Від громадської ініціативи — до Асоціації «Закарпаття — за чисте довкілля»

21.06.2021 10:46 СОЦІО

Щодня ми стикаємося із проблемами, що пов’язані з екологією. Вони відображаються на нашому здоров’ї, побуті, бізнесі. Вирішення накопичених проблем у довкіллі, успадкованих від минулих поколінь та нагромаджених уже нами, складне завдання — як організаційно, так і фінансово.

Тому природно, що громадськість не може залишатися осторонь питань екологічної безпеки. Створюються екологічні організації, екологічні рухи. Ми створили Асоціацію органів місцевого самоврядування «Закарпаття — за чисте довкілля».

Тож трохи з історії виникнення Асоціації. 2007-й рік, село Сторожниця: нарада депутатів сільської ради та експертної групи у складі технолога, проектанта, еколога. Прийнято рішення про виготовлення проектно-кошторисної документації на будівництво водопостачання, водовідведення та будівництво каналізаційно-очисної споруди (КОС) для потреб села. Саме робота над цим проектом і призвела до започаткування громадської ініціативи (ГІ) «Закарпаття — за чисте довкілля». Потім були численні зустрічі з депутатами та керівниками населених пунктів області. У той час розпочалася роз’яснювальна робота експертів ГІ з громадськістю та працівниками органів місцевого самоврядування. Форми роботи були різноманітні: семінари, виступи на сесіях, наради, екскурсії в Словаччину на діючі комунальні КОС.

Проведена робота призвела до усвідомлення необхідності створення потужної регіональної організації для просування ідеї системного підходу до будівництва комунальних КОС як засобу збереження екосистеми в долинах річок. Початок адміністративної реформи у 2015 році створив сприятливу атмосферу для створення робочої групи, яка повинна була провести відповідну роботу для створення спроможної організації. Потужним поштовхом цього процесу став Перший регіональний екологічний форум «Чоп — ЕКО 2016». Форум зібрав поважну аудиторію — керівників місцевих рад, консулів Угорщини та Словаччини, керівників профільних держустанов області, екологів, учених, представників громадськості, депутатів усіх рівнів, мерів міст-побратимів Угорщини та Словаччини. Форум прийняв резолюцію, у якій ішлося про необхідність виготовлення проектно-кошторисної документації для будівництва сучасних інноваційних КОС у всіх населених пунктах області та про підготовку до створення регіональної асоціації органів місцевого самоврядування.

Чим ознаменувалися останні п’ять років із часу виникнення ідеї створення Асоціації? 2017 рік — утворення Регіональної асоціації органів місцевого самоврядування «Закарпаття — за чисте довкілля», зусиллями асоціації виготовлено 10 проектів будівництва комунальних КОС та каналізаційних мереж, розпочато перше будівництво КОС у селі Сторожниця, відбулися ще два регіональні екологічні форуми «Поляна — ЕКО 2017» та «Поляна — ЕКО 2018», була створена та ухвалена Програма «Збереження екосистеми долини річки Тиса на прикордонній території України, Румунії, Угорщини та Словаччини», відбулося понад 10 спеціалізованих нарад у Закарпатські ОДА, присвячених втіленню програми у життя.

Визначальною особливістю проектів комунальних КОС учасників асоціації, крім інноваційності, є їх уніфікація: розроблено ряд типових проектів для населених пунктів від 3 до 30 тис. жителів. Такий підхід дав можливість зекономити громадам значні кошти на про- ектуванні КОС, і дасть змогу це зробити у процесі їх будівництва. Партнером у технології проектної діяльності виступила словацька фірма «Ekoservis Slovensko s.r.o.» (https://www.ekoservis.sk/)

Типова каналізаційноочисна споруда

Які виклики Асоціація бачить у майбутньому? Головним викликом є подолання відсутності бажання у влади виділяти кошти на будівництво комунальних КОС та сміттєпереробних заводів. Тому Асоціація вважає своїм головним завданням формування відповідного рівня громадської свідомості, співпрацю з депутатським корпусом на всіх рівнях для усвідомлення потреби вирішувати екологічні проблеми на сучасному інноваційному рівні.

24 червня 2021 року відбудеться черговий екологічний форум. Як завжди, Асоціація презентує як нові технології, так і нові підходи до вирішення регіональних екологічних проблем. До прикладу, на форумі буде презентовано технологію німецької компанії Braun Industrial Technology GmbH (https://bit-ukr.com.ua/onas-2/), на базі якої планується на території Полянської громади збудувати сміттєпереробний завод для потреб 200 тис. жителів гірських територій.

Інша німецька компанія — Aqseptance Group GmbH (https:// www.aqseptence.com/en/) — ознайомить присутніх із революційною технологією вакуумної каналізації на прикладі проекту будівництва каналізаційної мережі села Сторожниця. Унікальність технології дасть змогу зберегти існуючі дороги населеного пункту, так важко збудовані: труби прокладаються вздовж узбіччя на малій глибині й асфальтове покриття залишається цілим.

Вакуумна станція для потреб сільської каналізації

Асоціація усвідомлює важливість зростання добробуту жителів краю, тому прагне продемонструвати, що через вирішення екологічних проблем можна забезпечити зростання економіки регіону. Ми вважаємо, що дієвим засобом реалізації цієї мети має стати територіальний еколого-економічний кластер «Карпати», меморандум про створення якого планується підписати під час роботи чергового екологічного форуму. Кластер — це модернізована форма кооперації, у досягненні спільної мети як подібними, так і відмінними за походження організаціям, підприємствам, владним структурам. У кластері в демократичний спосіб можуть виникати синергічні процеси співробітництва, що призводять до створення сприятливих умов для всіх учасників, не залежно від їх власних цілей. Тому Асоціація запропонувала підписати меморандум керівникам регіональної влади, громадам, університетам, бізнесу, громадським організаціям — близько трьом десяткам учасників. Кластер буде відкритою для нових учасників структурою і повинен внести в життя субрегіону Карпат новий енергійний подих. У перспективі діяльність кластеру повинна природно інтегруватися у Карпатську Стратегію ЄС.

Мапа громад – учасників територіального еколого-економічного кластеру «КАРПАТИ»

Учасники кластеру планують узяти за основу концепцію Zero Waste, яка передбачає формування кластерної системи на базі інноваційних технологій глибокої переробки твердих побутових відходів, повного очищення каналізаційних стоків до рівня басейнової якості, зменшення викидів парникових газів. Дана концепція базується на трьох головних принципах: Reduce (обмеження), Reuse (повторне використання), Recycle (переробка). Кластер будується з урахуванням LCA (life cycle analysis) — аналізу життєвих циклів антропогенних елементів. Концепція передбачає поступове досягнення режиму безвідходності (від 80 % до 100 %). Реалізація цієї концепції потребує значних капітальних вкладень для впровадження інноваційних технологій та докорінної зміни культури поводження з відходами. Але, незважаючи на необхідність значних капіталовкладень, її втілення дозволяє поєднати кілька елементів рекреаційно-туристичного комплексу в єдиний кластер із обов’язковим додаванням до структури спеціальних еколого-орієнтованих господарюючих суб’єктів та громад.

Попереду цікавий період життя Асоціації. Триматимемо вас, шановні читачі, в курсі наших справ.

Володимир Суран , директор РАОСМ «Закарпаття — за чисте довкілля»

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат