Аналітика: Чи вдасться уникнути громадянської війни в Україні?

admin 20.01.2014 11:37 ПОДІЇ

Оголосивши про створення альтернативних органів влади, опозиція нарешті почала реальну війну з режимом. Правда, це рішення треба було приймати щонайменше два тижні тому. Сьогодні в опозиції вже сформована група радикалів, які готові до реальної війни.


Сьогоднішня заява опозиції про створення альтернативних органів влади та силове протистояння на Грушевського дві сторони одної медалі.

Власне, що сьогодні відбулося і відбувається?

По-перше, ухвалення диктаторських законів було черговою провокацією влади, яка розраховує таким чином підштовхнути когось зі справжніх майданівців до силових дій, а у відповідь застосувати силу і на законних підставах розігнати Майдан, ввести надзвичайний стан, застосовувати диктаторські закони та беззаконня, тощо. Слід відзначити, що владі вдалося підсилити градус радикалізму на Майдані і там існує велика група щирих патріотів, які вірять, що запобігти перетворенню Україна на Білорусь можна тільки одним способом - силою.

По-друге, політична опозиція знайшла гідну відповідь на цю провокацію влади і в цьому перевершила себе в своєму радикалізмі. Опозиція чітко заявила, що жодних переговорів з владою щодо напівзаходів типу звільнення Азарова та Захарченко не буде. Тепер предметом переговорів будуть лише дострокові вибори Президента. Усі диктаторські закони бойкотуватимуться. І що головне – Майдан створює власну Народну Раду замість Верховної ради, свій уряд, свою Конституцію, обирає свого мера Києва. Тобто в країні мирно створюються паралельні органи влади, котрі, якщо не за повноваженнями, то за своєю моральною авторитетністю, тиснутимуть на владу аж до президентських виборів. І можна не сумніватися, що саме Народна Рада буде щонайменше напівофіційно визнана Заходом, як легітимний представник українського народу. Звичайно, це владою трактуватиметься як державний заколот. Щоправда за нього треба заарештувати півкраїни, а це само собою не реально, як і проконтролювати виконання ручних законів, якщо їх порушують мільйони. Тобто на Народному віче сьогодні було оголошено про початок мирної акції громадянської непокори. При чому ця акція є наймаштабнішою в історії сучасної Європи. А чесна перемога Януковича на виборах в таких умовах близька до нуля.

По-третє, усе це починання може бути перекреслено однією невеличкою провокацією на вул. Грушевського, у яку, на жаль, втягнулася чимала частина мирних протестувальників. І тепер Віктор Федорович Янукович має усі законні підстави спробувати силою розігнати Майдан. Зараз, коли публікується ця стаття протистояння триває і всьому Майдану тепер доводиться   «відгрібати» за нестриманість своїх радикалів, які повелися на провокацію влади.

При цьому треба чітко розуміти, що як би не закінчилося сьоггоднішнє протистояння, градус радикалізму в країні буде рости. Посилення репресій призведе виключно до одного - радикалізм буде переостати в тероризм і військове протистояння. Насправді, Янукович мав би відійти на крок і врятувати нас від кровопролиття. Але він, судячи з усього, цього не зробить.

ВІТАЛІЙ ПИРОВИЧ, http://espreso.tv/
Все по темі: Майдан, опозиція, Віктор Янукович

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат