Аналітика від Тетяни Монтян: В Києві бариги програли як клас

admin 05.11.2012 12:53 ПОДІЇ

Відомий київський адвокат Тетяна Монтян в 2012 році вперше випробувала свої сили на виборах всеукраїнського масштабу. Про те, якою була ця виборча кампанія, і чого чекати від нових облич у парламенті, вона розповіла в інтерв'ю.

Кампанія була виснажлива фізично, але, оскільки я діяла за заздалегідь розробленим планом, не було нічого особливо складного. Команда волонтерів працювала чудово, злагоджено, не без деяких помилок, звичайно, але в цілому я дуже задоволена. Щодо труднощів - у мене був період адаптації в спілкуванні з народом "в промислових масштабах". Напевно, тільки через 1-1,5 місяці я толком навчилася виступати перед великими групами виборців. Потім все пішло як по маслу. Налаштовані люди були здебільшого доброзичливо. Звичайно, були поодинокі випадки троллінгу, переважно від людей, засланих конкурентами, і випадки нерозуміння, але я тоді просто пояснювала докладніше. А так - народ сприймав мене дуже позитивно.

- Раніше ви сказали, що в Києві голосували "хоч за Чикатило, лише б від" Батьківщини ". Як по-вашому, в чому секрет такого протестного голосування киян?

- Таке голосування - за кого завгодно, лише б не за Януковича - обумовлене тим, що люди пристрасно хочуть альтернативи - будь-якої. У різних регіонах люди обирають на роль "найменшого зла" абсолютно різні політичні сили. У Києві та області ця роль дісталася об'єднаній опозиції - і зовсім не тому, що люди від неї в захваті. Потім у певний момент, за півтора тижні до виборів, почалося перетікання голосів від УДАРу та ОО в бік «Свободи». Напевно, якраз докотився дев'ятий вал компромату на УДАР, до виборців дійшла інформація, що це проект Фірташа-Льовочкіна-Пінчука, і вони масово відмовили УДАРу в підтримці. Тому що спочатку в Києві у УДАРу підтримка була більшою. Але після того, як почалося масоване бомбардування мізків виборців щодо Фірташа-Льовочкіна, після того, як з'явилася інформація про "неоднозначних" людей в списках УДАРу, почався зворотний процес.

- Союзники - ОО і "Свобода" - теж "зливали" компромат один на одного, чи тільки на Кличка?

- Вони мочили один одного так, що майка заверталася. Використовувалося все, що завгодно, переважно - чорний піар. Тягнибок розповідав, що УДАР - проект Льовочкіна і Фірташа, що ОО - ні на що не здатні імпотенти, які не можуть навіть провести непроплачений мітинг. ОО, як завжди, розповідала, що Тягнибока фінансують Клюєв і Коломойський, і т.д. При цьому УДАР особливо ні на кого не гнав, сподіваючись проскочити на своєму раптово високому рейтингу, але - не склалося.

Що стосується протестного голосування за «Свободу» по Києву, то абсолютна більшість тих, хто накидав їм голосів в останній момент, голосували для того, щоб вони гарантовано пройшли в парламент, тому що УДАР та ОО все одно проходили, а крім них, людям хотілося завести ще й "Свободу". Другий головний мотив - "а ми хочемо подивитися, як молоді, завзяті, голодні товстолобики Тягнибока будуть мочити старих, ожирілих, закостенілих на своїх місцях товстолобиків Партії регіонів".

- Які ще особливості спостерігалися у голосуванні киян?

- Всі "бариги" програли - програли системно, як клас. Герега, Баленко і Кримчак на моєму окрузі, Борисов, Лисов, Пацхаладзе, Пабат, Супруненко, Довгий, Пилипишин - всі-всі-всі. Причому, програли ганебно. Якісь маленькі «свободівці», які на свою перемогу навіть не розраховували і навіть в думках не мали - "зробили" проплачених товстолобиків Пилипишина і весь його адмінресурс, як дітей.

- Тобто, безкоштовна гречка вже втратила свою привабливість для виборців?

- Просто бариги своєю непомірною тупістю, жадібністю, самозакоханістю і свавіллям довели народ до просто фізіологічної відрази до них. Природно, досі залишилися ті, які за них голосують - так званий "шлунковий" електорат. Але в масі своїй цього шлункового електорату виявилося менше, ніж тих, хто відчував до бариг огиду настільки сильну, що проголосували навіть за зухвалих "підлітків" зі "Свободи". І це просто чудово, я думаю - після такого потужного удару бариги просто зобов'язані будуть почати трошки замислюватись. Наприклад, чому так б'ється Пилипишин? Тому що він розуміє, що йому шлях - тільки у в'язницю. Чому так билася Герега, але відступилася - тому що у неї, врешті-решт, чоловік пройшов до парламенту, тобто у неї не безнадійна ситуація. А ось Пилипишину доводиться боротися, як звірові. І він буде битися до останнього.

І крім того - найвеселіше, що оскільки регіони не можуть вгамувати Пилипишина, вони самі, своїми руками піднімають рейтинг «Свободі», яка показує, що порядок б'є клас. Добре організовані маленькі хлопчики з задурманеними всією цією фашистською риторикою мізками - вони просто вірять Тягнибоку, вони хочуть бути частиною команди, яка може подолати навіть таких монстрів, як Пилипишин. Тобто, якби у ПР вистачило розуму вгамувати своїх скажених мажоритарників, все було б по-іншому.

- Як ви вважаєте, чи поверне "Свобода" отриманий кредит довіри?

- "Свобода" - дуже складне питання. Цього голема вигодувала сама Партія регіонів: вони думали, що ці маргінали назавжди залишаться на задньому плані, і не прорахували, що їхній власний бєспрєдєл додав цьому големові до 10% рейтингу. Подивимося, що буде далі. Там є деякі гарячі голови, які досі стверджують, що треба цього голема продовжувати годувати. Якщо регіонали ухвалять рішення відрізати Тягнибока від усіх спонсорів, всіх хабарників зі "Свободи" почнуть зразково-показово саджати, якщо позбавлять їх грошей на підтримку і підживлення партійної структури - подивимося, що вони будуть робити.

Питання в тому, чи погодиться Тягнибок пожертвувати сьогоднішнім дерибаном на користь чогось там ефемерного в майбутньому. Абсолютно незрозуміло, як себе поведуть ці люди. Ким себе покаже Тягнибок - дійсно ідейним борцем, який, хоч і брав гроші у своїх ворогів, але здатний штовхати свої ідеї, чи звичайним дерибанщиком, якими себе показали "свободівці" у Тернополі та інших місцях - невідомо. Проблема в тому, що зараз до «Свободи» піде зі своїми грошима натовп скривджених Партією регіонів, і охоче будуть "Свободу" фінансувати. Розклади будуть цікавими, і подивимося, чим все закінчиться.

Розмовляла Олена Ширяєва

Полеміка
polemika.com.ua/news-102293

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат