Петро Марко: Якщо раніше був загальний   військовий обов’язок, то нині це військовий обов’язок...

20.04.2012 20:18 СОЦІО

....але відповідальність за його виконання не зникла.



На Закарпатті, як і повсюди в Україні, стартував весняний призов. Про відповідальність за виконання військового обов’язку та несення військової строкової служби нашими земляками розповідає заступник військового комісара з виховної роботи Закарпатського військового комісаріату, підполковник Петро Марко.

НА ЗАКАРПАТТІ ЗАЛИШАЄТЬСЯ НЕСТИ СТРОКОВУ СЛУЖБУ КОЖЕН П’ЯТИЙ ПРИЗОВНИК

— Петре Михайловичу, із Закарпаття під час цьогорічного весняного призову до лав Збройних сил піде 620 юнаків. Де служитимуть наші земляки?

— Власне у Збройних силах із цьогорічного весняного призову служитимуть 364 юнаки, у внутрішніх військах Міністерства внутрішніх справ — 181, у Державній спеціалізованій службі транспорту — 75, а ще 38 молодих закарпатців відбуватимуть строкову службу у Військо-морських силах України. Директивою начальника Генштабу визначено, що на території Закарпаття може служити щонайбільше 20 відсотків призовників області, 40 відсотків — на території оперативного командування (а це 9 областей Західного регіону) і 40 відсотків поза межами оперативного командування. Така ж норма, 20 % місцевих призовників, визначена і для АР Крим. В усіх інших областях залишаються нести службу 40 відсотків місцевих призовників.

Для порівняння, під час призову «Весна-2011» до війська відправлено 800 осіб, 50,5 % з професійно-технічною освітою, 44,5 % з повною середньою освітою, 4 % з вищою освітою — «спеціаліст», «магістр». 77 % торішнього весняного поповнення склали сільські мешканці й 23 % — міські мешканці.

Весняний призов завжди складніший: у червні студенти закінчують навчання і вже восени вони підлягають призову, а ті, хто навчається, призову не підлягають. Восени завжди простіше, до армії йдуть і випускники ПТУ, і випускники вузів тощо. Але як весняний призов, так і осінній мають єдину вимогу, якої ми дотримуємося: недопущення зниження якісної характеристики при-зовників, яких направляємо на комплектування військових частин.

— Не секрет, що хлопці часом шукають шляхів, як би уникнути служби в армії...

— Якщо призовник отримав повістку, але не з’явився без поважних причин до військкомату, то він несе за це відповідальність, згідно зі ст. 335 Кримінального кодексу України. Ухилення від призову на строкову військову службу карається обмеженням волі на строк до трьох років.

Ухилення від призову за мобілізацією, згідно зі ст. 36 ККУ, карається позбавленням волі на строк від двох до п’яти років. Ухилення військовозобов’язаного від військового обліку після попередження, зробленого відповідним військовим комісаріатом, карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на термін до двох років, або арештом на термін до шести місяців. Ухилення військовозобов’язаного від навчальних або спеціальних зборів карається штрафом до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців.

На моїй практиці було кілька випадків, коли військові коміса­ріати за багаторазові ухиляння подавали в прокуратуру на таких осіб, а суди виносили відповідні обвинувальні вироки, хоча до позбавлення волі не доходило.

Законом також передбачено, що нез’явлення військовозобов’я­заного або призовника до військового комісаріату без поважних причин не для відправлення у військову частину у зв’язку з призовом на строкову військову службу, а за іншим викликом тягне адміністративну відповідальність за ст. 210 КАП. За цією ж статтею військовозобов’язаний або призовник несе відпові-дальність за ухилення від подання до військового комісаріату відомостей про зміну місця проживання, навчання, місця роботи, посади, навіть якщо це вчинено ним із метою ухилення в майбутньому від призову на військову службу.

ОСТАННІМ ЧАСОМ ДЕДАЛІ БІЛЬШЕ ТИХ, ХТО ДО АРМІЇ ПРОСИТЬСЯ...

Я хотів би наголосити ось на чому. Після оголошення призову на строкову військову службу, згідно з Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу», призовник, навіть якщо не отримав повістку, має з’явитися у військкомат і сказати: я призовник, як мені бути далі, чому мені не надійшла повістка?.. Адже це його обов’язок. Якщо раніше був загальний військовий обов’язок, то нині це військовий обов’язок.

Так чи інакше ухиляння від нього тягне за собою певні наслідки. Скажімо, хлопець не зможе отримати закордонний паспорт без довідки з військкомату, оскільки для цього він має стояти на військовому обліку, пройти медкомісію, мати відповідним чином оформлені документи. Навіть при знятті з реєстрації та реєстрації за місцем проживання у межах одного населеного пункту жоден ЖРЕР, паспортний стіл не поставить печатку без довідки від військкомату.

Трапляється, що внаслідок тривалих ухилянь такий хлопець зрештою з’являється на медкомісію, але... не проходить її за станом здоров’я, виявляється непридатним для військової служби і його зараховують у резерв за станом здоров’я.

— Але є чимало молодих людей призовного віку, які навпаки цілеспрямовано прагнуть відслужити і докладають для цього чимало зусиль...

— Так, такий підхід останніми роками має стійку тенденцію. Достатньо багато призовників вважають перевагами строкової служби отримання хорошої фізичної підготовки, можливість визначитися з планами на майбутнє, навчитися користуватися зброєю, що підвищує самооцінку в чоловіках, а також сильною мотивацією є майбутня кар’єра у правоохоронних органах, що є неможливим без проходження армійської служби. Тому переважна більшість призовників роблять свій вибір свідомо і по поверненні пишаються тим, що відслужили... Адже армійський гарт дається на все життя.

Людмила Миколаєва

ТЕГИ : військовий призовПетро Марко

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат