Погоня за Чаусом

06.08.2021 09:43 ПОЛІТИКА

Коли іноземці дивляться, як в Україні дві силові структури ледь не влаштовують між собою бої, то просто не розуміють, чи є у нас влада і законодавство.

Українського суддю Миколу Чауса, якого на батьківщині неодноразово звинувачували в серйозних злочинах, викрали в Молдові, де він переховувався від української влади останні чотири роки. Викрадення стало справжнім політичним скандалом та породило безліч версій.

Чауса викрали ще в квітні троє невідомих посеред дня на вулиці Кишинева. Влада Молдови просить у нашої влади пояснень, але в Києві клеять дурня.

А днями Чауса в одних трусах знаходять в одному з сіл і везуть до Києва. Везли суддю СБУшники, але силовики з НАБУ захотіли Чауса собі, тому почалося переслідування, і добре, що все не закінчилося перестрілкою.

Зараз Чаус під домашнім арештом і всі чекають на гучну справу.

Хто такий Микола Чаус, що через нього такі інтриги?

В Україні він став фігурантом безлічі скандалів, гучних звинувачень та кількох кримінальних проваджень. Зокрема, на посаді судді Дніпровського райсуду Києва Чаус ухвалював рішення щодо активістів Автомайдану, забираючи права у людей, які брали участь в акціях протесту проти влади Віктора Януковича.

Суддю намагалися притягнути до відповідальності, але зробити це так і не вдалося. Попри те, що спеціальна комісія дійшла висновку, що Чаус порушив присягу і має бути звільнений, у лютому 2016 року Вища рада правосуддя відмовилася звільнити суддю.

Його також не люстрували, хоча він підпадав під закон про люстрацію.

У серпні 2016 року Чаус знову потрапив у поле зору правоохоронців — його звинуватили у вимаганні та отриманні хабара у 150 тис. доларів. Співробітники Національного антикорупційного бюро знайшли гроші на городі судді, закопані в банках.

У вересні Верховна Рада дозволила арешт судді, але він уже зник. У листопаді його оголосили в міжнародний розшук, а згодом стало відомо, що Чаус незаконно перетнув кордон із Молдовою, здався місцевим правоохоронцям та просить політичного притулку.

З посади судді його таки звільнили лише за рік — у листопаді 2017-го — за прогули на роботі.

Влада Молдови тим часом у політичному притулку Чаусу відмовила, але в Україну не повертали. І тоді спецслужби України Чауса просто викрали.

Хтось каже, що він потрібен Зеленському, щоб розколоти суддю на покази проти Порошенка. Інші кажуть, що історією з Чаусом Зеленський хоче відволікти увагу від проколу з «вагнеровцями». Але в будь-якому випадку світ просто сміється з того, що коїться у нашій країні.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат