склалася, ми попросили «віце-губернатора» Закарпаття, голову фракції Партії регіонів у Закарпатській обласній раді, кандидата в депутати по мажоритарному округу по № 73, Івана Бушка.

— Ще кілька місяців тому в області активно ширилися чутки про розподіл округів між Партією регіонів та «Єдиним центром». Натомість днями у ЦВК обидві політичні сили зареєстрували своїх кандидатів незалежно одна від одної.

— Як я і казав раніше, ми висунули своїх кандидатів у всіх 6 мажоритарних округах. І у всіх розраховуємо на перемогу.

— І в Мукачівському окрузі?

— І в Мукачівському. Розроблена спеціальна стратегія, яка, як ми вважаємо, дасть нам можливість перемогти і в цьому окрузі.

— Але там проти В’ячеслава Шутка балотується Віктор Балога. Чи не боїтеся, що молодому політикові від Партії регіонів протистоїть така відома фігура?

— А чого боятися? Дії Віктора Балоги відомі й прогнозовані. Зрештою, він що, чупакабра, щоб його боятися? Якщо чесно, то я не думаю, що хоча би хтось із братів зможе пройти в парламент.

— І Віктор?

— І Віктор. Я думаю, він зніме свою кандидатуру і повернеться на роботу в міністерство. Таке в мене передчуття. Та й виходу в нього немає. Інакше пророцтво пана Медведчука почне справджуватися.

— Як, на вашу думку, пройдуть вибори? Чи не трапиться повторення 2010 року, коли масово скуповували голоси виборців?

— Цього не буде. І наші опоненти знають про це, тому і розкидуються подарунками наліво і направо. Президент поставив завдання: вибори в Україні повинні пройти чесно. І саме так вони пройдуть, можете бути в цьому впевнені. Для вирішення цього завдання буде задіяний весь адміністративний ресурс, усі «силові» відомства.

— Не секрет, що на ці вибори «Єдиний центр» не піде «списочним» складом. За яку партію будуть голосувати її прихильники?

— Думаю, що будуть голосувати за Партію регіонів.

— Чому?

— А може бути інакше? Чинний міністр буде закликати голосувати проти партії влади? Я вважаю так: якщо ти не погоджуєшся з політикою чинного президента, якщо в тебе інше бачення розвитку країни — заяви про це прямо і йди в опозицію. Май повагу до себе і не дури оточуючих. А намагатися всидіти одразу на двох стільцях — «я ніби ваш, але при цьому сам по собі» — позиція боягуза, чим би вона не була вмотивована. Тому я повторюся: голосувати, на мою думку, будуть за Партію регіонів.

— А що можете сказати про інші політичні сили?

— Знаю, що в області набирає популярності партія «УДАР», знаю, що в деяких районах позиції Об’єднаної опозиції сильніші, ніж у регіоналів. Це нормальна політична конкуренція, боротьба поглядів на розвиток країни і вирішення проблем. Я вважаю це нормальним. Головне, щоб ці партії виражали інтереси населення, а не однієї групки нуворишів.

Звичайно, ми будемо старатися завоювати якомога більше голосів виборців, адже розраховуємо на перемогу. Але у будь-якому випадку на старті передвиборної кампанії я хотів би побажати всім своїм колегам успіхів та чесних виборів. А хто з нас кращий — вирішать виборці.

МАНЕВРИ

Ну і нарешті ще кілька новин із кандидатами. Кандидатом по 69-му одномандатному виборчому округу з центром у Мукачеві висунуто голову управи Закарпатського крайового культурно-освітнього товариства «Просвіта» Павла Федаку. На запитання кореспондента, чим було зумовлене рішення балотуватися саме по Мукачівському округу, де беззаперечним фаворитом є Віктор Балога, Павло Федака відповів: «Не такий страшний чорт, як його малюють. Так, у Балоги найвищий рейтинг в окрузі, але й антирейтинг у нього зашкалює. Переважна більшість мукачівців тихо ненавидять цю сімейку і воліють узагалі не йти на вибори. Але якщо з’явиться кандитат, який назве речі своїми іменами і запропонує спільними зусиллями виступити проти узурпації влади в одних руках, то він має добрі шанси на перемогу». Десь так воно і є. Щоправда, ситуація в цьому окрузі дійсно може загостритися, бо, як ми писали вище, дуже мала вірогідність того, що Балога-старший добуде кандидатом до початку виборів. У цьому випадку навіть важко спрогнозувати, хто тут переможе.

Ну і ще. Балогівський «Єдиний центр» не висував кандидатів по Ужгородському округу і округу з центром у Сваляві, однак Балога на своїй сторінці у Facebook патетично заявив, що в Ужгороді буде підтримувати лікаря Смоланку, а у верховинських районах екс-ректора Вегеша. Тим самим він лише підставив цих кандидатів. А окрім них ще й опозиційних кандидатів. По Ужгороду Балозі було би легше фінансувати лише гумориста Чучку, а тепер ще й доведеться витрачатися на Смоланку. І це для того, щоб ближче до виборів одного з них просто змусити знятися на користь іншого. Тобто, кинути. Гуморист змириться. Сам кидав. А от як проковтне «кидалово» лікар? Невже факт того, що обласний пологовий будинок Балога віддав під нейрохірургію Смоланці, так зв’язав лікаря, що він погодився на передвиборні афери глави мукачівського клану? І невже Балога думає, що ужгородці настільки примітивні, що будуть голосувати за гумористів та лікарів, а не тих, хто має досвід у політиці й знається на ній?

Відділ політики

ТЕГИ : віктор балога

Коментарі :


10.08.2012 22:46 ddd

ddd


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат