Закарпаття перетворюють   на сміттєзвалище

13.01.2012 14:46 СОЦІО

Як вирубуються столітні дуби та відкривається сміттєзвалище...

Закарпаття завжди пишалося своїм лісом. Та його огульно вирубують.

І ось яскраві факти. У Буштині вирубування лісів стала системним. Тут зрубують дуби, яким понад 100 років. Чи йдеться тут про санітарне вирубування лісів? У владі хтось щось лобіює, а водночас відбувається послідовне знищення рекреаційних зон та урочищ. У що тепер перетворюється мальовниче Буштино? Чи не дійдемо до екологічної кризи?  


А ВИ БУЛИ В ЦЬОМУ МАЛЬОВНИЧОМУ КУТОЧКУ?

Буштино — мальовниче селище Тячівщини, розташоване в Марамороській котловині, що омивається двома ріками — Тереблею та Тисою. Вдале розташування селища завжди приваблювало гостей та туристів, Буштино — крайнє селище на Тячівщині, розташоване за 6 км від райцентру, і є початковим пунктом Тереблянської долини.

Через Буштино проходять залізниця та автотраса міжнародного значення. Колись у Буштині був власний зоопарк з унікальним музеєм, на тій самій території був чудовий парк у рекреаційній зоні. А восени щорічно проводилося місцеве свято — День лісоруба. Не випадково Буштино неофіційно вважалося   кращим селищем Карпатського краю. На околицях Буштина знаходяться урочища Дуброва, Мочар та Малетова мочарка. Вони є пам’ятними місцями природи місцевого значення та входять до Буштинського   заказника, створеного в 1990 році з метою охорони рослин і тварин,   занесених до Червоної книги України. Тут досі збереглися   рефугіуми (сховища) льодовикового періоду — вологі діброви   з ділянками вільшаників і ветланди або мочарки. Ветландів залишилося надзвичайно мало. Вони, як правило, використовуються як   рілля та пасовище. Значну частину площі всіх урочищ займає дубовий ліс. В унікальному дубовому лісі льодового періоду ростуть сфагновий білий мох, шафран Гейфеля,   весняні первоцвіти, нарциси, шафран Банатський та білоцвіт, косарики черепичасті, перстач білий, фіалка багрова та ферульник лісовий. Всі вони мають обмежене поширення на Закарпатті, а тому занесені до регіонального Червоного списку. А дуби, що ростуть в урочищах, мають сторічну історію.

КУДИ ЗНИКЛИ 100 М3 ДУБІВ-ЛЕГЕНД?

Та сторічна історія дубів не заважає комусь огульно вирубувати ліс. Санкціоновано, а інколи несанкціоновано вирубування дубів у урочищах стало системним. То стихійно, то за рахунок погашення заборгованості з виплати зарплатні, а то й просто не зрозуміло і не відомо, під чиїм патронатом. Вирубування дубів продовжується. Неодноразово порушувалося питання і відбувалися погоджувальні листування з адміністрацією Карпатського біосферного заповідника про включення до біосферного заповідника ділянки унікального дубового лісу, що знаходиться в урочищах на околиці селища Буштино. Але позитивних зрушень наразі не відбулося. Наприкінці листопада до ініціативної групи та громадської організації «Летище» надійшов сигнал, що вже три дні вирубують дуби в урочищі Мочарка. Того ж дня про факт вирубування поінформували депутатський корпус селищної ради. 1 грудня депутати селищної ради, представники ініціативної групи та громадської   організації «Летище» виїхали на місце ймовірного вирубування дубів, що ж було побачено? Так, відбувалося вирубування дубів-легенд, вік яких сягає понад сторіччя. Кидалося в очі, що всі без виключення зрубані дуби були найбільшими і не ураженими. Про санітарне вирубування не могло бути й мови. Здивував і той факт, що, побачивши нас, «лісоруби»   терміново закінчили роботу і…ретирувалися. Опісля вирубування в урочищі більше не здійснювалося. Депутати провели облік зрубаних і   вивезених дубів. Встановлено, що зрубано 41 дуб, а при замірах зрізу встановлено, що в середньому в кожному дубі було до 2,5 м3 деревини.   41 дуб або понад 100 м3 дуба зникли в невідомому напрямку.

А У ВІДПОВІДЬ ВІД МОЖНОВЛАДЦІВ — ТИША

15 грудня відбулася чергова сесія селищної ради за присутності представників ініціативної групи та громадської організації «Летище», які запропонували внести на сесію розгляд питання стосовно санкціонованості вирубування дубів у урочищі Мочарка та можливості розміщення в урочищі Летище на площі 5 га районного сміттєзвалища й будівництва сміттєпереробного заводу. Як з’ясувалося, ніхто з депутатів (за виключенням одного) не бачив жодних дозвільних документів на вирубування. І нібито існують документи на вирубування 70 чи 80 кубів.

Питання залишилося відкритим, але пообіцяли, що обов’язково з’ясують санкціонованість вирубування. З цього питання досі «тиша».

Стосовно можливості розміщення в урочищі Летище на 5 га площі регіонального районного сміттєзвалища з подальшим будівництвом сміттєпереробного заводу (згідно з розпорядженням голови Тячівської РДА), то селищний голова запевнив, що такого не буде ніколи. Гаразд! Але вже за кілька днів після сесії на адресу громадської організації «Летище» надійшов лист-відповідь від райдержадміністрації, в якому зазначалося, що виготовлення та погодження документації на земельну   ділянку за межами населеного пункту Буштино в урочищі Летище площею 5 га   для розміщення сміттєзвалища та будівництва сміттєпереробного заводу перебуває на стадії завершення.

Тоді як розуміти невиконання Закону України «Про   місцеве самоврядування», згідно з яким на зібранні громади селища Буштино, що відбулося 3 березня 2011 року, було одноголосно проголосовано про заборону виділення земель та будівництва сміттєпереробного заводу.

Окрім того, рішенням № 245 від 17.06.2011VIII позачергової сесії VI скликання було постановлено   «заборонити виділення, передачу чи надання в користування земель Буштинської територіальної громади та заборонити надання дозволів (погоджень) на розміщення сміттєзвалища, будівництво   сміттєсортувальної станції (комплексу сміттєзвалища чи сміттєпереробного заводу), використовувати сьогоднішнє сміттєзвалище виключно для потреб селища Буштино».

ХТО ЛОБІЮЄ ЗНИЩЕННЯ РЕКРЕАЦІЙНИХ ЗОН?

Складається враження, що відбувається таємне лобіювання проекту послідовного знищення рекреаційних зон та урочищ на рівні перших осіб селищної влади або ж, як мінімум, пасивне невтручання. Але ми, ініціативна група та громадська організація «Летище», від імені всіх буштинців хочемо запевнити , що ніколи   не дозволимо перетворити Буштино в осередок екологічної катастрофи.

Збережемо Закарпаття — край лісів і долин, гірських рік і мінеральних вод, край краси, рекреації та екології.

Тячівська районна громадська організація «Летище», ініціативна група смт Буштино

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат