Відкрито капітально реконструйовану Мукачівську ДЮСШ

24.06.2021 19:42 СПОРТ

Родзинкою на її території стане скульптура гранда вітчизняного футболу Василя Турянчика

Як ми уже інформували, учора (23 червня) у місті над Латорицею відбулася значна подія, рівній якій не було вже багато–багато років на Закарпатті — це урочисте відкриття місцевої ДЮСШ після реконструкції, яка тут не проводилася майже півстоліття (споруда була здана в експлуатацію приблизно у 1970 році — Авт.). На святі я зустрів багато знаних не лише місцевих спортсменів, але й з Ужгорода, Виноградова, Берегова, Іршави, Хуста, Сваляви…. Серед них порозмовляв і з колишнім гравцем ужгородської «Говерли», а тепер команди ветеранів з села Королево, екс–народним депутатом України Сергієм Чейпешом:

«Очі розбігаються від побаченого, – сказав Сергій Іванович. Я попав не на спортивний комплекс, а у казку. Боже, як тут все зроблено гарно, з душею. Та такі теремки–спортивні палаци повинні би зводитися не лише у районних центрах, але і у селах. Я аніскільки не шкодую, що приїхав сюди. А яка чудова скульптура нашого знаменитого футболіста Василя Турянчика. Ініціатор цієї архітектурного витвору, депутат Мукачівської міськради та капітан ФК «Карпати–ветеран» Мукачево, мій напрочуд хороший цімбора Олександр Переста (В. Турянчик — перший тренер О. Перести — Авт.) ще на турнірі з футболу серед ветеранів у честь Василя Турянчика (17 квітня 2021 р., стадіон «Харчовик» — Авт) розповів мені чому саме такий вигляд має цей високохудожній витвір мистецтва. Саме у падінні через себе «залізний капітан» київського «Динамо» забив гол, який згодом журналісти «охрестили золотим». Я в обласному архіві, що у Берегові, —мовить далі ветеран спорту, — попросив підшивку «Спортивної газети» за 1961 рік (тоді вона називалася «Радянський спорт» — Авт.). У №86 за 12 жовтня знайшов статтю «Золотий гол В. Турянчика». Читаю: «Москва. Стадіон ім. В. Леніна. 103 тисячі глядачів! Витяг із самої статті: «Йшла 85-та хвилина. Господарі попереду – 1:0. Кутовий подає Лобановський. І тут у карному майданчику у важкому акробатичному стрибку, падаючи на спину, Турянчик через себе забиває гол у торпедівські ворота і таким чином зрівнює рахунок — 1:1.».

Оце був гол, якому журналісти та літописці світового футболу присвятили найбільше матеріалів. До речі, цього року «золотому» голу (забитий гол через себе ще називають «гол забитий так званими «ножницями» – Авт.), як і першому всесоюзному «золоту» київського «Динамо» – 60 літ.

Розділити загальну радість свята завітали сюди народний депутат України Микола Тищенко, голова облради Олексій Петров, а також майже у повному складі члени виконкому крайової Асоціації футболу на чолі з її очільником І. П. Дураном.

Відкрив оновлену ДЮСШ Мукачівський міський голова Андрій Балога, який у своєму привітанні наголосив: «Мені завжди радісно, коли ми відкриваємо об’єкти, збудовані для наших дітей! Ця спортивна школа – один з них, який увійшов до програми Президента з масштабної розбудови інфраструктури України «Велике будівництво». Вкрай важливим є те, що такі проекти реалізуються завдяки спільним, злагодженим діям Президента України та місцевої влади. Гадаю, що таких об’єктів буде дедалі більше.

Будівлі спортивної школи майже півстоліття, але до цього часу вона жодного разу не бачила капітального ремонту такого рівня, який обійшовся у 85 млн. грн. (10 млн. виділив Президент України, 75 — місцевий бюджет)

Відтепер щодня близько 500 дітей різного віку матимуть змогу у комфортних умовах займатись футболом, легкою атлетикою, метанням молоту, боксом, плаванням, волейболом, баскетболом, тенісом тощо, — резюмував мер Мукачева».

Важливо, що оновлену спортивну школу також зможуть відвідувати люди з інвалідністю для яких там створені всі умови безбар’єрного доступу, — сказав в інтерв’ю автору матеріалу знаний атлет Мукачева Олександр Сухан, який до речі, ще у 1993 році потрапив до Книги рекордів Гіннеса за участь у міжнародному супермарафоні на інвалідних візках від Владивостока до Санкт-Петербурга (відстань — майже 10 тисяч кілометрів).

Якісне LED-освітлення дасть змогу займатися на території ДЮСШ навіть вночі, а завдяки якісно проведеним роботам та використанню сучасних матеріалів спорткомплекс зможе приймати змагання навіть міжнародного рівня.

Я впевнений, що умови для тренувань відіграють значну роль у мотивації юних спортсменів. І думаю, що тут тренери й фахівці виховають ще багатьох Турянчиків, Бец, Копча–Ткаченко, Решків, Станковичів, Поповичів, Варгів, Лендєлів, Мущинків, Ряшків, Суханів…. А ще сподіваюсь, що вихованців Мукачівської ДЮСШ скоро побачимо на п’єдесталах пошани, як на обласному, всеукраїнському так і на світовому рівнях.

І насамкінець, хочеться подякувати мукачівським будівельникам, які створили найкращий і найсучасніший спортивний комплекс на Закарпатті, а також мерії Мукачева, яка лозунг «Спорт має бути стратегією розвитку держави» реалізовує не на словах, а на ділі. Після того, як мукачівська ДЮСШ вдруге «народилася», гадаю, спортивний центр краю «перекочує» з міста над Ужем до міста над Латорицею.

Василь Гаджега,
голова обласного осередку асоціації спортивних журналістів України.
Фото з місця події доповнять інформацію.


І наш анонс:

У неділю, 27 червня, у Мукачеві (стадіон «Харчовик») ветерани футболу ХІІІ-им Меморіалом–пам’яті згадають екс–першого заступника голови Федерації футболу Закарпаття Олега Іщенка.

Початок турніру о 10. 00.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СПОРТ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат