Виборчі хроніки на Закарпатті

31.10.2020 20:23 ПОЛІТИКА

Явка на виборах до місцевих органів влади на Закарпаття становила трохи більше 41 %. Це мало, але це один із найбільших показників в Україні. Заробітчани боялися їхати додому голосувати через коронавірусні перепони.

Окрім того, спостерігається скепсис у суспільстві. Ну і був дощ, а вперше були доволі складні бюлетені і людям доводилося вистоювати великі черги, щоб проголосувати. Витерпіли не всі.

ЯКІ ПОРУШЕННЯ БУЛИ ЗАФІКСОВАНІ ПІД ЧАС ВИБОРІВ НА ЗАКАРПАТТІ

Всього на Закарпатті в день голосування було зафіксовано 133 порушення виборчого законодавства.

На деяких дільницях були виявлені протоколи про результати голосування вже з підписами членів та голови комісії ще до підрахунку.

Через це на одній із дільниць Ужгорода такі протоколи були вилучені поліцією, а нові привезли на дільницю лише за кілька хвилин до закінчення голосування.

На Берегівщині протоколи на одній із дільниць заповнювали не кульковою ручкою, а звичайним олівцем.

На деяких дільницях були спроби винести бюлетені з дільниць, на деяких дільницях було зафіксовано фотографування бюлетенів.

Спостерігачі також повідомляють про те, що в Ужгороді одна з кандидаток долучилася до підрахунку голосів.

Місцями спостерігачі знаходили рекламу партій та кандидатів безпосередньо в день тиші та в день голосування.

Спостерігачі також фіксували випадки, коли члени комісії не псували невикористані бюлетені.

РОМІВ МАСОВО ЗВОЗИЛИ НА ДІЛЬНИЦІ

На Закарпатті ромів навіть привозили автобусами на дільниці. Так сталося на Виноградівщині.

В Ужгороді ж барони організовано приводять голосувати ромів на дільниці в 10-й школі та Радванці. Тут навіть були сутички між ромами. Деякі з них не хотіли довго стояти в чергах і намагалися пролізти повз тих, хто стоїть.

Очевидці розповідали, що ті роми, які проголосували, йшли на спортивний майданчик школи, де на них чекав старший, який щось роздавав (скоріше за все, гроші).

Як відомо, один з ромських активістів, нинішній депутат Ужгородської міськради, Мирослав Горват цього разу балотувався від партії Рідне Закарпаття.

НА ЗАКАРПАТТІ ВИБОРИ КОНТРОЛЮВАЛИ СПЕЦПРИЗНАЧЕНЦІ ПОЛІЦІЇ

На Закарпатті для контролю над процесом виборів залучили загін спецпризначення Національної поліції України. Про це повідомили в поліції області.

Для того, щоб спецпризначенці могли оперативно реагувати на нестандартні ситуації в різних районах області, залучено гелікоптер. Таким чином, спецпризначенці могли оперативно міняти при необхідності дислокацію. На щастя, вибори пройшли без суттєвих інцидентів.

НА МІЖГІРЩИНІ ВСЮ НІЧ ПЕРЕДРУКОВУВАЛИ БЮЛЕТЕНІ ЧЕРЕЗ ПОМИЛКУ В ПРІЗВИЩІ ОДНОГО З КАНДИДАТІВ

На виборах до Міжгірської ОТГ стався неприємний інцидент. Представники однієї з партій виявили, що в бюлетенях на виборах до Міжгірської ОТГ неправильно вказано порядкові номери, а в прізвищі одного з кандидатів було допущено помилку.

Про це повідомляє Комітет виборців України.

Представники партії вимагали передрукувати бюлетені. Таким чином протягом ночі довелося передруковувати 14 тисяч бюлетенів.

НЕВІДОМІ ПОГРОЖУВАЛИ ПІДІРВАТИ УГОРСЬКІ ЦЕНТРИ

Демократична партія угорців України отримувала на свою електронну адресу погрози від анонімів, які погрожують підірвати головні угорські партійні, освітні та культурні центри на Закарпатті.

Погрози надходять з адреси «Українські месники». Невідомі вимагають угорських кандидатів зняти свої кандидатури і в іншому разі погрожують вибухами.

Голова Демократичної партії угорців України Ласло Зубанич звернувся до СБУ та Нацполіції із відповідною заявою з проханням відкрити з приводу погроз кримінальне провадження.

ПРАВООХОРОНЦІ НА МІЖГІРЩИНІ ВИКРИЛИ СХЕМУ ПІДКУПУ ВИБОРЦІВ ТА ЗАТРИМАЛИ ЗЛОВМИСНИКІВ

Ще кілька днів тому контррозвідник СБУ, а за сумісництва голова Закарпатської ОДА Олексій Петров повідомив, що неподобства чиняться під час кампанії в Пилипецькій ОТГ на Міжгірщині. Мовляв, один з кандидатів до ОТГ перед самими виборами організував прописку десятків людей. Всі ці люди були прописані навіть не в житлових будинках. Тоді Петров дав доручення правоохоронцям розібратися і покарати винних.

І ось зараз СБУ та прокуратура повідомляють, що виявили схемщиків, які давали гроші виборцям, які захотіли продати свій голос.

Організаторів скупки голосів затримали в одному з кафе під час передачі 17 тисяч гривень людині, яка брала на себе відповідальність за «потрібне» голосування і як доказ мала надати копії паспортів тих, хто за гроші має проголосувати за кандидата на голову Пилипецької ОТГ.

Насправді, бої за Пилипецьку ОТГ йдуть не просто так. Справа в тому, що вже дуже скоро там буде побудовано курорт, який нічим не поступатиметься Буковелю.

ПОПЕРЕДНІ РЕЗУЛЬТАТИ

Ці вибори були цікавими тим, що чи не вперше з’явилися місцеві політичні проекти, які мали намір дати бій загальноукраїнським партіям. В принципі, тотальної переваги у того ж таки політичного проекту чотирьох закарпатських багатіїв Поляка—Петьовки—Лунченка—Горвата «Рідне Закарпаття» таки не було. Нардепи вклали величезні кошти в кампанію, але у деяких районах взагалі провалили вибори, не «взяли» Ужгород і лише мізерний відрив на виборах до обласної ради від «Слуг Народу» даватиме їм право диктувати голові ОДА Петрову умову щодо призначення на голову облради саме представника від «Рідного Закарпаття».

Цим головою має стати соратник Лунченка Мирослав Білецький. Але є одне але. Провладна коаліція може не відбутися.

У НОВІЙ ЗАКАРПАТСЬКІЙ ОБЛАСНІЙ РАДІ БУДЕ ВАЖКО СТВОРИТИ ПРОВЛАДНУ КОАЛІЦІЮ

«Слугам Народу» та «Рідному Закарпаттю» не вистачить депутатів, щоб створити провладну коаліцію.

Уже підраховано, скільки депутатів від якої партії увійдуть до нової обласної ради.

Всього до облради потрапляють аж 8 партій.

«Рідне Закарпаття» заведе в раду 12 депутатів, «Слуги Народу» — 11, «Батьківщина» — 8, КМКС — 8, «Команда Андрія Балоги» — 7, «Європейська Солідарність», ОПЗЖ та «За Майбутнє» — по 6.

Таким чином, «Слугам Народу» та «Рідному Закарпаттю» потрібно буде шукати союзників. Ними можуть стати медведчуківці ОПЗЖ, але і це під питанням.

Більше шансів для створення коаліції саме навколо Блоку Андрія Балоги. До нього без проблем приєднаються союзники від «За Майбутнє» та «Батьківщина». Адже напередодні виборів Віктор Балога, лідер партії «За Майбутнє» Олександр Ледида та новий куратор «Батьківщини» Михайло Ланьо проробляли план цих виборів і навіть мали намір йти однією політичною силою, але зрештою вирішили йти різними партіями, щоб здобути більше місць у раді. Однак і цій трійці доведеться перетягувати на свій бік союзників. Колишньому регіоналу Ледиді не складе проблем домовитися з ОПЗЖ і тоді золотою картою знову ж таки стане фракція угорців КМКС.

Після останніх заяв Кулеби угорці навряд чи захочуть приєднатися до провладної коаліції, тому більше шансів таки у оточення Балоги, — повідомляє Prozak.info.

ВІДОМІ ВЖЕ ДЕЯКІ ПЕРЕМОЖЦІ НА ГОЛІВ ОТГ НА ЗАКАРПАТТІ

За попередніми результатами голосування вже відомі деякі переможці на виборах голів Об’єднаних територіальних громад.

Кандидат від «Рідного Закарпаття» до Ужгородської міської ради Віталій Глагола повідомив, що переможцем на голову Мукачівської ОТГ став чинний мер Андрій Балога.

Також перемогу на голову Виноградівської ОТГ здобув чинний мер Виноградова Степан Бочкай, якого підтримувала партія «Рідне Закарпаття». Бочкаю протистояв кандидат, якого підтримували «Слуги Народу», «Батьківщина» та «За Майбутнє» — Іван Бушко. Якщо зважити на те, що Бочкая підтримував один із засновників партії «Рідне Закарпаття», нардеп багатій Владіслав Поляк, то грошові ресурси штабу Бочкая були в рази більшими. Окрім того, саме ця партія вела брудну кампанію і зробила ставку не на сам Виноградів, де переміг Бушко, а на навколишні села, де людей легше підкупити.

Також попередньо відомо, що мер Чопа Валерій Самардак виграв вибори на голову Чопської ОТГ. Віктор Симканич очолить Довжанську ОТГ.

Потужні сили кинули «Слуги Народу» на Пилипецьку ОТГ, бо це незабаром буде дуже грошове місце, і їм вдалося перемогти чинного сільського голову Пилипця Василя Готру. Тут наразі вибори виграє Віталій Пиринець. Однак розрив від Готри занадто малий — всього кілька десятків голосів. Варто також зазначити, що на цих виборах були масштабні фальсифікації. У деяких селах зафіксовано майже 80 % голосування, хоча більшість людей з цих сіл перебувають на заробітках. При цьому, у соцмережах повідомляється, що саме в цих селах перемогу здобула партія «Рідне Закарпаття». При бажанні «Слуги Народу» могли б перевірити достовірність голосування, бо від цих фальсифікацій постраждали саме вони. Адже у голови не буде підтримки в раді.

А от в Хусті попри тиск з боку голови ОДА Олексія Петрова, який особисто навідався в день виборів до Хуста, щоб контролювати хід виборів, головою ОТГ таки став чинний мер міста Володимир Кащук. Тут все ще проводять розслідування і перерахунки. «Слуги Народу» не можуть змиритися з тим, що переміг не їхній кандидат — екс-голова ОДА Василь Губаль.

Переконливу перемогу здобув і голова Міжгірської райради Василь Щур на виборах голови Міжгірської ОТГ.

Головою Перечинської ОТГ став чинний голова Іван Погоріляк.

На виборах голови Солотвинської ОТГ перемагає Василь Йовдій.

Легко переміг і чинний голова Полянської ОТГ Іван Дрогобецький, який йшов від партії ОПЗЖ. Фактично, саме ця ОТГ залишається оплотом цієї партії на Закарпатті завдяки великій популярності колишнього регіонала Дрогобецького.

Залишається на своїй посаді голови Вільховецької ОТГ Михайло Цірик, чинний мер Берегова Золтан Баб’як очолюватиме Берегівську ОТГ, а голова Тячівської ОТГ Іван Ковач і надалі тут керуватиме.

Головою Середнянської ОТГ стане чинний голова Ужгородської райради Руслан Чорнак, який несподівано переміг місцевого «короля» Крицького.

Вибори на голову Оноківської ОТГ виграла Марія Коваль-Мазюта. Але тут почалися якісь незрозумілі дії з боку «Слуг Народу», які мають намір оскаржувати результати. І з порушень «Слуги» зафіксували пошкодження одного бюлетеня. До речі, мешканці Кам’яниці мають намір протистояти тиску.

Колочавську ОТГ очолить Василь Худинець, а Синевирську ОТГ — Іван Чуп.

Юрій Марусяк, скоріше за все, залишиться головою Баранинської ОТГ. Івановецька ОТГ — Михайло Мишкулинець.

Доволі сенсаційними є результати виборів на голову Іршавської ОТГ.

Тут ще з часів панування СДПУ(о) Медведчука—Суркіса керував Степан Бобик. Бобик завжди впевнено перемагав на виборах і здавалося, що і цього разу у нього не буде проблем.

Однак доволі активно провів свою кампанію представник Балоги, голова райради Віктор Симканинець. У результаті, він набрав 3915 голосів, що на 152 голоса більше, ніж у Бобика (3763). Третім на цих виборах став Віктор Товстий — 736 голосів.

Інші кандидати набрали таку кількість голосів: Юрій Бабинець — 627, Ярослав Сухан — 563, Євген Трикур — 552, Ольга Чедрик — 325, Ярослав Васько — 302, Микола Дикий — 153.

ДО ПЕРЕЧИНСЬКОЇ ОТГ НЕ ПОТРАПИВ ЖОДЕН КАНДИДАТ ВІД ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»

До Перечинської ОТГ не потрапив жоден депутат від «слуг» і лише двоє від союзників «Слуги Народу» — партії «Рідне Закарпаття».

А от «Батьківщина» провела до ОТГ аж 8 депутатів із 22-х. 5 депутатів будуть від партії «За Майбутнє», решта — самовисуванці.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат