Ювілейний турнір ветеранів з міні-футболу виграли господарі

29.06.2018 12:59 СПОРТ

 

«Людина живе до тих пір, допоки про неї пам'ятають…». Саме ці слова стали лейтмотивом Х–го ювілейного «Меморіалу пам’яті екс-першого заступника голови федерації футболу Закарпаття О. В. Іщенка, який вкотре виграли господарі. А сам турнір із міні-футболу (8 гравців + воротар) відбувся минулого вівторка на мукачівському стадіоні «Харчовик» (директор — Ілля Левко).

Урочисте його відкриття, як завжди, розпочалося з хвилини вшанування О. В. Іщенка та покладання корзини з живими квітами на його могилу.

Х-ий   ювілейний турнір традиційно зібрав 4 команди ветеранів (50 років+) та колишніх друзів одного з найкращих організаторів футболу на Срібній Землі. Щороку на турнірі присутня рідня О. Іщенка —   вдова Любов Юріївна, доньки Наталія і Любов, внучка Ніколетта, внуки Олександр та Артем.

Виконавчий директор та заступник голови ФФЗ Віктор Наскалов коротко зупинився на біографії Олега Вікторовича, якого уже більше 10 років нема серед нас. Мені з ним не лише разом довелося працювати у федерації футболу, — наголосив Віктор Борисович, — але разом із ним грали за ФК «Керамік» Мукачево, який у 1978 та 1980 рр. став володарем кубка Закарпаття. Повний сил і енергії Олег Вікторович мав багато планів і напрацювань, але доля розпорядилася по-іншому…

Комітет ветеранського футболу області спільно з Федерацією футболу Закарпаття 10 років тому започаткували кубок пам’яті одного з кращих менеджерів футболу на Закарпатті за роки незалежності України О. Іщенка, який у його рідному місті над Латорицею проводиться з року у рік.

Перший тренер   О. Іщенка, змс СРСР Василь Турянчик наголосив, що йому довелося чимало років разом працювати з Олегом Вікторовичем. Свого часу вони були причетні   до створення ФК «Лінет» («Віжибу») Берегово, який невдовзі став кращим клубом області, виборовши чемпіонський титул три   рази поспіль (1996–1997 рр – весна та осінь) та здобув головний трофей Срібної Зелі у 1996 році та Суперкубок краю.

Коли ФК «Закарпаття» взагалі міг щезнути з футбольної карти України, кращі гравці «Лінету», а також ми четверо: Юрій Гецко, Олег Іщенко, Віктор Ряшко та я прийшли на виручку головній команді краю. Через три роки ужгородці уже виступали у вищій лізі (2001 рік) українського футболу. У сезоні 2003-2004 команда зуміла зберегти прописку у вищому ешелоні, і знову до успіху був причетний квартет керівництва ФК ОСК «Закарпаття» — Гецко–Іщенко–Ряшко та я.

У 2006 році Олега Вікторовича обрали першим заступником голови ФФЗ. За короткий проміжок часу проведення заходів в області було піднято на високий рівень…

А далі розпочалася основна частина «Меморіалу….». Першими на зелений газон вийшли команди ФК «Карпати» та збірна команда Берегова. Господарям вдалося у ворота берегівчан «відвантажити» 4 голи. Ті у свою чергу відквитали лише гол-престижу. Автором його став Сергій Гецко.

У другому поєдинку між ФК «Бужора» Іршава та збірною Воловецького району перемогу святкувала   перша команда (2:0).

У матчі за третє місце зустрілися збірні Воловеччини та Берегівщини. Два тайми по 15 хвилин завершилися результативною бойовою нічиєю (2:2). Пенальті точніше пробили берегівчани — 6:4.

У фіналі зустрілися дві кращі команди — минулорічний володар кубка — ФК «Бужора» Іршава та господарі, які цим трофеєм володіли уже 5 разів. Першими рахунок «розмочили» мукачівці, а відтак провели і другий гол у ворота команди за яку грали перший заступник голови федерації футболу Закарпаття Станіслав Сухан та головний тренер ФК «Бужора» Іршава Михайло Рацин.      

У другій 15–хвилинці іршавчанам вдалося скоротити результат — 1:2. Більше уболівальники голів не бачили. Отже, у черговий раз трофей отримав домашню прописку.    

На урочистому нагородженні народний депутат України та почесний голова федерації футболу Закарпаття Михайло Ланьо вручив вдові О. Іщенка Любові Юріївні   пам’ятний подарунок та грошову винагороду. Подарунки від ФФЗ отримали й її доньки Наталія і Любов,   а також внучка-щебетушка Ніколетта та майбутні футболісти–внуки Артем та Олександр. Від керівництва Берегівського консервного заводу матеріальну допомогу родині О. Іщенка вручив Юрій Турянчик.

Кращими гравцями турніру оргкомітет назвав таких гравців: Іван Мошкола — ФК «Бужора», Віктор Ряшко — ФК «Карпати», Олександр Беца — збірна Воловецького р-ну та Сергій Гецко — збірна Берегівського р-ну.

Спеціальними грамотами ФФЗ Віктор Наскалов нагородив арбітрів поєдинків Мар’яну Сухан, Мирослава Галу, Івана Грубінку та Василя Козика, які усі заплановані матчі провели на хорошому рівні.

Іван Дуран вручив оригінальні подяки ФФЗ директору стадіону «Харчовик» Іллі Левку та коментатору спортивного дійства Василю Гаджезі.

І ось наступає   хвилююча мить. Перший заступник голови облдержадміністрації та голова ФФЗ Іван Дуран під бурхливі оплески вручає капітану господарів Олександру Пересті красень-кубок за перемогу в ювілейному   традиційному футбольному турнірі, присвяченому пам’яті одного з найкращих менеджерів футболу на Закарпатті Олега Іщенка.

Голова обласного осередку Асоціації спортивних журналістів України Василь Гаджега та член цієї громадської організації Володимир Громіш подарували О. Пересті   професійну сумку не лише для футбольних м'ячів (SWIFT), але й для чисельних трофеїв, які виборов ФК «Карпати-ветеран» Мукачево за останні 15 років.  

Насамкінець команди дружньо й весело провели «третій тайм» за казаном із боґрашем.

Наступний турнір стартуватиме за рік.

Василь Гаджега, голова обласного осередку Асоціації спортивних журналістів України.

Василь Козик, голова комітету ветеранів Федерації футболу Закарпаття.

Ці три світлини «переносять» нас у ті роки, коли О. В. Іщенко грав у футбол, а відтак був одним із організаторів ФК «Віжибу» («Лінет») Берегово, а також стояв у витоків заново створеного ФК ОСК «Закарпаття».

На фото ФК «Керамік» Мукачево, який у 1978 та 1980 рр. був володарем кубка Закарпаття. Справа стоїть Олег Іщенко, третій від нього — Віктор Наскалов, сьомий — Іван Шіц.

На знімку команда «Віжибу» Берегово, яка у 1996 році оформила «золотий дубль», вигравши чемпіонат та заволоділа кубком Закарпаття. З головним трофеєм краю віце-президент ФК «Віжибу» Андрій Ердевді, поруч справа — начальник команди Олег Іщенко, президент — Юрій Гецко та голова обласної ради Іван Іванчо.

2001–ий рік. ФК ОСК «Закарпаття» виборов путівку у вищу лігу чемпіонату України. Зліва (1–ше коло) головний тренер Віктор Ряшко, начальник команди — Олег Іщенко та тренер ужгородців змс СРСР Василь Турянчик.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СПОРТ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат