Re:Open Zakarpattia 2021: форум про розвиток мультикультурних фронтирів України на основі довіри та

29.10.2021 19:16 ПОДІЇ

5-6 листопада пройде ІІ-й форум ідей та рішень “Re:Open Zakarpattia”, який цьогоріч буде мати особливий фокус на темі розвитку мультикультурних фронтирів України, соціальній згуртованості, інтеграції та протидії дезінформації

Протягом 2-х днів форум об'єднає у відвертих та фахових дискусіях тих, хто ухвалює рішення та впливає на цей процес на локальному, регіональному, національному та центральноєвропейському рівнях.

Водночас, як і було заявлено з моменту започаткування проєкту, ініціатива “Re:Open Zakarpattia” не обмежується виключно подією, 2-денним форумом, хай і вже щорічним, а передбачає тривалий та багаторівневий дискурс, цілу серію різних заходів.

“Re:Open Zakarpattia 2021” реалізується ГО «Інститут Центральноєвропейської Стратегії» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), що дає можливість втілити задумане на основі принципів відкритості, об’єктивності та незалежності.

“Ми залишаємося вірні первинній ідеї нашого проєкту, яка полягає не просто у промоції регіону чи країни, а в осмисленні та переосмисленні тем, проблем, викликів, ресурсів, ініціюванні повноцінного дискурсу та публічного діалогу, колективного мозкового штурму. Саме так, на наше переконання, й вибудовується довіра, згуртованість та готовність до спонтанної та довготривалої взаємодії заради розвитку, – пояснює директор Інституту Центральноєвропейської Стратегії Дмитро Тужанський. – Ми фокусуємося на Закарпатті, як унікальному мультикультурному українському фронтирі в географічному центрі Європи, який дозволяє будувати ціннісні, логістичні, культурні та інші мости співпраці та порозуміння практично у будь якому напрямку. Водночас, ми не обмежуємося виключно одним регіоном, а намагаємося шукати точки дотику та перетину з іншими українськими мультикультурними фронтирами, як то Буковина та Бесарабія, які тісно зв’язують Україну з її справжнім цивілізаційним домом – вільною спільною Європою”.

Результати першого форуму Re:Open Zakarpattia

Це одне з найважливіших питань, яке ми як організатори ставили перед собою, коли тільки замислювали наш проєкт, і щоразу перед новою активністю чи цьогорічним форумом “чого ми можемо і прагнемо досягти, і коли саме”.

За підсумками минулорічного форуму можна з упевненістю та без зайвої скромності сказати, що ми змогли:

По-перше, провести найбільш цілісну, змістовну та масштабну промо-кампанію Закарпаття як унікального регіону України, при чому як в межах всієї країни, так і за її межами, зокрема в Угорщині, Румунії, Молдові, Білорусі та Німеччині.

Re:Open Zakarpattia 2020 було висвітлено, окрім української та російської, також англійською, угорською, румунською, німецькою мовами. Про форум і регіон інформували провідні медіа України, як то Українська та Європейська Правда, Інтерфакс, Радіо Свобода, Укрінформ, Суспільне, Ліга, Дзеркало Тижня та багато інших, а також телеканали Суспільне, Прямий, Експрес, Українське та Громадське радіо.

На одному з найбільш авторитетних видань України “Європейська правда” було створено спецпроєкт “Re:Open Zakarpattia” з ключовими напрацюваннями форуму.

Загалом ми відслідкували понад 500 якісних згадок про форум Re:Open Zakarpattia у мережі інтернет. Тільки онлайн-трансляція форуму в Youtube та Facebook сумарно зібрала майже 130 тисяч. Промо-відео форуму та сюжети з форуму на різних платформах зібрали сумарно понад 300 тисяч переглядів.

По-друге, нам вдалося залучити до “амбасадорів” нашого проєкту, а відтак регіону та тематик форуму євродепутатів, міністрів, парламентарів, експертів, візіонерів та бізнесменів, які продовжують комунікувати ідеї та напрацювання нашого форуму, спростовувати стереотипи.

По-третє, спростувати у вигляді якісних і кількісних досліджень ключові стереотипи, які на жаль сформувалися про Закарпаття за його межами, зокрема про сепаратизм та контрабанду як виключну зайнятість та вирішальний фактор розвитку регіону. Це вдалося зробити за рахунок найбільш масштабного та глибокого соціологічного дослідження, проведеного в рамках підготовку форуму “Re:Open Zakarpattia 2020” спільно з Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва. Окрім власне форуму, це дослідження було презентовано в низці урядових, дипломатичних та аналітичних інституціях в Україні та закордоном, як основа вироблення політик та ухвалення рішень.

По-четверте, щонайменше 2 нові довгострокові міжнародні проєкти були ініційовані в Закарпатській області на підставі даних, напрацювань та в комунікації з командою “Re:Open Zakarpattia” за підсумками форуму. Ще 2 проєкти/програми наразі перебувають у стадії підготовки.

По-п’яте, команда Інституту Центральноєвропейської Стратегії підготувала книгу ідей та рішень для розвитку Закарпатської області у вигляді “policy paper”, яка розповсюджується серед усіх, хто розробляє, ухвалює та впливає на розробку і ухвалення рішень щодо розвитку Закарпаття як регіону на перетині місцевої, регіональної, транскордонної та міжнародної політики.

Тематичні напрямки форуму та спікери

За 2 дні форуму ми плануємо організувати близько 10 панельних дискусій, динамічних виступів та презентацій на такі тематики:

1. Західні мультикультурні фронтири України: що вони можуть, чого потребують та чому вони важливі для згуртованості країни і її інтеграції в євроатлантичний Захід.
2. Закарпаття як новий дім: особисті історії людей.
3. Що чекає регіони України після децентралізації? Як забезпечити розвиток і згуртованість.
4. Місце України у Центральній Європі як геополітичному регіоні: як будувати мости та долати кордони.
5. Освіта в мультикультурних регіонах: як зупинити “падіння” та забезпечити прогрес.
6. Деколонізація України: Чому це досі важливо і що варто зробити.
7. Міжетнічні відносини в Україні: як забезпечити довіру та порозуміння; як протидіяти дезінформації та розпалюванні ворожнечі.
8. “Зелений курс для Закарпаття”: як збалансувати розвиток та екологічні виклики.
9. Надихаючі історії із Закарпаття, про які має знати Україна та весь світ.
10. Що міжнародні партнери та організації можуть зробити для українських регіонів.

Наразі участь у цих дискусіях нам уже підтвердили:

Сюзан Кутор, заступниця директора Місії USAID в Україні; Віола фон Крамон, депутатка Європейського парламенту; Олена Богдан, голова Державної служби з етнополітики та свободи совісті; Павло Шеремета, міністр економіки і торгівлі України в 2014 році; Лілія Гриневич, міністерка освіти та науки України 2016-2019; Павло Клімкін, міністр закордонних справ України 2014-2019; Оксана Забужко, письменниця; Ярослав Грицак, історик та професор УКУ; Ганна Гопко, голова правління Мережі захисту національних інтересів «АНТС»; Аттіла Демко, керівник центру геополітики в Колегіумі Матіяша Корвінуса; Александр Дулеба, експерт Асоціації словацької зовнішньої політики; Павло Казарін, журналіст та публіцист; Мартон Угрожди, директор Інституту зовнішньої політики та торгівлі при МЗС Угорщини; Іванна Климпуш-Цинцадзе, народна депутатка; Роман Грищук, народний депутат; Сергій Квіт, голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти; Олександр Солонтай, експерт Інституту політичної освіти; Анатолій Ткачук, директор з питань науки та розвитку Інституту громадянського суспільства.

Але це далеко не вичерпний список спікерів цьогорічного форуму.

«Для кожної панелі ми намагаємося забезпечити широту точок зору і контексти різних щаблів: у нас за одним столом зустрінуться міністри і шкільні вчителі, народні депутати й голови громад, економісти й митці, громадські активісти і управлінці. Наша амбіція – популяризувати Закарпаття як майданчик просування України в центральноєвропейський контекст, зробити наш край постійним місцем зустрічі і точкою, що символізує мультикультурність всієї країни», – пояснює задуми куратор програмної частини “Re:Open Zakarpattia 2021” письменник Андрій Любка.

Партнери

Ми пишаємося кожним із наших цьогорічних партнерів, адже внесок кожного з них дає можливість нам максимально втілити та розкрити ідеї проєкту.

Фонд Демократичні ініціативи, Центр сталого миру та демократичного розвитку (SeeD), Школа політичної аналітики забезпечення соціологічні та аналітичні дані для тем форуму, чимало з яких будуть підготовлені та оприлюднені ексклюзивно.

Європейська правда, The Village Ukraine, Курс, Zaxid.net, Varosh, Суспільне, телеканал М-студіо та чимало інших медіа дозволять донести ідеї та ключові напрацювання нашого форуму до широкої аудиторії.

Окрему увагу ми хотіли би звернути на соціально-відповідальному бізнесі Закарпаття, до якого ми цьогоріч звернулися з пропозицією співпраці та який відгукнувся на нашу пропозицію, інституційно підтримавши “Re:Open Zakarpattia 2021”.

Контакти та співпраця

Ми завжди відкриті для ідей, пропозицій та співпраці. Більше того, дуже сподіваємося на таку взаємодію, бо розуміємо її як цінність та віримо у співпрацю на рівні ідей.

Наразі з будь яких питань ви можете звернутися за контактами: reopen.zakarpattia@gmail.com (найкращий канала комунікації) або +380953275590, +380673278074

Що таке “Інститут Центральноєвропейської Стратегії”

Інститут Центральноєвропейської Стратегії (The Institute for Central European Strategy, ICES) – це громадська організація, яка заснована в Ужгороді в 2019 році та діє за принципом «фабрики думок» (think tank).

ICES втілює проєкти у сфері освіти, аналітики, розвитку медіа, місцевого самоврядування, транскордонної співпраці, адвокації реформ, тощо.

Інститут Центральноєвропейської Стратегії є засновником та організатором форуму Re:Open Zakarpattia.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат