В Ужгороді відреставрували двері в історичному будинку Малого Ґалаґова

04.06.2021 21:28 РАТУША

Про подію повідомили у групі Uzhhorod Modernism. Реставрацію дверей зроблено за кошт жителів будинку.

"Цей випадок унікальний для нашого міста тим, що чи не вперше мешканці історичного багатоквартирного будинку вирішили не тільки реставрувати двері, але і повністю самостійно профінансували всі роботи. Низький уклін усім мешканцям будинку та ініціаторам реставрації — Андрію Баганичу та голові ОСББ Максиму Борисову.

Коли до нас звернулися по допомогу, то ці двері справді виглядали жахливо: з наскрізними тріщинами, відсутніми фрагментами і ознаками розсихання, з відшаруваннями та багаторічними шарами фарби. Але завдяки майстру-реставратору Василю Марчишаку та його команді вдалося відреставрувати автентичне полотно дверей. Двері відбулися лише заміною окремих пошкоджених елементів і кількома врізками нових фрагментів у полотно, які практично і не помітні. Як бачимо, навіть у таких складних випадках можна відновити історичну столярку — не поспішайте викидати старі двері чи вікна.

Старовинні латунні дверні ручки і накладки нам вдалося придбати на аукціоні в Чехії і дипломатичними каналами передати в Україну, за що велика подяка ужгородцю-пражанину Павлу Кришенику, директору Слов'янської бібліотеки у Празі пану Лукашу Бабці та пані Олені Крушинській за логістичну еквілібристику.

З досить рідкісним рельєфним візерунковим склом, яке нині не виробляється, нам теж пощастило — його ще трохи знайшлося в небайдужих ужгородців. Найбільше нас розчулила пропозиція віддати ідентичне скло з власних кухонних дверей.

Будівля з відреставрованими дверима на вул. Довженка, 4 на Малому Ґалаґові направду унікальна. Це тимчасовий урядовий будинок, який першим з'явився на Малому Ґалаґові. Побудований він у 1923–1924 роках за проєктом відомого чеського архітектора Алоїза Дріака. Архітектурний стиль цієї майже столітньої будівлі — рондокубізм, який на території України зустрічається виключно на території Закарпаття та в Ужгороді зокрема. Детальніше про будівлю можна почитати на нашому сайті: www.am.umodernism.com/ua/object/4

З цього будинку майже 100 років тому і почалося створення урядового кварталу Малий Ґалаґов. Щиро сподіваємося, що реставрація дверей стане початком ренесансу кварталу і гідним прикладом для наслідування.

Наша скромна волонтерська роль у цьому проєкті вже традиційна — дослідження, консультації, підбір матеріалів та фурнітури, нагляд за етапами робіт та розробка проєкту відновлення дверей для його погодження в органах охорони культурної спадщини, повідомили у групі Uzhhorod Modernism.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат