Закарпатські політологи   попереджають про маніпуляції   результатами соцопитувань

10.08.2012 16:10 ПОЛІТИКА

Офіційно стартувала передвиборна кампанія, відтак зростає інтерес до соціологічних досліджень. Перші опитування стосовно мажоритарників ми побачимо вже за кілька тижнів. Про це йшлося під час прес-конференції у прес-центрі «Закарпаття».

Так, соціолог Віктор Пащенко вважає, що повернення мажоритарної системи спричинює більшу активність на місцевому рівні й інтерес до результатів опитувань. Мажоритарники менш «засвічені» порівняно з партіями, рейтинги яких постійно відслідковуються. Він наголосив, що дії, скажімо, Об’єднаної опозиції, яка домовлялася зі «Свободою» про висунення, а також між Об’єднаною опозицією і партією «УДАР», які домовлялися не перешкоджати одна одній й знімати кандидатури на чиюсь користь, залежатимуть, зокрема, і від соцопитувань.

Водночас слід пам’ятати, що разом із активним оприлюдненням соціологічних даних, яке розпочнеться восени, буде і чимало маніпуляцій ними. Довіряти чи ні тому або іншому соціологові — вирішувати доведеться особисто кожному свідомому виборцеві.

Соціолог Павло Білак вважає, що жодне соціологічне дослідження не може гарантувати абсолютно точного й однозначного висновку, а маніпуляції не стануть для виборців визначальними і суттєво не вплинуть на їхні рішення. Але не варто недооцінювати значення досліджень, коли кілька кандидатів балансують на межі прохідності. У таких випадках соцдослідження, які показують, що кандидат є прохідним, стимулює людей підтримати його.

Олександр Пєлін, який очолює Закарпатський осередок Асоціації соціологів України і проводить соціологічні дослідження із 1989 року, зазначив, що цього року, починаючи з березня, майже всі політичні сили зверталися до послуг соціологів. Він наголосив, що соціологи працюють на певні політичні сили, а тому зацікавлені прикрашати їхні результати. Натомість кафедра суспільних наук УжНУ, яку він представляє, працює тільки на науку і освіту, а тому має право перевіряти і робити критичні зауваження дослідженням, які з’являються. «Ми є стабільною інституцією, яка дорожить репутацією, має дві лабораторії: соціально-політичну і психологічну, п’ять аспірантів мають право проводити дослідження. Наші студенти довели, що вони добре працюють. Якщо в результаті з’являються похибки, то це через недосвідченість, а не недобросовісність. Часто ми проводимо паралельні дослідження, незалежно від політичних замовлень, тобто виконуємо контролюючу функцію. Тепер теж будемо проводити моніторинг за якістю кампанії і обов’язково оприлюднюватимемо результати», — сказав Олександр Пєлін.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат