Аналітика від Олеся Донія: "Клан Януковича може панувати 28 років"

admin 23.11.2012 10:36 ПОДІЇ

Народний депутат Олесь Доній: ”На цих виборах у кожному селі були фальсифікатори. Їхні прізвища відомі. Якби їм не подавали руки, вони б задумалися”

— Завтра святкуємо перемогу о 18.00. Збираються ті, хто допомагав, — каже у слухавку нардеп 43-річний Олесь Доній. Він переміг в окрузі №88 на Івано-Франківщині. — Буде Левко Лук'яненко, Бурмака, Фагот.
Доній розповідає, що говорив з іншим нардепом — Андрієм Парубієм. Заходить на другий поверх в "Лакі паб", що в центрі Києва. Сідає й накидає пальто на плечі.
— Промерз. Давав щойно інтерв'ю на вулиці. Я замовлю собі щось, бо не їв з учорашнього дня, — додає.
На годиннику — 15.00, четвер, 15 листопада.
Що показали ці парламентські вибори? Які висновки зробили з кампанії?
— Перемога далася непросто, бо проти мене на окрузі були всі — і влада, і опозиція. Але наша команда працювала найактивніше. На мою підтримку приїжджали Павличко, Малкович, Кіпіані, Фагот, Бурмака, Шухевич. У мого конкурента Гдичинського, який працює в Кабміні, як стверджує "Українська правда", були задіяні гроші Коломойського. Усе це ми перебили діяльністю. Тоді вони почали викидати "чорнуху". Приміром, поширили нібито лист комуніста Симоненка, що я — хороший хлопець, і дачі наші поряд у Пущі- Водиці. Кожну агітку ми спростовували. Якщо писали від імені Шухевича — приїжджав він і робив заяву, що мене підтримує. Але я був шокований, яка кількість молоді була задіяна в продукуванні і розповсюдженні цієї бридоти. Зокрема, депутат райради від "Батьківщини" поширював це. А депутат від "Фронту змін" розповідав, що я — за конкурси російської мови в Коломиї.
За 10 хв. Доній пропонує перейти в залу на першому поверсі, де тепліше. Замовляє борщ із пампушками, спагеті "Карбонара" — з беконом, вершками і сиром та зелений чай із медом.
— Ми проводили соціологію на окрузі, то найбільш ідейні люди — кому за 51 рік, — продовжує Олесь Сергійович. — Що молодші, то більша охота брати гроші за голосування. Це — явна суспільна криза.
Як лікувати суспільство?
— Я в політиці 25 років і весь цей час займався просвітницькою діяльністю. Показував на власному прикладі. Це дієвий, але дуже довгий процес. З кнопкодавством борюся 10 років. Спочатку ловив кнопкодавів у телеефірах, підводив до камери й просив обіцяти, що голосуватимуть особисто. Багато шанованих політиків брехали. Я сказав, що так не робитиму. І єдиний протягом останніх п'яти років голосував особисто. Потім приєдналися Юрій Стець, Юрій Гримчак і Віктор Матчук. За кілька місяців до виборів Об'єднана опозиція записала в своїй програмі, що вони — за особисте голосування. Це — приклад, як одна біла ворона може спонукати до змін. Є радикальніші методи, як у Грузії — згори. Жорстка люстрація, коли поміняли все вище керівництво. У нас це можливо за умови зміни президента.
Хто замінить теперішню владу? Об'єднана опозиція?
— Опозиція — це й "Свобода", і УДАР, і я, і переважна частина суспільства, яке ненавидить чинну владу та готове їй опонувати. Тому несправедливо привласнювати назву "опозиція" лише однією парламентською партією.
Але ця партія стала другою на виборах до Верховної Ради.
— Я хотів би, щоб вона була першою. Краще ця політична сила, ніж Партія регіонів.
Доній з'їдає борщ за 5 хв. Пампушки з часником не чіпає. Переходить до іншої страви. На ложку виделкою намотує спагеті.
Чому опозиція досі не запропонувала свою програму змін у країні?
— Програму можна написати за кілька місяців. І це треба зробити. Але чого опозиції не вистачає насамперед? Єднання й очищення. Ця влада — хамська й бандитська. Кілька конкуруючих між собою політичних сил перемогти її не зможуть. У цій Верховній Раді мали б уже зібратися всі депутати від опозиції — у надфракційну структуру. Але замало об'єднати лише три парламентські сили. Потрібно залучати громадські рухи, інтелектуалів. Об'єднуватися треба навколо базових цінностей — української культури, демократії, європейського вибору, ринкової економіки, — Доній загинає пальці. — Це чотири речі, які ненавидить чинна влада. Для того, щоб реалізувати їх, треба скинути Януковича.
Чого очікувати, якщо єднання не відбудеться?
— Це означатиме, що ті сили підіграють Партії регіонів, яка планує бути при владі вічно. Спочатку два терміни Януковича, потім стільки ж   — його старшого сина Олександра. І не по п'ять років, а по сім. Таким чином 28 років може панувати клан Януковича.
Програш на парламентських виборах був запланований та прогнозований. Опозиція усе зробила для того, щоб перемогла влада. І тут постає питання про очищення — від агентури та продажних людей у керівництві партій.
Волинь, Київщина та інші "помаранчеві" області були програні по мажоритарній частині. Значною мірою через те, що там спеціально були поставлені слабкі кандидати проти "грошових мішків". Хто персонально відповідає за висунення таких людей? Як громадянин і людина, яка прагне об'єднання "Батьківщини", "Свободи", УДАРу та інших патріотичних сил, я хочу знати це.
Як опозиційні сили мають провести очищення?
— Дискусія вже почалася. Мій колега Віктор Уколов заявив, що Яценюк має подати у відставку. Вони всередині мають обговорити — хто більш винуватий у поразці. Не казати, як свого часу біля Українського дому Яценюк: "Ми перемогли". А через кілька днів був прийнятий мовний закон Колесніченка — Ківалова. Так і зараз — розказують про перемогу. Але перемога, коли опозиція стає владою — отримує більшість. А коли вона залишається опозицією — це поразка.
Що мають робити після об'єднання "Батьківщина", УДАР та "Свобода"?
— Напрацьовувати програму й перемагати на президентських виборах.
Де брати людей із системним мисленням, які вивели б суспільство із кризи?
— Я не вірю, що вся нація продажна. Є чесні принципові люди. Але суспільство дуже збайдужіло. От на цих виборах у кожному селі були фальсифікатори. Їхні прізвища відомі. Якби їм не подавали руки, вони б задумалися. Сюсюкати з ними після того, як вони роблять такі речі, означає заохочувати їх.
— Может, десертик? — запитує офіціантка.
Доній міряє її поглядом, усміхається і підморгує:
— Кого на дєсєртік будемо?
Кладе 200 грн. Каже, за 10 хв. має зустріч із поетом Дмитром Павличком.
1,5
мільйона доларів — за стільки Об'єднана опозиція продавала округи на парламентських виборах, стверджував Олесь Доній під час передвиборної кампанії

Відсидів 10 діб у Лук'янівському СІЗО
Олесь Доній народився в Києві. Навчався на історика у столичному університеті ім. Шевченка. У жовтні 1990 року очолив студентське голодування, що привело до відставки уряду Віталія Масола.
Через акції протесту звільнений з університету. Взимку 1991-го заарештований на 10 діб.
— Я добровільно пішов у Лук'янівське СІЗО. Узяв на себе відповідальність за товаришів, бо був організатором. Стаття — від трьох до п'яти років за захоплення державних споруд (вривалися на лекції в Національний університет Шевченка і закликали студентів до повстання проти радянської влади. — "ГПУ"). Для того, щоб звільнити своїх людей, іншого шляху не було. Ніхто ж тоді не знав, що так швидко виборемо незалежність.
Від 1994-го до 1999 року — депутат Київської міськради. 2006-го створив Мистецьке об'єднання "Остання Барикада".
Народним депутатом став 2007 року. Пройшов під №37 блоку "Наша Україна — Народна самооборона". У квітні позаторік отримав струс мозку — під час бійки в парламенті через ратифікацію Харківських угод.
Розлучений. Колишня дружина Тетяна — культуролог.


Ольга МОСКАЛЮК Оксана ПЕРЕВОЗНА

gazeta.ua

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат