Євро-2012 ми вже програли

15.06.2012 18:09 ПОЛІТИКА

Коли чотири роки тому Україна разом із Польщею виграла право проведення головного континентального футбольного чемпіонату, ми раділи. Раділи, бо сподівалися, що за ці чотири роки підготовки до Євро-2012 у нас нарешті з’являться сучасні автомагістралі, буде розвинена транспортна система з сучасними вокзалами, аеропортами, парківками, заправками тощо. Сподівалися на реконструкцію історичних частин міст, на розвинену систему комунальних та побутових послуг. А ще ми сподівалися, що Європа дізнається, яка в нас чудова країна, і ми добряче заробимо на туризмі.


Минули 4 роки. Чемпіонат почався. Віце-прем’єр — міністр інфраструктури України Борис Колесников, який фактично очолював штаб підготовки до Євро-2012 і був головним куратором від влади, озвучив суму витрат держбюджету на Євро-2012. За словами чиновника, загальний обсяг витрат на проведення чемпіонату Євро-2012 із українського боку склав 5,5 млрд. доларів. Тобто майже 50 мільярдів народних гривень. «Спортивна складова — це 800 мільйонів доларів. Зокрема, будівництво стадіону в Києві — 550 мільйонів, львівського стадіону — 200 мільйонів, ще 50 мільйонів було виділено на харківський стадіон», — зазначив Колесников.

За його словами, близько 4,5 млрд. доларів було виділено на будівництво аеропортів та інших об’єктів інфраструктури. Обсяг витрат на обслуговуючий персонал склав 55 млн. доларів.

Це офіційні цифри від офіційного чиновника. Чи можливо зараз перевірити, скільки з цих коштів було дійсно вкладено в будівництво та реконструкцію, а скільки з них банально вкрадено? Про те, як проводилися тендери на проведення робіт, усі добре знають. Навіть Львівський стадіон та львівські дороги робилися донецькими фірмами, які близькі до того ж таки Колесникова. Якщо зважити на те, що в нас чиновники взагалі нічого не роблять без того, щоб на цьому нажитися, то з суми 50 мільярдів гривень щонайменше 5 мільярдів осіли у приватних кишенях.

Про тотальну корупцію під час підготовки до Євро говорили навіть європейці. «Під час підготовки до Чемпіонату Європи з футболу в Україні розквітла корупція». Про це пише у блозі на сайті Financial Times експерт Ендрю Вілсон. Подушове ВВП
в Україні — 7200 доларів на рік, але на Євро-2012 вже витрачено більше, ніж британцями на Олімпіаду в Лондоні. «З чуток, відкати на більшості проектів складають до 40 %», — мовиться у статті. «Україна завжди була олігархічною державою, а тепер часто нагадує мафіозну», — стверджує Вілсон, згадуючи про рейдерство і непомірно завищені ціни на готельні номери.

А ЩО ЗАРОБИМО?

Якщо ми вже говоримо про витрати, то відповідно хочеться знати, що ми заробимо від Євро-2012. І мова не про те, що наші рагулі намагаються скористатися моментом і піднімають у десятки разів ціни в готелях та ресторанах. Мова про реальні офіційні заробітки, на які сподівається влада. Зокрема, Національний банк прогнозує приплив близько 1 млрд. доларів у ході Чемпіонату Європи з футболу. Про це повідомив директор департаменту з управління валютним резервом і здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвіст. «Безумовно, курс національної валюти залежить від платіжного балансу. За нашим прогнозом, Євро (ЧЄ-2012) дасть нам до 1 млрд. доларів додаткових надходжень і це позитивно вплине на наш платіжний баланс», — сказав він.

Про те, що ми заробимо на Євро-2012 один мільярд доларів, говорили й інші чиновники. Тобто заробимо ми вп’ятеро менше, ніж вклали. Така от арифметика. Але влада вважає, що Євро-2012 дасть стимул до активізації туристичного припливу і після змагань. Тобто дуже важливо створити позитивний імідж нашої держави і показати себе привабливими для туристів. А туристи задоволені далеко не всі. Варто згадати табір для шведських фанатів на Трухановому острові в Києві зі страшними наметами, душовими та туалетами типу «дірка в підлозі». І все це «добро» за 400 грн. за ніч. А деяким туристам узагалі не поталанило, бо багато хто взагалі не знайшов готелі та кемпінги, за які заплатили чималі гроші. Тобто готелі існували лише віртуально в Інтернеті. Ще напередодні чемпіонату тисячі закордонних уболівальників масово позбувалися раніше куплених квитків на матчі Євро-2012. І не дивно, що на стадіонах у Донецьку та Харкові трибуни не заповнені (в Донецьку на першому ж матчі вільними були понад 4 тисячі місць) і це при тому, що задовго до початку чемпіонату було оголошено, що квитки всі розкуплені. Судячи з повідомлень, найпозитивніші враження в закордонних вболівальників лише від Львова.

Тим не менше. Близько 60 % українців вірять у те, що країна успішно впорається з проведенням Чемпіонату Європи з футболу. Про це свідчать результати опитування, проведеного групою компаній Research & Branding Group. Ми залишаємося оптимістами.

ТЕГИ : євро-2012

Коментарі :


17.06.2012 17:40 васман

а чому автор   боїться поставити свій підпис під цим "плачем єремії"


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат