Нарізка округів. Балогу жорстко кинули

Відділ політики 11.05.2012 21:20 ПОЛІТИКА

Ми повідомляли про те, що балогівці намагалися протягнути свій проект нарізки округів на найближчих виборах до парламенту. Більше того, балогівці були настільки впевнені в тому, що пройде саме їхній проект, а не той, який подала влада від «регіоналів», що вже активно задобрювали мешканців районів під своїх потенційних кандидатів.

Як виявилося, округи були нарізані зовсім не так, як того бажали Балога та його соратники. Це був шок для самих балогівців і навіть активіст балогівського «Єдиного центру» Володимир Чубірко провів протестну прес-конференцію разом із опозиціонером від Яценюка Лунченком. Крен «ЄЦу» в бік опозиції свідчить про те, що влада перестала вірити Балозі й уже зовсім скоро йому доведеться попрощатися з хлібною посадою міністра МНС. Єдиний вихід для Балог — ліпити з себе ображених і брати на озброєння опозиційні лозунги. Але в опозиційність Балог вже не будуть вірити самі закарпатці. Якщо ж Балога має намір зберегти свій бізнес і чиновницький статус, то йому доведеться відмовитися від балотування у Верховну Раду. Як відомо, президент наказав усім представникам виконавчої влади відмовитися від балотування і непослух Балоги може йому дорого коштувати.

Як повідомили нашому виданню джерела у штабі «ЄЦ», там дійсно переполох. Балога-старший і досі не визначився, чи йти йому в нардепи. Головний президентський адміністратор Льовочкін почав тиск на Балогу, переконуючи останнього відмовитися від балотування. Льовочкін особисто відповідає перед президентом за те, щоб ніхто з чиновників виконавчої влади не смів сунутися в нардепи. У штабі «ЄЦ» кажуть, що не виключений варіант, коли Віктор Балога, щоб уберегтися від гніву з центру, ризикне виставити на вибори по рідній Мукачівщині замість себе свого сина. Мовляв, «Балога» — це як бренд і виборцям усе одно, за кого з Балог голосувати.

Насправді, такий варіант можливий, але навряд чи виграшний для братів із Завидова. Вони хоч і проводять соціологічні опитування регулярно і бачать, що стоять високо в рейтингу, але їх має насторожувати те, що величезна кількість опитаних «ще не визначилися». І це потужний резерв для будь-якого кандидата. Крім іншого, Балогам уже давно час зробити не рейтингове опитування, а опитування «довіри-недовіри» і тоді вони зрозуміють, що навіть на рідній Мукачівщині з довірою до них не все добре. Якщо по округу № 69 (Мукачево, Мукачівський район і частина Берегівського району) буде виставлено кандидатуру впізнаваної особистості, то навіть Вікторові Балозі з його переконаннями, що електорат на вотчині достатньо підгодований, буде вкрай важко.

В оточенні Балог також жваво обговорюється доцільність балотування Балоги-молодшого. Наразі Іван займає посаду голови облради і має доволі потужні важелі впливу. Братам посада голови облради може бути більш потрібною в певних ситуаціях, ніж одне з 450 крісел у Верховній Раді. Крім того, Іванові був підготовлений для балотування округ № 73 (Берегово і частина Берегівського району, частина Іршавського району та Виноградівщина), а саме по цьому округу має намір балотуватися доволі потужна фігура в закарпатському політикумі — заступник губернатора Іван Бушко, тому прохідним для Івана Балоги цей округ вважати не можна.

А от кого Балогам точно треба прилаштувати в нардепи, так це Павла. Павла Балогу будуть штовхати по округу № 71, до якого входять Хуст і Хустський район, а також частина Іршавщини та Тячівщини. Тобто там, де вже давно серйозну кампанію проводить кандидат від Партії регіонів Степан Деркач. Пройти в депутати по цьому округу Павлові Балозі буде дуже важко.

Проблемними для Балог залишаються і решта округів. Лікар Смоланка, на якого сподіваються Балоги по округу № 68 (Ужгород та Ужгородщина), навряд чи дасть згоду йти на вибори під прапорами братів. Занадто багато бруду буде в цій кампанії. Василь Петьовка, який налаштований йти від балогівців по округу № 72 (Рахівщина та частина Тячівщини), також натикнеться на опір із боку «регіонала» Шелевера, який ледь не щодня зараз у виїздах по селах округу. Щоправда, Петьовка також уже активізувався і коштів на кампанію не шкодує. Балогівська газета «Старий Замок «Паланок» мала необережність розповісти про те, що Петьовка оздоровлює людей у санаторії «Кришталеве джерело» на Свалявщині.

«Хочеться висловити щиру подяку народному депутату Василю Васильовичу Петьовці за унікальну надану можливість нам, багатьом мешканцям гірських районів, оздоровитися тут. Не секрет, що не у кожної сім’ї знайдеться «зайвих» 3—4 тисячі гривень на те, щоб привести здоров’я до ладу в санаторному комплексі. А завдяки соціальній ініціативі нашого нардепа багато мешканців Тячівщини та Рахівщини отримали такий шанс», — цитує газета одного з відпочивальників.

І це при тому, що нещодавно ЦВК попередила, що заборонено «проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім тих, що містять партійну символіку і вартість яких не перевищує 3% мінімального розміру заробітної плати), а також на таких умовах послуг, робіт, цінних паперів тощо». ЦВК нагадала, що проведення агітації з наданням безкоштовної допомоги виборцям є «непрямим підкупом виборців».

Ну і не менш проблемним є округ № 70, куди ввійшли Великоберезнянський, Воловецький, Перечинський, Свалявський, Міжгірський та частина Мукачівського району. Джерело у штабі «ЄЦ» повідомило, що депутат від «ЄЦ» в облраді Михайло Ланьо відчув, що балогівці мають намір його кинути, тому вирішив стати під крило «регіоналів» і йти в кандидати по цьому округу саме від ПР. Ходили чутки, що народний депутат Сергій Мошак, про якого говорили, що він налаштований йти від Партії регіонів по цьому округу, швидше за все, буде намагатися потрапити в прохідну частину списку партії. Днями сам Мошак повідомив, що остаточна картина виборів до Верховної Ради буде зрозуміла не раніше 31 липня. «Тільки після XIV з’їзду Партії Регіонів стане ясно хто змагатиметься за голоси виборців. Раніше озвучувалися такі прізвища, як Шелевер, Ледида, Деркач, Качур, Ковач та Мошак. Клюєва не так давно призначили керівником штабу і він почав роботу з чистого аркуша. На рівні області розмов та припущень дуже багато, однак у Києві жодних остаточних рішень наразі не прийнято. Щодо чуток про те, що я не братиму участі у виборах, можу сказати лише одне – особисто я жодного разу не озвучував таких намірів», — зауважив парламентар.

Тим не менше, наразі бра-
ти Балоги думають, чи спро¬-
бувати виставити від «Єдиного центру» по цьому окру-
гу екс-ректора Миколу Вегеша або краще допомогти кандидатові від «Батьківщини» Кеменяшу і остаточно зробити його своїм.

УГОРСЬКЕ ПИТАННЯ

Щодо угорців, то за но¬вої нарізки округів і дійс-¬
но їм буде важко провести свого кандидата до Верховної Ради. Частина мешканців Берегівського району, де компактно проживають представники цієї національності, голосуватимуть по округу № 69 із центром у Мукачеві, інші — по округу № 70 із центром у Виноградові. Соціолог Федір Шандор з цього приводу зазначив, що «це відступ від євроінтеграції». Той таки народний депутат Сергій Мошак прокоментував розподіл виборчих округів на Закарпатті так: «За яким принципом «нарізалися» округи — не до кінця зрозуміло. Якщо вони залишаться у тому вигляді, в якому оприлюднені у Додатку 7 до Постанови Центральної виборчої комісії від 28 квітня 2012 року № 82, то тут я солідарний із позицією Балоги — угорцям справді буде непросто отримати свого представника в парламенті. Однак я не маю сумнівів, що у лавах Партії регіонів знайдеться гідний представник цієї нацменшини, який зможе захищати ії інтереси у Верховній Раді».

Самі ж угорські організації також виступили з відповідною заявою, у якій відзначають, що кількість угорськомовного населення в жодному окрузі не становить і третини виборців і виграти вибори в жодному з округів угорському кандидатові фактично неможливо. Про це зокрема під час прес-конференції розповів і голова обласної організації партії «КМКС — Партія угорців України» Василь Брензович. «Треба хоча би було враховувати адміністративні одиниці, бо представляти 5 районів одному депутатові буде надзвичайно важко. Це не буде корисно навіть для мешканців. Все було зроблено абсолютно непрофесійно. Та все ж, незважаючи на нинішню ситуацію, представники Партії угорців України братимуть участь у виборах, бо це — можливість поспілкуватися з людьми, попрацювати з ними, а результат буде видно».

Тим не менше угорцям буде важко ще й якщо зважити, що угорці Закарпаття розрізнені політично між собою, бо навряд чи КМКС Ковача—Брензовича спів¬працюватиме з «демократичними» угорцями Гайдоша на те, щоб виставити єдиного кандидата від цих політичних сил. До речі, на згаданій прес-конференції представник партії «Єдиний центр» Володимир Чубірко зауважив, що його однопартійці готові «допомогти угорцям, аби вони виграли», але як саме «ЄЦ» планує допомагати угорцям — не конкретизував. Цілком очевидно, що ця заява була зроблена лише для демонстрації лояльності до угорців у сподіванні, власне, на їхню підтримку для кандидатур від «ЄЦ». Тобто не «ЄЦ» буде допомагати угорцям, а навпаки — «ЄЦ» хоче, щоб угорці допомогли їй.

І на завершення. До виборів ще півроку. Ще не всі політичні сили та окремі політики воліють розкривати карти, тому несподіванки неминучі. За літній період відпусток активної боротьби за електорат не буде, а от ближче до серпня новинні заголовки будуть скидатися на фронтові. Занадто вже заманливе парламентське крісло.

Відділ політики

Коментарі :


13.05.2012 18:05 виборець

Мабуть Балога та його маріонеткова партія ЄЦ зрозуміли, що вони не є всесильними і Закарпаття це не їхнє князівство, а територія де проживають різні людини, яких не так легко підкупити за 150 гривень. Тепер на майбутніх виборах єцуни собі добре ламатимуть голови як пройти до Верховної Ради без підкупу людей на округах, які вони хотіли для себе затвердити в ЦВК. Але території округів не збіглися з їхнім планом, що для БАРВИ є дуже не вигідним капіталовкладенням.


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат