Колаборанти

11.06.2022 10:56 ПОЛІТИКА

Після розпаду Радянського Союзу російські спецслужби намагалися вкорінити в нашій державі маріонеткову владу. З того часу в Україні були тисячі колаборантів, які служили Росії. І більшість із них нікуди не ділися.

Офіс генпрокурора на запит руху «Чесно» повідомив, що з 2014 року прокуратура розслідує понад 2 тис. фактів держзради. Але до суду дійшло лише… 18 %. На ще один запит — скільки ж держзрадників засудили? — інформації так і не надали. Очевидно, їх дуже мало.

Навіть коли правоохоронцям вдавалося зловити і засудити колаборанта, згодом він міг принести до суду довідку, що у нього хворе серце — колаборанта випускали. Це питання до корупції і недовиконаних реформ, та й до державної політики загалом.

Такі проросійські політики знову й знову створювали нові політичні проєкти, які фінансував Кремль. Жоден колаборант не має згодом бути обраним в органи місцевої влади чи парламент, які би нові проєкти вони не запускали. Саме тому важливо зафіксувати вже зараз усі прізвища в нашій політичній пам’яті.

Після Помаранчевої революції російська агентура працювала над реваншем. І їй вдалося шляхом чорних технологій та з допомогою пропагандистів у ЗМІ попрацювати з виборцями так, що президентом країни став держзрадник Віктор Янукович. Уся вища вертикаль контролювалася Росією.

Януковичу ДБР повідомило про підозру в скоєнні держзради лише 2020 року. А колишнього очільника уряду Миколу Азарова, який теж утік у Росію, ми заочно тримаємо під вартою лише з 2021 року.

Але якщо з Януковичем та Азаровим усе було зрозуміло на старті, то є низка політиків, які дуже швидко перефарбувалися.

Те, що держава не змогла притягнути до відповідальності держзрадників і колаборантів, а дозволяла тривалий час працювати проросійським партіям, журналістам і церкві, призвело до трагічних наслідків. Саме тому наразі одним із пріоритетних питань є виявлення та притягнення до відповідальності колаборантів.

Це стосується і закарпатців. Віктор Балога свого часу очолював на Закарпатті партію кума Путіна Медведчука СДПУ(о), а потім успішно працював в уряді Януковича і мав зустрічі з Путіним та його оточенням. Лише зараз правоохоронці зацікавилися, яким чином кум Путіна Медведчук отримав на Закарпатті десятки гектарів землі під резиденцію, але ж область тоді очолював соратник Балоги Гаваші. То чому по цій справі не допитати Гаваші та Балогу? Невже все закінчиться «цапом-відбувайлом» — тодішнім головою Воловецької райради?

Зараз Балога спокійно сидить у Верховній Раді і навіть розпалює інтриги в обласній раді. І питань у правоохоронців до нього немає.

А чому в правоохоронців не виникає питань до Володимира Гісема. Той свого часу очолював соцпартію на Закарпатті, і про його політичну орієнтацію може свідчити те, що навіть у роки незалежної України в кабінеті висів не портрет Шевченка чи президента України, а портрет президента Росії Путіна. Невже хтось думає, що зараз у Гісема-старшого помінялася орієнтація?

Наразі нам відомо, що питання до закарпатських колаборантів уже виникли у правоохоронців зі столиці. Чекаємо на гостей.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат