Фехтування. Турнір Герея зібрав в Ужгороді кадетів 5-ти країн

14.05.2018 18:11 СПОРТ

 

Протягом двох днів (10-11 травня) у місцевому спортивному комплексі «Юність» майже 300 «д’артаньянів» (кадети) схрестили зброю за здобуття головних трофеїв традиційного   ХIX–го всеукраїнського Меморіалу пам’яті заслуженого тренера України Василя Герея (головний суддя змагань С. Горецький та секретар Н. Калініна).

На змагальних доріжках свою майстерність демонстрували представники (дівчата та хлопці 2002 р. н. і молодші) фехтувальних шкіл Словаччини, Румунії, Угорщини, Молдови, а також Києва, Львова, Харкова, Хмельницького, Запоріжжя, Тернополя, Білої Церкви, Дніпра, Черкас, Миколаєва, а також закарпатського Мукачева та господарі. Цей турнір уже десятиліття є рейтинговим і одним із етапів відбору найобдарованіших мушкетерів до кадетської збірної України.

Церемонія відкриття Меморіалу пам’яті проходила напрочуд урочисто і яскраво. Усі юні фехтувальники крокували до змагальної зали з піднятими шпагами під звуки Козацького маршу. Під звуки гімну України був піднятий державний прапор нашої Вітчизни.

Учасників щиро привітали й побажали вдалих боїв начальник управління молоді та спорту облдержадміністрації Віталій Ерфан, заступник Ужгородського міського голови Василь Гомонай, вдова Василя Герея — Магдалина, брат Василя Герея — Анатолій, а також його син-тезка, чемпіон світу та призер чемпіонатів Європи і світу, учасник Олімпійських ігор-2016 Анатолій Герей.

Не відбулося на урочистостях і без родзинок. Голова обласного відділення НОК України майстер спорту СРСР Іван Риляк, який цього дня святкував свій черговий ювілей від дня народження, насамперед   щиро подякував закарпатським фехтувальникам та їх тренерам за успішні виступи на всеукраїнських та міжнародних змаганнях і побажав усім учасникам вдалих стартів і успішних фінішів.   Іван Іванович також наголосив на тому, що троє наших земляків свого часу були учасниками олімпійських ігор, а Василь Станкович, який нині присутній на нашому спортивному святі, став найтитулованішим закарпатцем. В його сімейному архіві зберігаються дві срібні медалі з олімпійських ігор, п’ять золотих з чемпіонатів світу. Він також був двократним володарем кубка Європи. Словом, цей список можна продовжити і він довгий. Нині із задоволенням хотів би вручити нашому аксакалу фехтувальної справи унікальну енциклопедію, автором якої є наша землячка Марія Булатова. Книга так і називається «Фехтування».

Звичайно, слово надали і самому шанованому гостю змагань, заслуженому майстру спорту СРСР Василю Васильовичу, який акцентував свою увагу на особистості заслуженого тренера України з фехтування Василя Герея, якого добре знав і як людину, і як чудового фахівця. Станкович також наголосив на тому, що фехтування — це один із травмонебезпечних видів спорту, тому учасникам на фехтувальній доріжці потрібно діяти так, аби не нанести травму супернику.

Василь Станкович також мовив і про те, що він на власному прикладі переконався, що спорт — це модно, стильно, красиво і перспективно, а Закарпаття й Україна загалом мають ким пишатись і на кого рівнятись… Впевнений, – резюмував член обласного виконкому НОК України, — ці змагання стануть для усіх юних мушкетерів   гарним заділом для подальших успіхів у дорослому спорті!

На урочистому відкритті відбулася ще одна подія. Під бурхливі оплески головний спортсмен краю В. Ерфан вручив посвідчення «Майстер спорту України» нашому земляку Василю Гумен.

А потім за свою звичну справу взялися шпажисти.  Більшість дуельних поєдинків були напрочуд напруженими та цікавими. Турнір, який тривав більше 7 з половиною годин, закінчився яскравою церемонією нагородження.

У дівчат кращою була 15-річна Юлія Мукоїд із Києва (тренери — Гарін, Жарський), яка у фіналі перемогла представницю Львова майстра спорту України Дарію Садову. Бронзові медалі розділили спортсменка із Ужгорода 14-річна Олександра Лазаренко (тренер — Анатолій Герей) та 16-річна Анна Чернишова з Києва.  

Серед хлопців першим на п’єдестал пошани піднявся киянин Микита Кошман (тренер — Тимошенко). Крім золотої медалі, кубка, інших   подарунків, переможець також отримав і спеціальний приз. Справжню козацьку шаблю йому вручив   чемпіон світу, один із кращих представників закарпатської школи фехтування заслужений майстер спорту України Анатолій Герей.

«Срібло» із Срібної Землі до рідного Києва відвіз 15–річний Михайло Кублицький. На третю сходинку п'єдесталу піднявся наш ужгородський шпажист 16-річний Дмитро Беляєв (тренер — Жамбаєв) та 15-річний Іван Рядинський із Харкова. Замкнув вісімку найсильніших ще один ужгородець 15-річний Андрій Кузьма (тренери — Калініна, Горецький).  

Наступного дня на змагальні доріжки вийшли рапіристи.    Тут теж вирували пристрасті. Боротьба фехтувальників на доріжках часом досягала емоційної межі, а результати двобоїв часто вирішувалися на останніх хвилинах. Найбільш принципові і вирішальні поєдинки ставали боями нервів та «залізної» витримки. 

Серед хлопців на п’єдестал пошани змагань піднялися: Євген Лазаренко із Києва, який у фінальному бою переграв ще одного представника столиці України Богдана Лісового, якого тренує Шаркіна. До речі, Богдан у бою за вихід до півфіналу переміг нашого рапіриста Павла Гумена. У підсумку вихованець Сергія Горецького фінішував шостим. Це кращий результат серед наших хлопців

Бронзові нагороди поділили між собою — один із лідерів національного кадетського заліку  Даниїл Ткач з Миколаєва та киянин Олег Кокоровець

У дівчат кращою стала київська рапіристка Катерина Буденко, яка у фіналі здолала ужгородку Ніколетту Корлат. Третю сходинку п'єдесталу розділили представниці Миколаєва Крістіна Кулік та Аліна Полозюк

Вісімку найсильніших і серед хлопців, і серед дівчат нагородили пам'ятними подарунками. Наразі кадети національної збірної готуватимуться до наступних етапів та всеукраїнських змагань. Влітку проведуть ряд навчально-тренувальних зборів, один із яких відбудеться на Закарпатті, зокрема у селі Кострино, що на Великоберезнянщині.

Світлині, які пропонуємо вам, значно доповнять цей матеріал.

Василь Гаджега,
голова обласного осередку Асоціації спортивних журналістів України.
Фото автора.  

ТЕГИ : турнір герея 2018 в ужгороді

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СПОРТ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат