Один з найтитулованіших спортсменів області відзначив день народження

26.04.2017 17:14 СПОРТ

 

25 квітня день народження відзначив один із найтитулованіших спортсменів Срібної Землі, член виконкому обласного відділення   НОК   України, змс СРСР з фехтування Василь Станкович із села Нове Давидкове, що на Мукачіщині.

Наш знаний земляк у великому спорті перебував 10 років. За   цей період він підкорив багато спортивних вершин у різних країнах світу. У його сімейному архіві 5 золотих медалей з чемпіонатів світу в одиночному та командному розрядах (1969 рік — Гавана, 1970 — Анкара, 1971 — Відень, 1973 — Гетеборг, 1974 рік — Гренобль), срібна та бронзова (відповідно 1969 рік — Гавана та 1971 рік — Відень). Наш знаний земляк був двократним срібним   призером олімпійських ігор (1968 рік   — Мехіко та 1972 рік — Мюнхен). Закарпатський 30-річний фехтувальник зумів утриматися у високій спортивній формі ще й до наступних змагань чотириріччя (1976 рік). Він увійшов до фіналу в особистому заліку, де посів 4-те місце, ледь не дотягнувшись до п’єдесталу, була четвертою і команда. А ще його попросили виступити у складі команди шпажистів – тут команда вийшла на п’яте місце. Наш земляк був капітаном команди рапіристів СРСР.

Василь Васильович —   чемпіон літньої Універсіади СРСР (1973 рік), дворазовий чемпіон СРСР в особистій першості (1968 та 1970 рр.).

У складі збірної команди СРСР закарпатець став дворазовим володарем Кубка Європи (1969 та 1972 рр.). І цей перелік спортивних звершень людини-легенди, яка живе серед нас, можна продовжити.

Після   завершення   спортивної   кар’єри   Василь Станкович у фехтувальному світі залишився надовго. Спочатку він працював у рідному Львівському інституті, де виховував майбутніх мушкетерів, згодом у школі вищої спортивної майстерності, а відтак головним тренером збірних команд УРСР, СРСР, Угорщини та Індонезії. Останнє його місце роботи – це наставник з фехтування у клубах „New Jersey at Lilov Fencing Academy” та „Columbia High School” (США).

Із-за океану до батьківської оселі   Василь Станкович повернувся відносно недавно. У Новому Давидкові побудував новий добротний будинок, а одну   з кімнат (найбільшу) відвів під свій власний музей.

Знайомство із знаним моїм земляком відбулося на площі перед мукачівською Ратушою. А познайомив мене із напрочуд елегантним, росту братів Кличків, немолодим уже чоловіком, зате надзвичайно імпозантної зовнішності, колишній керівник обласної ради ДСТ «Колос», майстер спорту СРСР з фехтування і автор багатьох цікавих публікацій у місцевій пресі на спортивну тематику й диктор на стадіоні Григорій Куруц.

Гарне обличчя, упевнений владний погляд, впевнена хода, голова злегка вкрита сивиною, нарешті, крій костюма — все викривало в ньому людину столичну, мислячу, що живе в сфері високих інтересів. А згодом з’ясував, що Василь Васильович — це просто чудовий співрозмовник, який цікавими фактами сіяв, як хлібороб добірним зерном. А він і дійсно з діда-прадіда хлібороб, бо народився у сільській учительській сім’ї у селі Доробратово, що на   Іршавщині, яке у ці весняні дні потопає у райдужному цвітінні садів.

Шановний Василю Васильовичу!

Від імені спортивної громадськості краю прийміть найтепліші та найщиріші вітання з Днем народження!

Яскраві перемоги на найпрестижніших міжнародних змаганнях та здобутки на тренерській стезі принесли Вам як видатному спортсмену та чудовому наставнику заслужену славу, любов і повагу.

Сердечно бажаємо Вам миру, добра, олімпійського здоров’я, бадьорості духу і невичерпної енергії, яку дають фізична культура та спорт.

Хай завжди з Вами буде щира підтримка, теплота, любов рідних та однодумців, справжніх друзів та колег, а майбутнє подарує Вам здійснення всіх житейських та творчих   задумів!

Василь Гаджега,
голова крайового осередку Асоціації спортивних журналістів України.


До цих щирих привітань також приєднуються члени виконкому обласного відділення НОК України.  

2016 рік. Ужгород.   На фото Василь Станкович під час зустрічі з журналістами та членами виконкому обласного відділення НОК України (другий ряд, справа наліво): завідувач кафедри фізичного виховання УжНУ майстер спорту України Іван Маріонда, Василь Станкович, голова обласної федерації фехтування та заступник голови облради ФСТ „Динамо” Михайло Пантьо, журналіст Василь Бедзір та вихованки мушкетерської ДЮСШ   облради ФСТ „Динамо”.  

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СПОРТ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат