На десятьох нардепів від Закарпаття з бюджету вже було витрачено 4 млн. грн.

23.05.2020 16:50 ПОЛІТИКА

У середньому один закарпатський нардеп обійшовся платникам податків у 400 тисяч гривень. Такі дані оприлюднила Громадська мережа ОПОРА.

При цьому майже 70 % із цих коштів становить зарплата депутатів.

Законодавством передбачено, що народному депутату, крім заробітної плати, в межах бюджету Верховної Ради України відшкодовують:

  • окреме технічно обладнане службове приміщення з розташуванням у ньому постійного робочого місця помічника-консультанта народного депутата, виділене органами місцевої влади чи місцевого самоврядування на письмове звернення депутата. Для мажоритарників — у межах округу, в якому обрався депутат, для депутатів, обраних у багатомандатному виборчому окрузі — в областях, які за ними закріпила депутатська фракція (група);
  • витрати, пов’язані з організацією та проведенням зустрічей народного депутата з виборцями та звітів народних депутатів;
  • підвищення кваліфікації, навчання у навчальних закладах, у тому числі магістратурах та аспірантурах, вивчення іноземних мов у вільний від виконання депутатських обов’язків час;
  • кошти для компенсації вартості проїзду, оренди житла або винайму готельного номера, а також відшкодовуються витрати, пов’язані з виконанням депутатських повноважень, у розмірі місячної заробітної плати народного депутата, що не підлягають оподаткуванню;
  • витрати на відрядження в розмірах, встановлених законодавством, для виконання доручень Верховної Ради України та її органів або для роботи з виборцями за межами міста Києва у період, визначений Верховною Радою України;
  • кошти на відрядження помічника-консультанта народного депутата України для виконання робіт, пов’язаних із здійсненням його депутатських повноважень.

Відповідно до інформації, наданої парламентом на наш запит, у період з початку каденції до березня 2020 року включно на діяльність 10 закарпатських парламентарів було виділено 3 993 092,86 грн. Левову частку цих коштів — 2 751 792,18 грн., або 69 %, складає заробітна плата.

В середньому, з початку каденції до березня 2020 року включно депутати заробили по 255 091,44 грн. Найвищу зарплату за аналізований період отримав Іван Крулько, майже 299 675,01 грн., найнижчу — Віктор Балога — 255 091,44 грн.

Наступна за величиною стаття витрат — компенсація оренди житла, становить 833 350 грн. Цікаво, що 3 із 10 народних обранців (Віктор Балога, Василь Петьовка та Іван Крулько) не скористалися цією можливістю. В середньому одному парламентарю на оренду житла в цей період виділили трохи більше 119 000 грн. Найдорожче обійшлася компенсація оренди житла для Михайла Лаби та Владіслава Поляка: по 140 400 грн. Найменшу компенсацію отримав Роберт Горват — 81 250 грн. Цікаво, що за даними сайта Верховної Ради України, 2 із 10 депутатів проживали в м. Києві на момент обрання: Андрій Жупанин та Іван Крулько.

Розмір компенсації витрат на проїзд депутатів Україною становить 387 580,60 грн. У середньому, за 7 місяців роботи закарпатські депутати на відшкодування проїзду Україною отримали по 48 445 грн.

Також депутатам компенсували вартість проїзду у межах Києва. Цим скористалися Михайло Лаба, Андрій Жупанин та Анатолій Костюх. Загальна сума компенсацій становить 17 723,00 грн.

Цікаво, що в середньому на одного депутата попередніх скликань (Роберт Горват, Віктор Балога, Валерій Лунченко, Василь Петьовка, Іван Крулько) витрачається 337 369,18 грн., що на 27 % нижче, ніж на одного депутата, обраного до Верховної Ради України вперше в поточному скликанні (Михайло Лаба, Владіслав Поляк, Андрій Жупанин, Ігор Кривошеєв, Анатолій Костюх), а саме 461 249,392 грн.

Святослав Бабіля, координатор проекту «Депутат від А до Я» у Закарпатській області

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат